Care este cea mai exclusivistă carne din lume? Un kg costă 3.200 de dolari. Ce o face așa specială?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.08.2024 - 14:08
Care este cea mai exclusivistă carne din lume - Foto: Facebook/Maison Polmard

Care este cea mai exclusivistă carne din lume? Uitați de fripturile de vită Kobe, Black Angus ori argentiniană. Într-o mică localitate din Franța este obținută o carne atât de rară și de prețioasă, încât clienții fac rezervări cu luni de zile în restaurante, pentru a o savura.

SHARE

Care este cea mai exclusivistă carne din lume? Polmard, o mică fermă din Saint Mihiel, o localitate din departamentul Meuse din nord-estul Franței, produce această carne folosind un proces numit „hibernare”, iar un kilogram din ea s-a vândut cu 3.200 de dolari.

Care este cea mai exclusivistă carne din lume? Un kg costă 3.200 de dolari. Ce o face așa specială?

Procesul inventat și folosit în ferma Polmard, numit, pur și simplu, „hibernare” permite depozitarea și maturarea cărnii timp de până la 15 ani, fără nicio pierdere de calitate.

Alexandre Polmard este fermier, crescător și măcelar din a șasea generație, într-o familie care produce carne de vită din 1846.

Citește și: Cât costă hot-dog-ul cu boabe de piper din aur, trufe și spumă din șampanie

Cu toate acestea, afacerea a devenit proeminentă în anii 1990, după ce bunicul și tatăl lui Alexandre au inventat un tratament nou și revoluționar pentru carne pe care l-au numit „hibernare”. 

În laboratorul de ultimă generație al fermei din Saint Mihiel, aerul rece este suflat cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră peste carne, într-un mediu de - 43 grade Celsius, ceea ce permite ca aceasta să fie maturată timp de peste un deceniu, fără nicio pierdere de calitate.

În orice caz, cu cât este mai lungă perioada de maturare, cu atât este mai mare calitatea și prețul, un kilogram de costiță de vită hibernată de 15 ani fiind vândut pentru suma uluitoare de 3.200 de dolari..

Alexandre Polmard și carnea de vită „hibernată” - Foto: Facebook/Maison Polmard

„Folosesc un proces de maturare foarte special și sunt primul măcelar din lume care face acest lucru. Nu voi spune că cea mai bună din lume carne de vită din lumea este a mea, pentru că fiecare carne este diferită. Este ca vinul”, a declarat Alexandre Polmard pentru TIME Magazine.

El a mai spus că a refuzat chiar și o ofertă de 10.000 de euro, circa 11.700 de dolari, pentru o bucată de carne hibernată, mai veche și mai rară, deoarece „uneori nu poți plăti pentru orice”.

Citește și: Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de kebab din lume. Un bucureștean are mii de comenzi

Pentru a crea cea mai exclusivistă carne din lume, Polmard începe cu vite din rasa „Blonde d'Aquitaine” care sunt crescute în aer liber la ferma familiei, pentru a reduce la minimum stresul.

Apoi urmează procesul de hibernare care permite cărnii să se matureze pe perioade mult mai lungi decât în mod obișnuit.

Carnea de vită maturată la uscat este ținută de obicei timp de câteva săptămâni, în timp ce hibernarea Polmard face posibilă maturarea acesteia timp de 15 ani, poate chiar pe termen nelimitat.

Carnea hibernată a lui Polmard face parte din produsele legendare ale restaurantelor, dintre care puține pot spune că servesc cele mai râvnite fripturi din lume în localurile lor.

Se pare că clienții trebuie să se înscrie cu luni în avans, pentru a rezerva bucățile de vită Polmard, însă Alexandre nu încredințează carnea sa de colecție decât unei mâini de restaurante de încredere din întreaga lume.

El le face chiar și o vizită în prealabil, pentru a se asigura că bucătarii de-acolo înțeleg subtilitățile cărnii hibernate.

Citește și: Care este cea mai sănătoasă carne din lume și pe care nu ar trebui s-o consumați? Puțini știu asta

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te