Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? L-ar fi salvat pe Ceaușescu de o revoltă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.06.2024 - 17:48
Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români - Foto Profimedia/colaj
columbo

Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? În anii '70, România lua loc în fața televizoarelor alb-negru așteptând cu nerăbdare un nou caz rezolvat de simpaticul locotenent de poliție jucat de Peter Falk. Printre fanii serialului se pare că erau și soții Ceaușescu.

SHARE

Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? În anii '70, aproape toată România se așeza în fața televizorului, alb-negru, firește, pentru a urmări încă un episod cu un caz de crimă rezolvat de personajul interpretat de actorul Peter Falk. Despre serial se spunea că ar fi fost preferat chiar și de Nicolae și Elena Ceaușescu.

Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? L-a salvat pe Ceaușescu de o revoltă

„Scuzați-mă, dar mai am o ultimă întrebare”. Replica aceasta era, în anii '70, echivalentul celebrului „I'll be back”, rostit mai târziu de Arnold Schwarzenegge în „„Terminator” (1984).

Personajul care spunea acele cuvinte era locotentenul Columbo - căruia românii îi mai spuneau și Colombo, fiind mai ușor de rostit - interpretat de Peter Falk.

Era un personaj îmbrăcat într-un pardesiu bej ponosit, care punea mâna gânditor la frunte, ridica degetul mare în sus, în timp ce ținea un nelipsit trabuc din care trăgea foarte rar și avea o privire cel puțin ciudată, despre care aveam să aflăm ulterior că era cauzată de un defect fizic real.

Falk se născuse pe 16 septembrie 1927, în cartierul Bronx,al oraşului New York, ambii părinți fiind de origine evreiască, tatăl provenind din Polonia, iar mama din Ungaria.

Citește și: Viața lui Columbo, detectivul care nu a „ratat” niciun criminal. A avut „ochi de sticlă” de la 3 ani

Din păcate, încă de la o vârstă fragedă, la doar 3 ani, micul Peter a fost diagnosticat cu retinoblastom, iar medicii au hotărât să-i îndepărteze chirurgical ochiul drept, acesta fiindu-i înlocuit cu un ochi artificial, „de sticlă”.

A încercat să facă Armata, când Al Doilea Război Mondial se apropia de sfârșit. Respins din cauza ochiului lipsă, s-a alăturat Marinei Comerciale a Statelor Unite și a servit ca bucătar și chelner. N-a avut viitor în branșă.

„Un an pe apă a fost suficient pentru mine, așa că m-am întors la facultate. Nu am stat mult. Mă mâncau palmele. Ce să fac mai departe?

M-am înscris pentru a merge în Israel, să lupt în război, când cu atacul său asupra Egiptului. Nu eram pasionat de Israel, nu eram pasionat de Egipt, voiam doar mai multă emoție...

Mi s-au atribuit o navă și o dată de plecare, dar războiul s-a terminat înainte ca nava să navigheze vreodată”, își amintea Falk despre acea perioadă, în autobiografia sa.

Peter Falk, interpretul lui Columbo - Foto: Profimedia Images

După ce a strâns câteva diplome universitare, una în literatură și științe politice, alta de master în administrație publică, tot nu știa încotro să se îndrepte profesional.

A aplicat, fără succes, chiar și la CIA, pentru un post de analist, apoi a lucrat pe aceeași funcție la Biroul de Buget de Stat din Hartford.

În timpul stagiului de acolo, Falk s-a alăturat unui grup de teatru numit Mark Twain Masquers și a studiat actoria la Teatrul White Barn din Westport.

n 1956, a părăsit Biroul de Buget de Stat din Hartford și s-a mutat în Greenwich Village pentru a urma o carieră în industria de divertisment. Își găsise drumul, în sfârșit.

După câteva apariții în roluri mai mici, dar inclusiv în filme importante, precum „O lume nebună, nebună, nebună”(1963) și „Marea Cursă”(1965), ajunge la rolul vieții sale, care-l va catapulta direct printre stelele de la Hollywood, rolul din serialul polițist tv, „Columbo”.

Primul episod, „Murder by the Book” („Crimă ca la carte”), a fost difuzat în SUA pe 15 septembrie 1971 și a fost regizat de un anume Steven Spielberg, pe vremea când acesta avea doar 24 de ani.

Citește și: Cum l-a salvat Columbo pe Ceaușescu, care putea fi linșat de români. Ce mesaj i-a transmis actorul

Între anii 1971 și 1978, serialul a fost difuzat în mod regulat pe canalul NBC, iar garderoba personajului a fost asigurată de însuși Peter Falk, care și-a folosit propriile haine și pantofi, inclusiv celebrul său pardesiu bej.

