Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism? Cât costă acum?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.08.2024 - 11:42
Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism - Foto: Facebook/Dobrogea Grup
Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism - Foto: Facebook/Dobrogea Grup

Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism? Mulți își amintesc că, în copilăria lor, savurau cu plăcere celebrii biscuiți cu cremă de cacao ce reprezentau cea mai ieftină, dar și apreciată gustare atât de copii, tineri, dar chiar și de adulți.

SHARE

Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism? Unele lucruri sau produse ne provoacă nostalgii legate nu după un anumit regim politic, ci după propria copiărie sau tinerețe.

Printre acestea se numără și delicioasele eugenii, biscuiții micuți, cu forma rotunjită ca a unei piste de alergări de pe un stadion, uniți între ei cu o cremă de cacao sau, uneori, de lămâie.

Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism? Cât costă acum?

Când auzim cuvântul eugenie, gândul ne duce, aproape automat, la acel produs alimentar dulce, la mare căutare în toată perioada regimului comunist.

La fel ca în cazul micilor prăjituri madlene pentru marele scriitor Marcel Proust - amintirile declanșate de mirosul și gustul acestora ne poartă înapoi, la vremurile în care mulți români erau copii, elevi, adolescenți și chiar tineri adulți.

Citește și: Care era mâncarea preferată a lui Arsenie Boca,? Poate fi savurată la Mănăstirea Prislop

Eugenia era unul dintre puținele dulciuri ieftine care se găseau în magazinele comuniste, produs doar din ingrediente naturale. Ciocolata bună se dădea pe sub mână, iar bananele - procurate și ele cu mare greutate - nu apucau aproape niciodată să se coacă. 

Pentru adulții de astăzi, Eugenia era mai mult decât un desert, fiind, uneori, aproape ca un înlocuitor al mâncării, pentru că și țineau de foame.

Povestea popularilor biscuiți cu cremă a început în perioada anilor '47 - '48, când pe poarta fabricii „Eugenia”, situată pe strada Theodor Burada din Constanţa, ieşea primul biscuit-sandviș cu crema de cacao şi gust de rom, căruia i s-a dat chiar numele fabricii, potrivit ziuaconstanta.ro.

Reclamă din 1961 la biscuiții Eugenia - Foto: romania-misterioasa.ro

A avut un impact aproape imediat, ea devenind, în scurtă vreme și pentru decenii, gustarea din pauza mare a şcolarilor sau desertul din pachetul cu mâncare al muncitorilor. Eugenia nu lipsea aproape din nici o servietă de angajat şi din nici un ghiozdan de elev sau student. 

Trecerea timpului nu i-a luat în nici un fel din notorietate. Începând cu anul 1961, eugenia s-a fabricat la Întreprinderea de Morărit și Panificație Dobrogea din Palas, Constanța.

Citește și: Ce făceau românii de 1 mai în timpul lui Ceaușescu? Tradiția care a continuat și după 1990

Produsul conținea doar produse naturale: făină, smântână, migdale măcinate, zahăr pudră, coajă lămâie, unt, gălbenușuri și zahăr vanilat. Crema era făcută din unt, zahăr, cacao, lapte și esență de rom. Un biscuit Eugenia costa mai puțin de un leu, circa 75 de bani, notează romania-misterioasa.ro.

Întreprinderea a luat ființă chiar în anul respectiv, prin punerea în funcțiune a două mori de grâu, o fabrică de pâine și o fabrică de biscuiți pe platforma Palas din Constanta.

În perioada 1966-1989 au mai fost construite cinci fabrici de pâine în Constanța, Eforie Nord, Năvodari, Hârșova, Medgidia, o secție de produse zaharoase, o moară de porumb și o fabrică de paste făinoase în orașul Constanța.

Ambalaj la Eugenia, pentru sărbătoarea de 1 Mai din vremea comunismului, cu prețul trecut pe ele - Foto: romania-misterioasa.ro

În anul 1985, se produceau, în medie, 300 de tone de biscuiți Eugenia pe lună, conform datelor publicate de Revista „Piața“.

După 1990, producătorul care a înregistrat marca de biscuiți Eugenia, în 1997 este compania de panificație Dobrogea, aparținând Dobrogea Grup. În anul 2005, aceasta a relansat marca „Eugenia” cu un ambalaj care păstrează mai bine calitatea produsului.

De asemenea, producția s-a diversificat și, în prezent, biscuiții sunt făcuți în mai multe variante: cu cremă de lapte și vanilie, cu lapte și miere, cu cremă de lămâie sau, bineînțeles, cu cremă de cacao.

Citește și: Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872

La ora actuală, eugeniile cunosc o viață nouă, mulți români fiind bucuroși să le descopere pe rafturile magazinelor. Nici costul lor n-a crescut prea mult, un pachet putând fi cumpărat cu prețuri ce se învârtesc în jurul a 1,5 - 1,6 lei, așa cum rezultă de pe site-urile unor supermarketuri.

La concurență cu un alt produs ce trezește la fel de multe nostalgii, pufuleții, eugeniile își continuă povestea începută acum 77 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te