Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif. „A fost singura femeie din viața mea”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.09.2024 - 16:34
Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif - Foto: Profimedia Images
Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif - Foto: Profimedia Images
Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif
Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif

Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif. Marele actor de origine egipteană a fost un seducător al ecranului, dar și în viața reală. Cu toate acestea, în inima sa nu a fost loc decât pentru o singură femeie, cea care i-a devenit, o vreme, unica soție din viața lui.

SHARE

Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif. „A fost singura femeie din viața mea”, declara, la un moment dat, marele actor, care a făcut să suspine generații de spetatoare prin șarmul și eleganța sa irezistibile. Dar acea dragoste, l-a și doborât sufletește, la un moment dat.

Marea iubire care l-a distrus pe Omar Sharif. „A fost singura femeie din viața mea”

Omar Sharif, iubitul și celebrul actor de origine egipteană, a fost un adevărat prinț al cinematografiei mondiale.

Privirea fascinantă, încărcată de misterele deșertului, zâmbetul unic și irezistibil, l-au făcut un adevărat sex-simbol internațional - unul, poate, atipic pentru ziua de azi - și un bărbat la care visau milioane de femei, inclusiv din generațiile mamelor sau bunicelor noastre.

Pe numele adevărat Michel Demitri Shalhoub, el s-a născut la 10 aprilie 1932, în Alexandria, Egipt, fiind fiul a doi imigranţi libanezi, Joseph Shalhoub, negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada.

Citește și: Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan”. Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul

A fost educat în religia greco-catolică, amănunt important pentru cea ce avea să urmeze în viața sa personală.  La vârsta de patru ani s-a mutat la Cairo împreună cu familia și a studiat la Colegiul Victoria din Alexandria.

Printre pasiunile sale aflându-se sportul şi lumea teatrului, dar a fost un talent multilateral, studiind matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi străine pe care le-a vorbit apoi, în mod curent: araba, engleza, greaca, italiana și turca, conform radioromaniacultural.ro.

După cinci ani de la absolvirea colegiului, a început studiul în arta actoriei la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londra, în această perioadă fiind implicat şi în afacerea cu lemn preţios a tatălui său.

A revenit, apoi, în Egipt, având norocul de a-i fi descoperit talentul artistic, de către compatriotul său, cineastul Yussef Shahin.

În anul 1953 şi-a făcut debutul în lumea filmului, în producţia egipteană „Sira’ Fil-Wadi” („The Blazing Sun”), iar prestaţia sa a fost un  remarcabilă, aducându-l în atenţia conaţionalilor săi.

În filmul său de debut a jucat alături de actriţa egipteană Faten Hamama, mai mare cu un an decât el, cea are avea să fie considerată, la rândul ei, „Doamna cinematografiei arabe”. Iar această întâlnire a fost una magică, schimbându-le viața amândurora.

Omar Sharif, împreună cu unica sa iubire, actrița Faten Hamama și fiul celor doi, Tarek - Foto: Profimedia Images

O imensă iubire s-a născut între cei doi, astfel că Sharif și Hamama s-au căsătorit în 1955. Pentru a putea face asta, din dragoste pentru ea, creștinul Michel Demitri Shalhoub s-a convertit la religia islamică.

De fapt, de atunci și-a schimbat numele în cel căruia i-a dat strălucirea gloriei, Omar Sharif.

Citește și: „Piedone” a fost campionul Italiei la înot. De ce și-a ales actorul numele de Bud Spencer?

În martie 1957 s-a născut fiul lor, Tarek, care, la vârsta de 8 ani, apărea pentru prima dată pe marele ecran, alături de tatăl său, în filmul ”Doctor Jivago” (1965) – cel care avea să-i aducă lui Sharif al doilea Glob de Aur.

Omar Sharif și marea sa iubire, căsătoriți timp de 20 de ani

De altfel, „Doctor Jivago” a fost una dintre peliculele care l-au impus pe Omar drept un star mondial, alături de „Lawrence al Arabiei” (1962), pentru care primise primul Glob de Aur, dar și nominalizarea la Oscar, pentru rolul secundar masculin.

