Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Cercetătorii au oferit răspunsul care nu e 25 decembrie

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.12.2023 - 16:34
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Cercetătorii au oferit răspunsul care nu e 25 decembrie - Foto: Profimedia Images

Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos, este o întrebare la care cercetătorii au oferit răspunsul. Ei nu cred că Iisus s-ar fi născut pe 25 decembrie și nici măcar în anul I.

SHARE

Nașterea lui Iisus Hristos este comemorată de milioane de oameni din întreaga lume prin celebrarea Crăciunului pe 25 decembrie. Cu toate acestea, cei mai mulți cercetători sunt de acord că nu s-a născut în acea zi și nici măcar în anul 1 d.Hr. 

Cercetătorii au speculat că Biserica Romano-Catolică a ales ziua de 25 decembrie pentru că se leagă de solstițiul de iarnă și de Saturnalia, un festival dedicat zeității romane Saturn. Biserica ar putea, de asemenea, să coopteze acest festival păgân popular, precum și sărbătoarea de iarnă a altor religii păgâne, alegând această zi pentru a sărbători ziua de naștere a lui Iisus, potrivit cercetătorului Ignacio L. Götz în cartea sa "Isus, evreul: Realitate, politică și mit - O întâlnire personală" (Christian Faith Publishing, 2019). 

Nimeni nu știe cu adevărat cu exactitate când s-a născut Iisus

Unii cercetători cred că s-a născut între anii 6 și 4 î.Hr., bazându-se parțial pe povestea biblică a regelui Irod cel Mare.

În încercarea de a-l ucide pe Iisus, regele ar fi ordonat uciderea tuturor copiilor de sex masculin cu vârsta sub 2 ani care locuiau în apropierea Betleemului, eveniment cunoscut sub numele de Masacrul inocenților.

Acest lucru a avut loc cu puțin timp înainte de dispariția lui Irod însuși, o dată care este încă disputată. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor, inclusiv Peter Richardson și Amy Marie Fisher în cartea lor "Irod: Regele evreilor și prietenul romanilor: Ediția a doua" (Routledge, 2018), urmează data folosită de istoricii romani, care credeau că Irod a murit în anul 4 î.Hr.

Dar istoricii nu sunt de acord cu privire la anul real al morții lui Irod, iar mulți au susținut că infanticidul în masă nu este altceva decât o legendă. În cartea sa "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth" (Random House, 2013), cercetătorul biblic și autorul Reza Aslan a scris că masacrul lui Irod a fost "un eveniment pentru care nu există nici măcar o fărâmă de dovadă care să îl coroboreze în nicio cronică sau istorie a vremii, fie ea evreiască, creștină sau romană".

Citește șiCe Târguri de Crăciun mai sunt deschise în București? Programul complet al concertelor

Alți cercetători au încercat să coreleze "Steaua din Betleem", care se presupune că a anunțat nașterea lui Iisus, cu evenimente astronomice reale pentru a stabili anul nașterii sale. De exemplu, într-un articol publicat în 1991 în Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, astronomul Colin Humphreys a spus că steaua legendară ar fi fost de fapt o cometă cu mișcare lentă, pe care observatorii chinezi au înregistrat-o în anul 5 î.Hr.

Cu toate acestea, teoria lui Humphreys a fost demitizată de atunci. 

Citește șiCare este meniul de Crăciun al pușcăriașilor din România? Ce mănâncă de 5,50 lei?

S-ar putea ca Steaua de Crăciun să fie de fapt Steaua din Betleem?

Luna nașterii lui Iisus a fost, de asemenea, un punct de dezbatere, o teorie sugerând că Steaua de la Betleem ar fi fost Venus și Jupiter care s-au unit pentru a forma o lumină strălucitoare pe cer, un eveniment rar care a avut loc în luna iunie a anului 2 î.Hr. O altă posibilitate este o conjuncție similară între Saturn și Jupiter, care a avut loc în luna octombrie a anului 7 î.Hr.

Götz sugerează că Iisus ar fi putut să se nască "la sfârșitul primăverii anului, deoarece sarcinile începeau toamna, după ce recoltele erau gata și existau suficienți bani pentru un ospăț de nuntă"., scrie livescience

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te