Care este cel mai vechi instrument muzical din lume? E vprba de așa-numitul „fluier de Neanderthal”, descoperit în peștera „Divje babe” de lângă localitatea Cerkno din Slovenia, experții stabilind că a fost făcut de Neanderthalieni.
Care este cel mai vechi instrument muzical din lume? A fost făcut din os de urs de peșteră
Fluierul are o vechime de 60.000 de ani și este consideat o comoară de importanță mondială. A fost confecționat din osul coapsei stângi a unui urs de peșteră tânăr și are patru găuri perforate.
Experimentele muzicale au confirmat descoperirile cercetărilor arheologice, conform cărora dimensiunea și poziția găurilor nu pot fi întâmplătoare - acestea au fost făcute cu intenția de a se exprima muzical.
Fluierul găsit în peștera slovenă este singurul care a fost făcut, cu siguranță, de neanderthalieni.
Citește și: „Ultimul“ om de Neanderthal. Cum a trăit cea mai apropiată rudă a omului... acum 50.000 de ani?
El este cu aproximativ 20.000 de ani mai vechi decât alte fluiere cunoscute, realizate de oameni moderni - Homo Sapiens -din punct de vedere anatomic, conform site-ului Muzeului Național al Sloveniei, nms.si, care-l deține.
Din câte știm până acum, Omul de Neanderthal a fost primul dintre cele mai apropiate rude ale Homo Sapiens care au crea instrumente muzicale.
Fluierul vechi de 60.000 de ani a fost făcut din os de urs de peșteră - Foto: nms.si
Fluierul de la Divje babe atestă faptul că oamenii de Neanderthal erau capabili de o activitate abstractă și exclusiv umană, precum crearea muzicii.
Străvechiul instrument muzical a fost găsit în timpul săpăturilor sistematice conduse de arheologul Ivan Turk. Peștera în care a fost găsit fluierul a fost un bârlog al urșilor de peșteră, dar în ultima perioadă glaciară a fost vizitată ocazional și de oameni.
Instrumentul muzical a fost realizat de oamenii de Neanderthal
Inițial a fost vorba de Neanderthalieni, apoi de oameni moderni din punct de vedere anatomic. Fluierul a fost găsit aproape de o vatră, într-un strat depus în urmă cu aproximativ 50-60.000 de ani, aparținând Vechii Epoci a Pietrei (Paleoliticul).
Instrumentul făcut din os de urs de peșteră - o specie extinctă la ora actuală - are patru găuri perforate, dintre care două sunt conservate în întregime și două parțial.
Prin experimente practice cu replici ale uneltelor descoperite, de asemenea, în peșteră, arheologii au explicat modul în care neanderthalienii au făcut găurile din fluier: cu o unealtă ascuțită din piatră a fost săpată o cavitate mică în os, care a fost străpunsă cu un perforator de os, rezultâmd o gaură.
Diverse analize și experimente au demonstrat imposibilitatea ca găurile să fie atribuite mușcăturilor de animale sau unei coincidențe.
Citește și: Cum arăta cel mai bătrân „român” din istorie? „Ion de la Anina” a trăit acum aproape 40.000 de ani
Fluierul de la Divje babe este de o importanță excepțională pentru înțelegerea dezvoltării culturale și, indirect, biologice a strămoșilor noștri.
Descoperirea combate radical concepțiile dominante până de curând, conform cărora oamenii de Neanderthal erau niște hominizi primitivi.
Ea atestă faptul că Neanderthalienii erau oameni inovatori și sensibili, capabili de expresie artistică.