Cât de înalt este Dumnezeu? Publicat în Scandinavian Journal of the Old Testament, articolul profesorului universitar Gard Granerød, specialist în Biblie, „How Tall Is the God of the Tabernacle and Solomon's Temple? Computing Yahweh's Stature”, și-a propus să calculeze statura percepută a lui Yahweh/Iehova (nr. - numele evreiesc al lui Dumnezeu).
Cât de înalt este Dumnezeu? Un specialist în Biblie crede că a găsit răspunsul
În articolul său, Granerød că în încercarea de a găsit un răspuns la această întrebare, demersul său s-a bazat pe faptul că există o corespondență „între dimensiunea unui templu și rezidentul său divin”.
El a comparat planurile arhitecturale ale Templului lui Solomon și ale templului ʿAin Dara, ridicat în Siria de azi, care prezenta similarițăti cu cel din Ierusalim, precum și mărimea heruvimilor templului, dar și dimensiunile Chivotului Legământului.
Citește și: Raport CIA: Chivotul Legământului a fost găsit în 1988. Unde s-ar afla obiectul pomenit și de Biblie
Granerød remarcă faptul că textele biblice îl descriu pe Dumnezeu ca fiind „înalt” și „mare”, citând Psalmii 113:4, 138:6 și Isaia 6:1 din Vechiul Testament, scrie Jerusalem Post.
Studiul se bazează pe cercetări anterioare, cum ar fi argumentul lui Othmar Keel conform căruia „dimensiunea tronului heruvimilor corespundea cu dimensiunea celui întronat”.
Keel a calculat că „cel întronat era aproximativ de două ori mai mare decât heruvimii, și anume, de aproximativ nouă metri înălțime”.
Templul lui Solomon sau Primul Templu, a fost distrus de babilonieni în anii 587-586 î.Hr. - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
În schimb, Granerød a ajuns la alte numere, în încercarea de a calcula statura lui Iehova/Dumnezeu.
Prima comparație din studiul său este cu templul ʿAin Dara, unde „patru amprente, fiecare de aproximativ un metru lungime, sunt cizelate în praguri”.
Statura lui Dumnezeu, calculată în funcție de dimensiunea unor temple
„Putem presupune cu siguranță că amprentele au fost considerate ca aparținând zeului rezident al templului”. Utilizând raportul picioare-înălțime modern, el calculează că zeul ar fi avut „între 6,60 și 7 metri înălțime”, scrie Granerød.
Referindu-se la Templul lui Solomon, Granerød notează: „Măsurătorile de mai sus arată congruența în dispunerea celor două temple. Ambele sunt temple cu camere lungi și anticameră”.
Citește și: Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare. Unde a fost îngropat faimosul rege al Macedoniei?
El adaugă: „Ca și divinitatea de la templul Ain Dara, prezența lui Yahweh în Ierusalim se manifesta prin picioarele sale”.
Ruinele templului de la Ain Dara, din Siria de azi - Foto: arhiva
Granerød analizează apoi heruvimii descriși în 1 Regi 6:23-28, tot din Vechiul Testament. „Fiecare dintre cei doi heruvimi avea zece coți înălțime și fiecare dintre aripile lor avea 2,25 metri lungime”.
Comparând acest lucru cu descrierea de pe placa de fildeș de la Megiddo a unui personaj regal așezat pe un tron de heruvimi, el estimează că „tronul de heruvimi al Templului lui Solomon ar putea fi imaginat pentru a găzdui un zeu a cărui statură era de aproximativ 3,75 metri”.
Citește și: Cum e corect: Paște sau Paști? De ce Învierea Domnului este sărbătorită mereu într-o duminică?
„Argumentul că Dumnezeu era perceput ca având un corp de formă umană, de dimensiuni supraumane, se potrivește cu alte discuții recente despre religia israelită antică. Un zeu are nevoie de un corp pentru a locui în casa zeului”, a concluzionat Granerød.