Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații. De ce a regretat că are copil?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.09.2024 - 20:00
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații - Foto: Profimedia Images
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații - Foto: Profimedia Images
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații
Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații

Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații. Una dintre marile dive ale cinematografiei franceze și mondiale împlinește 90 de ani pe 28 septembrie. Dar, spre deosebire de colega de generație, Sophia Loren, cea supranumită BB a avut alte valori în viață.

SHARE

Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații. Pare incredibil, dar sex-simbolul anilor '50 și '60 a ajuns la 90 de ani, vârstă pe care o împlinește pe 28 septembrie.

Viața sa a fost un șir lung de relații pasagere, căsnicii și chiar tentative de sinucidere. În plus, a ajuns să iubească animalele, mai ales câinii, mai mult decât pe propriul fiu, pe care și-ar fi dorit să nu-l aducă pe lume.

Brigitte Bardot, legendara actriță cu 4 soți și peste 100 de relații. De ce a regretat că are copil?

Brigitte Bardot s-a născut pe 28 septembrie 1934, într-o familie bogată din Paris, tatăl său, Louis Bardot, fiind inginer și proprietar al mai multor fabrici industriale din capitala Franței.

Micuţa Bri, cum o strigau părinţii, a crescut în elegantul arondisment 16, în apropierea Turnului Eiffel. Şi-a petrecut vacanţele în Alpi, iarna, şi la Saint Tropez, vara. 

Bardot a crescut într-o familie catolică conservatoare. Brigitte Bardot, în memoriile sale „Initiales B.B. Mémoires.”, scria despre ea însăși că „în copilărie am fost timidă și urâtă. Aveam părul rar, ochelari și purtam aparat de îndreptat dinții”. 

Transformarea sa într-o superbă femeie care atrăgea mai ales prin paradoxala îmbinare de senzualitate și inocență s-a produs la vârsta adolescenței.

Citește și: Ce a pătimit Sophia Loren pentru marea sa iubire? De ce și-a schimbat cetățenia pentru a se căsători

Atunci și-a început să cariera ce avea s-o tranforme într-un uriaș sex-simbol al anilor '50 și '60, rivalizând cu deja celebrele Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor.

Dar, spre deosebire de cele două, ea nu a avut niciodată probleme de greutate, posedând, în plus, înălțimea considerată ideală la acea vreme, 1,70 m.

A făcut balet, apoi a lucrat ca manechin pentru marile case de modă pariziene. La vârsta de 15 ani apare pentru prima dată pe coperta revistei Elle, iar la 17 ani debutează în cinematografie, în filmul „Le trou normand” de Jean Boyer, apărut în 1952.

Este și perioada în care-l va cunoaște pe primul său soț, regizorul Roger Vadim, care avea 22 de ani - asistent de regie la acea vreme - de care se îndrăgostește nebunește.

„Mi-a lăsat impresia unui lup: s-a uitat la mine, m-a speriat, m-a sedus, nu mai ştiam unde sunt şi ce e cu mine“, povestea Brigitte despre această primă întâlnire, după cum scrie Ginette Vincendeau în cartea sa „Brigitte Bardot:The Life, The Legend, The Movies“.

Bardot, la 18 ani, în ziua căsătoriei cu primul ei soț, regizorul Roger Vadim - Foto: Profimedia Images

Mai întâi s-au iubit în secret, apoi nu şi-au mai ascuns relaţia, în ciuda faptului că părinţii tinerei s-au opus tot timpul şi chiar au ameninţat-o că o trimit în Anglia.

Au renunţat abia când Bri a încercat pentru prima oară (dar nu şi ultima) să-şi ia viaţa. Însă nu i-au permis să se căsătorească cu Vadim până ce nu a împlinit 18 ani. Cei doi și-au unit destinele pe 21 decembrie 1952, la trei luni după majoratul ei.

Brigitte Bardot s-a căsătorit prima dată la 18 ani

„Nu a primit prea multă afecțiune de la părinții ei, iar când am început să ne întâlnim, nu voia bijuterii, ci un câine”, a spus Vadim despre Bardot și pasiunea ei pentru animale, conform revistei People.

„A fost întotdeauna alergică la faimă, putere și la tot ceea ce conota succesul. Inocența și onestitatea animalelor au liniștit-o”, mai explica primul ei soț aversiunea celei supranumite B.B față de Hollywood, a cărui strălucire n-a tentat-o niciodată.

Deși Vadim avea relațiile necesare pentru a-i face loc în industria cinematografică franțuzească, tânăra Bardot a apărut în multe producții, în primii patru ani de la debut, dar fără a se bucura de mare suces.

Sigur, i-a fost remarcată puterea de seducție, dar jocul său actoricesc era descris drept, „fals și neprofesionist”.

Citește și: Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif. „A fost singura femeie din viața mea”

Totul avea să se schimbe odată cu pelicula „Et Dieu... créa la Femme” (Şi Dumnezeu... a creat femeia“) din 1956, regizată chiar de Roger Vadim în care Bardot a jucat rolul principal alături de Jean-Louis Trintignant.