Din 1974, serialul a început să fie difuzat și în unele țări comuniste, printre care România și Ungaria, unde a cunoscut instantaneu un mare succes la public.

Ce era neobișnuit în producție, dincolo de șarmul straniu al lui Columbo, era faptul că, spre deosebire de alte filme și seriale polițiste, în acesta aflai criminalul/criminalii încă de la începutul episodului.

Deși premisa părea plictisitoare, telespectatorii erau captivați de drumul pe care Columbo îl parcurgea, folosindu-și logica și instinctele, pentru a afla ucigașul pe care noi îl știam deja. 

În plus, în ciuda originii sale evreiești, detectivul jucat de Falk era un italo-american ce lucra în Poliția din Los Angeles.

Așa a devenit Peter Falk/Columbo unul dintre cei mai populari actor-personaj din țara noastră, dar și în cea vecină.

Dar anul trecut, jurnaliștii unguri de la publicația 24.hu au descoperit o poveste halucinantă în documentele WikiLeaks „scurse” pe internat, conform căreia Peter Falk ar fi fost contactat, în anii '70, de Ministerul Român de Externe pentru a-i cere ajutorul.

Motivul: România rămăsese fără serialul „Columbo” care nu se mai filma, ultimul episod fiind difuzat în SUA pe 13 mai 1978, după 7 ani de succes major.

În total, 69 de episoade au fost realizate cu poveștile detectivului în trenci care dădea mereu de urma unor criminali ce credeau că au comis crima perfectă. Toate au fost difuzate la televiziunea română de stat.

Dar, cum serialul era produs în ritm de aproximativ 10 episoade pe an, iar românii difuzau Columbo de două ori pe săptămână, episoadele se epuizau foarte repede.

Însă elespectatorii convinși că liderii țării cenzurau serialul preferat, temându-se de "efectele nocive" ale viziunii occidentale asupra lumii.

Povestea mai ne spune că dispariția serialului de la televizor a stârnit proteste în România, fiind organizată chiar și o mică revoltă pentru a cere difuzarea tuturor episoadelor Columbo.

Citește și: Interviul inedit luat de Amza Pellea lui „Nea Mărin”. Cine l-a inspirat în crearea personajului?

Populația nu credea în spusele autorităților despre epuizarea episoadelor și exista pericolul ca oamenii să treacă și la acțiuni mai violente, se scrie în analiza făcută de publicația ungurească. 

Astfel, tot potrivit aceleiași surse, Peter Falk ar fi înregistrat un mesaj pentru public, în care a vorbit românește, mesaj care s-ar fi difuzat la televiziunea de stat - sau cel puțin așa spune legenda urbană.

Caseta cu filmarea respectivă se pare că a dispărut și aproape niciun român din acea vreme nu-și amintește de vreun asemenea mesaj difuzat de TVR.

Poate că mesajul a existat, dar conținea altceva și a fost unul privat, adresat soților Ceaușescu, fiind un fel de favor făcut acestora pentru faptul că deveniseră fani ai serialului și ai actorului.

Poate că alte documente ce vor ieși la iveală, vor face lumină pe deplin în această chestiune.

Pentru Peter Falk, rolul locotenentului Columbo a fost apogeul carierei sale: a câștigat patru premii Primetime Emmy (în anii 1972, 1975, 1976, 1990), și un Glob de Aur (în 1973).

În 1996, TV Guide l-a clasat pe Falk pe locul 21, pe lista celor 50 cele mai mari vedete TV din toate timpurile.

Peter Falk a fost căsătorit de două ori, cu Alyce Mayo, din 1960, până în 1976, apoi cu​ Shera Danese, pentru tot restul vieţii sale, având și doi copii.

Danese a apărut, de altfel, în 6 episoade din serial, fiind actrița cu cele mai multe apariții în producția care a schimbat foarte mulți actori, datorită poveștilor ce difereau de la episod la episod.

La sfârșitul anului 2007, iubitul actor a fost, din păcate, diagnosticat cu Alzheimer. În 2009, doctorul său a declarat că starea acstuia s-a deteriorat atât de mult încât nu își mai putea aminti că a interpretat rolul legendarului personaj Columbo și nici cine este, de fapt, Columbo.

Citește și: VIDEO George Simion, la fel ca Ceaușescu. Confiscă domnitorii României să arate cât e de naționalist

Peter Falk a încetat din viață în casa sa din Beverly Hills, în data de 23 iunie 2011, la vârsta de 83 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Westwood Village Memorial Park din Los Angeles.

A primit o stea postumă pe Hollywood Walk of Fame, în anul 2013, doi ani după ce a murit. Dar, pentru rromâni și nu numai, va rămâne mereu nemuritorul detectiv Columbo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te