Camerlengo, omul din umbră ce conduce Vaticanul după moartea Papei Francisc este un personaj cât se poate de real. Mai bine zis, este numele unei funcții importante la Vatican.
Rolul acestuia îm complicatul mecanism al Vaticanului a devenit mult mai cunoscut de publicul larg datorită cărții lui Dan Brown, „Îngeri și demoni”, precum și filmului cu același nume, realizat în 2009, cu Tom Hanks și Ewan McGregor în rolurile principale.
Camerlengo, omul din umbră ce conduce Vaticanul după moartea Papei Francisc. Poate fi Suveran Pontif
În cartea și producția de la Hollywood, Camerlengo jucat de actorul Ewan McGregor este prezentat drept un personaj malefic, aparținând grupului secret Illuminati, ce urmărește distrugerea Bisericii Catolice.
Punând la cale un plan diabolic, ce implică asasinarea Suveranului Pontif, chiar protectorul său, și proclamarea sa ca nou Papă prin salvarea Vaticanului de o explozie uriașă pusă la cale chiar de el și de adepții săi, Camerlengo a rămas în mintea publicului drept un personaj sinistru, poate chiar inventat.
Citește și: Testamentul Papei Francisc, înainte de drumul spre Ceruri: „Mormântul meu să fie în pământ, simplu"
Dar, ca și în alte cărți ale lui Dan Brown, precum mai celebra „Codul DaVinci”, există o sămânță de adevăr în ele, dar care e „înveștmântată” apoi în tot felul de mistificări, afirmații neverificabile și intepretări din zona teoriilor conspirației.
În acest caz, sămânța de adevăr este dată de faptul că funcția de Camerlengo și rolul major al acestuia între moartea unui Papă și alegerea noului Suveran Pontif sunt reale.
Cardinalul Camerlengo este cel care se ocupă de administrarea bunurilor și finanțelor Sfântului Scaun, asigurând continuitatea funcționării instituțiilor catolice până la alegerea unui nou urmaș al Sfântului Petru, așa cum sunt considerați Suveranii Pontifi.
Ewan McGregor, în rolul maleficului Camerlengo Carlo Ventrasca din filmul „Îngeri și demoni” - Foto: Profimedia Images
După moartea Papei Francisc - și a oricărui Papă - moment de tranziție cunoscut ca „Sede Vacante” („Loc/Scaun vacant”), Camerlengo, în calitate de șef al Camerei Apostolice, este responsabil cu gestionarea temporară a bunurilor și finanțelor Vaticanului.
Practic, el este cel care conduce activitatea de zi cu zi până la alegerea următorului lider al Bisericii Catolice, lucru care se va întâmpla, cel mai probabil, în luna mai.
Citește și: Cum a trăit Papa Francisc: pantofi simpli, ceasuri de plastic și un Ford Focus albastru
Până la alegerea unui Papă succesor, Camerlengo îndeplinește funcția de Suveran Interimar al Orașului Vatican. Totuși, puterile sale executive au fost limitate începând cu 1996, deciziile importante fiind luate în această perioadă de Colegiul Cardinalilor.
Camerlengo poate fi succesorul Papei Francisc
Termenul „camerlengo” provine din latinescul medieval „camarlingus”, care înseamnă „șambelan” sau „îngrijitor al camerei suveranului”. Funcția a apărut în secolul al XII-lea ca un cleric care era numit de papă ca șef al administrației sale, scrie britannica.com.
Primul deținător al funcției a fost Giordano Bobone Orsini, cunoscut ca Iordan al Sf. Suzana, între 1147 și 1151.
De fapt, denumirea inițială a funcției a fost cea de „Camerarius” acesta fiind timp de secole o figură centrală la curtea papală.
Numele de Camerlengo a fost adoptat mai târziu, după moda existentă la curtea regilor Franței și ai regatului Napoli din Casa de Valois-Anjou.
Actualul Camerlengo este cardinalul Kevin Joseph Farrell, numit de Papa Francisc pe 14 februarie 2019. Cardinalul Farrell este originar din Irlanda și naturalizat american.
Cardinalul Kevin Farrell ocupă funcția de Camerlengo din 2019 - Foto: Profimedia Images
De altfel, el a fost el care a fost informat primul despre moartea Papei Francisc și a făcut anunțul public despre decesul acestuia.
Născut în 1947 la Dublin, Farrell a urmat cursurile Universității Salamanca din Spania și ale Universității Pontificale Gregorian din Roma, potrivit press.vatican.va
A deținut funcții în biserici din întreaga lume, fiind capelan la Universitatea Monterrey din Mexic, precum și la o parohie din Bethesda, Maryland.
În total, cardinalul în vârstă de 77 de ani a petrecut mai mult de 30 de ani lucrând pentru biserici din SUA.
Citește și: Ce urmează după moartea lui Papa Francisc? Cum va fi ales un nou suveran pontif? Ultima lui dorință
Farrell a fost numit episcop de Dallas în 2007, până când Papa Francisc i-a cerut în 2016 să conducă noul departament al Vaticanului responsabil cu îngrijirea pastorală a familiilor, ridicându-l la rangul de cardinal.
Așa cum este reglementat în constituția apostolică Pastor bonus din 1988, Camerlengo este întotdeauna un cardinal, deși acest lucru nu era valabil înainte de secolul al XV-lea.
De-a lungul secolelor, doi Camerlengo au fost aleși Papă: Gioacchino Pecci a devenit Papa Leon al XIII-lea) în 1878 și Eugenio Pacelli a fost ales ca Papa Pius al XII-lea în 1939.
Alți doi, Cencio Savelli - ales Papă Honorius al III-lea în 1216 - și Rinaldo Conti di Segni - ales Papă Alexandru al IV-lea în 1254 - nu erau Camerlengo în momentul alegerii lor ca Suverani Pontifi, dar deținuseră acestă funcție anterior, Cencio din 1188 până în 1198, iar Rinaldo din 1227 până în 1231.