Bardot a devenit peste noapte un star și un sex-simbol mondial iar filmul s-a bucurat de un succes imens la nivel internaţional, inclusiv în România comunistă.

A fost momentul în care și românii, alături de alte milioane de spectatori din toată lumea, au fost fascinați definitiv de actrița cu aer de copil bosumflat, ce se putea transforma într-o adevărată vampă care stârnea cele mai fierbinți dorințe.

Dar filmul a mai adus o schimbare majoră în viața ei, pentru că s-a îndrăgostit de partenerul de film, Jean-Louis Trintignant.

„Știam ce se întâmplă și mai degrabă mă așteptam la asta”, a declarat Vadim mai târziu, potrivit Sydney Morning Herald.

„Aș prefera întotdeauna să am acest tip de soție, știind că îmi este infidelă, decât să posed o femeie care să mă iubească doar pe mine și pe nimeni altcineva... Am vrut o femeie cu spirit, cu joie de vivre... o femeie cu simțul aventurii și al curiozității sexuale”.

Cei doi au divorțat amiabil în aprilie 1957, ulterior Roger vadim căsătorindu-se cu nu mai puțin faimoasa Jane Fonda, cu care a avut o fiică, Vanessa Vadim.

Pentru Bardot s-a „aruncat”, timp de doi ani, într-o pasională relație cu Trintignant, care a divorțat între timp de soția sa, Stéphane Audran. Dar, după această perioadă de pasiune, legătura lor s-a destrămat la fel de rapid cum se stârnise.

În 1959, B.B. l-a părăsit pe Trintignant pentru cântăreţul Gilbert Bécaud, care era, de asemenea, căsătorit.

Aventură după aventură, acesta a devenit un fel de tipar în viaţa divei franceze, ea însăşi recunoscând, la un moment dat, că a avut peste 100 de relaţii, inclusiv cu femei.

Dar, după aventura cu Bécaud era timpul pentru soțul cu numărul 2 pentru Bardot. Iar acesta nu putea fi decât un alt partener de film, Jacques Charrier, cu care a jucat în „Babette Goes to War” (Babette pleacă la război”) din 1959.

Micuța Bri de altădată  - ce va fi supranumită și Babette, după acest film = se va căsători cu Charrier în Louveciennes, Franța, pe 18 iunie 1959.

Cei doi au devenit părinții lui Nicolas-Jacques Charrier în ianuarie 1960, însă Bardot nu a fost fericită să devină mamă, lucru ce se va reflecta și asupra relației sale tensionate cu unicul său copil.

„Mă uitam în oglindă la burta mea plată și subțire ca la o prietenă dragă peste care eram pe cale să închid capacul unui sicriu”, a scris ea despre sarcina sa în cartea autobiografică menționată, „Initiales B. B: Mémoires”.

Ea a adăugat că se gândea la fiul ei nenăscut ca la o „tumoare canceroasă” pe care încerca să o elimine lovindu-se în stomac.

Bardot și Charrier au divorțat după trei ani de căsătorie, iar el a păstrat custodia lui Nicolas.

„Nu sunt făcută să fiu mamă”, a scris Bardot, în aceleași memorii. „Nu sunt suficient de adultă - știu că este oribil să recunosc asta, dar nu sunt suficient de adultă pentru a avea grijă de un copil”.

În 1997, Charrier și Nicolas au dat-o în judecată pe Bardot și pe editorul ei pentru „remarcile jignitoare” din memoriile acesteia - inclusiv pentru că a scris că „ar fi preferat să nască un cățeluș” și că Charrier era un „macho vulgar, dictatorial și necontrolat”, notează Irish Times.

Bardot a fost obligată să le plătească lui Charrier și lui Nicholas un total de 36.200 de dolari, potrivit The Independent.

În mai 1966, Bardot l-a cunoscut pe milionarul german Gunter Sachs, la Saint Tropez, localitatea verilor copilăriei sale ce i-a rămas dragă toată viața.

Citește și: Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan”. Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul

„Mi s-a părut magnific”, a notat ea în memoriile sale. „Am fost hipnotizată... avea același Rolls ca mine!”. 

Bardot a mai scris că, a doua zi, Sachs a pus un elicopter să survoleze casa ei și să o copleșească cu mii de trandafiri.

Brigitte Bardot alături de al patrulea și, aproape sigur, ultimul ei soț, Bernard d'Ormale, cu care s-a căsătorit în 1992 - Foto: Profimedia Images

Bardot și Sachs s-au căsătorit două luni mai târziu, în Las Vegas, deși fericirea lor de proaspăt căsătoriți nu a durat mult. Bardot ar fi început o aventură cu cântărețul Mike Sarne, la doar câteva zile după ce au revenit acasă.

Cine este ultimul soț al lui Brigitte Bardot?