Printre cele 60 de filme în care a apărut, se mai află pelicule precum „Insula misterioasă”, unde l-a intepretat pe căpitanul Nemo, personajul faimos creat de Jules Verne, „Noaptea generalilor”, „Che”, unde i-a dat viață lui Che Guevara, celebrul revoluționar sau „Genghis Khan”, unde l-a portretizat pe marele comandant militar mongol, întemeietorul celui mai întins imperiu din istorie.

Însă povestea de iubire cu Hamama avea să-și pună amprenta pe starea sa sufletească. Într-un interviu despre viața sa personală acordat jurnalistei franceze Marie-Therese Genshard sub titlul „Omul nemuritor”, Omar Sharif a vorbit despre relația sa cu Faten Hamama.

Cu acea ocazie, Omar Sharif, care a lucrat mult cu Faten, a dezvăluit că știa că această căsătorie a fost cea care a dat carierei sale impulsul de care avea nevoie. 

Dar, în ciuda dragostei sale pentru Faten și a faptului că recunoștea că îi datorează succesul său, nu îi plăcea să lucreze cu ea, pur și simplu din orgoliu artistic

„În adâncul meu, aveam sentimentul că lumina ei îmi întuneca strălucirea. Iar când făceam un film cu alte actrițe, mă simțeam liber. În acel moment, mă gândeam doar că îmi aparțin și că eu sunt personajul principal”, spunea Sharif în interviu, conform el-shai.com.

După aproape două decenii împreună, cuplul a divorțat în 1974, în ciuda iubirii lor timpurii și a faptului că au avut un fiu, Tarek Sharif.

El a subliniat întotdeauna că divorțul a fost cauzat de șederea lui la Hollywood și de refuzul ei de a-și părăsi visul și de a lucra în Egipt.

Citește și: Cine a fost „Columbo”, cel mai iubit detectiv de români? L-ar fi salvat pe Ceaușescu de o revoltă

Omar Sharif a continuat să spună până la moartea sa că nu a iubit și nu s-a căsătorit cu nimeni după Faten Hamama.

„Ea este singura femeie din viața mea și prima și ultima mea iubire”.

Pe de altă parte, Faten Hamama s-a recăsătorit cu Mohamed Abdel Wahab Mahmoud, profesor de radiologie în Al-Qasr Al-Aini.

Omar Sharif a vrut să o viziteze în timpul bolii sale, dar ea a refuzat din respect pentru soțul ei, murind în ianuarie 2015, la vârsta de 83 de ani.

În iulie 2015, la mai puțin de șase luni după decesul fostei sale soții la aceeași vârstă, Sharif a murit în urma unui atac de cord la un spital din Cairo, tot la 83 de ani. Actorul suferea de Alzheimer de câteva luni.

Dar, până la moartea sa, el a regratat divorțul de Faten, recunoscând că despărțirea de ea l-a distrus. De altfel, pe fondul Alzheimerului, Sharif nu-și mai aducea aminte nici cine era, nici în ce filme jucase, dar o chema mereu pe Hamama cu care purta dialoguri imaginare.

La împlinirea vârstei de 70 de ani, înainte ca sănătatea să i se șubrezească, a fot întrebat ce și-ar dori cu ocazia acelei aniversări.

„Mi-aș dori să nu mă fi despărțit de Faten Hamama și să regret că am divorțat de ea și să nu fi iubit pe nimeni altcineva în viața mea...

Când am divorțat de Faten am crezut că o voi uita când voi fi înconjurat de frumusețile lumii, dar nu i-a putut nimeni lua locul. Ea și-a stabilit reședința în inima mea și le-a împiedicat pe celelalte să intre în ea”, a răspuns marele actor.

De altfel, moartea acesteia, în ianuarie 2015 l-a devastat și i-a grîbit propriu sfârșit, de parcă nu mai avea de ce să trăiască.

„Moartea lui Faten Hamama m-a distrus, iar acum mă consider pe ultimul drum al vieții mele”, mărturisea Sharif, cu puțină vreme înainte ca Alzheimerul să-l poarte în negura uitării.

Dar nu și a uitării lui Faten, singura amintire pe care cel care a fost Omar Sharif a mai luat-o cu el dincolo de mormânt.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te