După mai multe aventuri, Bardot a divorțat de Sachs în 1969. Cu toate acestea, ei au rămas în relații bune, Sachs remarcând mai târziu că „un an cu Bardot valora 10 ani cu oricine altcineva”.

În timp ce încă era căsătorită cu Sachs, Bardot a ieșit la o întâlnire cu cântărețul francez Serge Gainsbourg. Potrivit The Guardian, ea i-a cerut să îi scrie un cântec de dragoste.

El a scris două, ambele devenite celebre între timp: „Bonnie et Clyde” și „Je T'aime ... Moi Non Plus”.

Atunci când Gainsbourg și Bardot l-au înregistrat pe acesta din urmă, cei doi s-au „mângâiat” în cabina de sunet, potrivit inginerului de sunet din studio din acea zi.

Aceste sunete au fost captate pe bandă și au fost introduse în melodie. Cu toate acestea, Bardot a cerut să se renunțe la cântec după ce Sachs a aflat de existența acestuia.

În schimb, Gainsbourg a reînregistrat piesa cu noua sa iubită, Jane Birkin, iar melodia a devenit un hit uriaș, fiind difuzată și în ziua de azi de multe posturi de radio din toată lumea.

De asemenea, Bardot a sfârșit prin a-și lansa propria versiune a înregistrării în 1986, dar „caimacul” succesului cântecului fusese deja luat de varianta cu Birkin.

Citește și: Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? L-ar fi salvat pe Ceaușescu de o revoltă

În 1973, la doar 39 de ani, Bardot și-a anunțat retragerea, preferând să-și trăiască viața departe de lumea reflectoarelor, exact așa cum spunea despre ea primul său soț, Roger Vadim.

Totuși, s-a măritat pentru a patra oară, o căsnicie ce se dovedește a fi cea mai lungă, deși a avut și cea mai scurtă „curte”. Ea și omul de afaceri Bernard d'Ormale s-au cunoscut în iulie 1992 - când actrița avea deja 58 de ani - și s-au căsătorit în luna august a aceluiași an.

Potrivit lui d'Ormale, relația lor a inspirat-o pe Bardot să repare lucrurile cu fiul ei, Nicolas.

„La două săptămâni după ce ne-am cunoscut, Brigitte l-a sunat pe Nicolas pentru că voia ca el să mă cunoască și am convenit să mergem să-l vedem în Norvegia.

Chiar înainte să plecăm, ea a spus: „De ce să nu ne căsătorim cât suntem acolo?”. Așa am făcut. Dar în liniște. Eu nu sunt un om pentru lumina reflectoarelor. Doar prietenii noștri apropiați știau”, a declarat d'Ormale pentru People, în 1992,

D'Ormale a fost, de asemeneam consilier al lui Jean-Marie Le Pen, fostul lider al partidului de extremă dreapta Frontul Național.

Astfel, însăși Bardot a devenit o susținătoare declarată a partidului extremist și a sprijinit-o public pe actuala președintă a acestuia, Marine Le Pen, pe care a numit-o „Ioana d'Arc a secolului XXI”.

Fostul sex-simbol s-a refugiat și în marea sa pasiune pentru animale, în special pentru câini. Brigitte Bardot a înfinţat, de altfel, o fundaţie care îi poartă numele şi care se ocupă, printre altele, cu adopţia câinilor fără stăpân. 

A susținut cauza acestora și dreptul lor la viață oriunde și oricând a avut ocazia, venind chiar și în București în acest scop, în timpul mandatului de Primar General al lui Traian Băsescu.

De asemenea, a devenit vegetariană şi și-a scos la licitaţie bijuteriile şi alte obiecte personale pentru a strânge fonduri pentru Fundaţie. În plus, a ales să rămână cât mai naturală, neapelând la nicio operație estetică și nici măcar la mici elemente de machiaj ori de copsire a părului deja alb. 

În schimb, se bucură de iubirea zecilor de câței pe care-i găzduiește inclusiv pe proprietatea sa, fără ca legătura ei cu singurul său fiu să devină mai apropiată,

În iulie 2023, serviciile de urgență au fost chemate la locuința lui Bardot din Franța după ce aceasta a suferit dificultăți de respirație.

Cu toate acestea, d'Ormale ar fi declarat pentru ziarul local francez Var Martin că soția sa se simte mai bine și a atribuit temperatura ridicată drept cauză a stării sale.

Pe 28 septembrie, Brigiite Bardot împlinește venerabila vârstă de 90 de ani, la fel ca Sophia Loren, cu 8 zile înaintea ei.

Citește și: „Piedone” a fost campionul Italiei la înot. De ce și-a ales actorul numele de Bud Spencer?

Deși aparțin aceleiași generații clasice a cinematografului francez, respectiv italian, cele două dive nu puteau avea povești de viață mai diferite.

Bardot a rămas până azi exact aceeași BB, pe când Loren a devenit o femeie matură, responsabilă, care a avut cu totlul alte valori morale în existența sa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te