Au fost descoperite scrisori de dragoste de acum 265 de ani. Cum rezistau relațiile în trecut

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.11.2023 - 19:01
Au fost descoperite scrisori de dragoste de acum 265 de ani. Cum rezistau relațiile în trecut Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Au fost descoperite scrisori de dragoste de acum 265 de ani. Cum rezistau relațiile în trecut Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În secolul al XVIII-lea, oamenii puteau trimite doar scrisori scrise de mână, dar ceea ce au scris este foarte familiar cu ceea ce oamenii trimit acum pentru a descrie modul în care fac față provocărilor majore ale vieții.

SHARE

În secolul al XVIII-lea, oamenii puteau trimite doar scrisori scrise de mână, dar ceea ce au scris este foarte familiar cu ceea ce oamenii trimit acum pentru a descrie modul în care fac față provocărilor majore ale vieții. 

Peste 100 de scrisori recent descoperite trimise marinarilor francezi de logodnicele, soțiile, părinții și frații lor nu au fost niciodată livrate, deoarece au fost confiscate de Marina Regală a Marii Britanii în timpul Războiului de Șapte Ani, duse la Amiraalitate din Londra și nu au fost niciodată deschise. 

Colecția este acum păstrată la Arhivele Naționale din Kew.

Acum, savanții le-au deschis și studiat pentru prima dată de când au fost scrise în 1757-1758.

Au fost descoperite scrisori de dragoste de acum 265 de ani. Cum rezistau relațiile în trecut

Manuscrisele oferă perspective extrem de rare și emoționante asupra iubirilor, vieților și certurilor de familie ale tuturor, de la țărani în vârstă până la soțiile de ofițeri bogați.

Sunt oferite noi dovezi prețioase despre femeile și muncitorii francezi și despre diferitele forme de alfabetizare, conform jpost.com.

„Abia aștept să te posed”, i-a scris Anne Le Cerf soțului ei, un subofițer pe Galatée, o navă de război franceză. 

Poate a vrut să spună „îmbrățișare”, dar și „a face dragoste cu tine”.

Ea a semnat „Soția ta ascultătoare Nanette”, o poreclă afectuoasă. Închis undeva în Anglia, Jean Topsent nu va primi niciodată scrisoarea de dragoste a lui Nanette.

„Mi-aș putea petrece noaptea scriindu-ți... Sunt soția ta pentru totdeauna credincioasă. 

Noapte bună prietenul meu drag. E miezul nopții. Cred că este timpul să mă odihnesc.”

Așa i-a scris Marie Dubosc soțului ei, primul locotenent al aceleiași nave de război, în 1758. Ea nu știa unde se află Louis Chambrelan sau că nava lui fusese capturată de britanici.

Nu avea să primească niciodată scrisoarea ei și nu s-ar mai întâlni niciodată. Marie a murit anul următor la Le Havre, aproape sigur înainte ca Louis să fie eliberat. În 1761, el s-a recăsătorit și s-a întors cu bine în Franța.

Citește și: Papadopol a divorțat după 12 ani pentru o colegă: „Nu sunt fericit”. De ce l-a iertat fosta soție

Prof. Renaud Morieux, de la Facultatea de Istorie a Universității Cambridge și de la Colegiul Pembroke din apropiere, a petrecut luni de zile decodând acestea și alte 102 de litere scrise cu ortografie neobișnuită, fără punctuație sau majuscule, umplând fiecare centimetru din hârtie scumpă pe care apar.

„Au fost trei mormane de scrisori ținute împreună cu o panglică. Scrisorile erau foarte mici și sigilate, așa că l-am întrebat pe arhivar dacă pot fi deschise și el a făcut-o. 

Mi-am dat seama că sunt prima persoană care a citit aceste mesaje foarte personale de când au fost scrise.

Destinatarii lor nu au avut această șansă. A fost foarte emoționant.”

De ce sunt semnificative literele?

Din moment ce în timpul Războiului de Șapte Ani (1756–1763), Franța a comandat unele dintre cele mai bune nave din lume, dar nu avea marinari experimentați. 

Marea Britanie a exploatat acest lucru prin întemnițarea cât mai mulți marinari francezi a putut pe durata războiului.

În 1758, din 60.137 de marinari francezi, o treime au fost reținuți în Marea Britanie. 

În timpul întregului război, au fost 64.373 de marinari francezi închiși în Marea Britanie. 

Unii dintre aceștia au murit de boală și malnutriție, dar mulți alții au fost eliberați. Între timp, familiile lor au așteptat și au încercat în mod repetat să-i contacteze și să facă schimb de știri, a spus Morieux. 

„Aceste scrisori arată oameni care se confruntă cu provocări în mod colectiv. Astăzi ni se pare foarte incomod să scriem o scrisoare unei logodnice știind că mamele, surorile, unchii, vecinii o vor citi înainte de a fi trimisă, iar mulți alții o vor citi la primire. 

Este greu să spui cuiva ce crezi cu adevărat despre el, cu oameni care se uită peste umărul tău; a existat o divizare mult mai mică între intim și colectiv.”

Scrisorile nu au ajuns niciodată la destinatarii lor

În secolul al XVIII-lea, trimiterea de scrisori din Franța către o navă – o țintă în mișcare constantă – era incredibil de nesigură și complicată. 

Uneori, oamenii trimiteau mai multe copii în diferite porturi sperând să ajungă la destinație.

Rudele au cerut, de asemenea, familiilor colegilor de echipaj să introducă mesaje către persoana iubită în scrisorile lor.

Morieux a găsit dovezi extinse ale acestor strategii în scrisorile Galatée, care, la fel ca multe altele, nu au ajuns niciodată la destinatarii lor.

Administrația poștală franceză încercase să livreze scrisorile navei, trimițându-le în mai multe porturi din Franța. Când au auzit că nava a fost capturată, au trimis scrisorile în Anglia, unde au fost predate Amiralității din Londra.

„Este îngrozitor cât de aproape s-au apropiat”, a spus Morieux, care crede că oficialii au deschis și au citit două scrisori pentru a vedea dacă au vreo valoare militară, dar – hotărând că conțin doar „lucruri de familie” – au renunțat și le-au pus în depozit”.

Își transmiteau dragostea în scris

Scrisorile transmit atât dragoste romantică, cât și mai des dragostea de familie, dar oferă și perspective rare asupra tensiunilor și certurilor familiale într-o perioadă de război și absență prelungită. 

Unele dintre cele mai remarcabile scrisori au fost trimise tânărului marinar, Nicolas Quesnel, din Normandia.

Citește și: HOROSCOP Zodiile care își vor găsi sufletele pereche până de Crăciun. Norocul le ia prin surprindere

La 27 ianuarie 1758, mama sa în vârstă de 61 de ani, Marguerite – care era aproape sigur analfabetă – a trimis un mesaj scris de un scrib necunoscut pentru a se plânge:

„În prima zi a anului, i-ai scris logodnicei tale. Mă gândesc mai mult la tine decât la mine...

În orice caz, îți doresc un an nou fericit, plin de binecuvântări ale Domnului. Cred că sunt pentru mormânt. Sunt bolnav de trei săptămâni.”

Câteva săptămâni mai târziu, logodnica lui Nicolas, Marianne, a scris pentru a-l instrui să fie un fiu bun și să-i scrie mamei sale și să nu o mai pună într-o situație incomodă. 

Se pare că Marguerite o învinuise pe Marianne pentru tăcerea lui Nicolas.

Reflectau realitatea timpurilor

Marianne a scris: „Norul negru a dispărut, o scrisoare pe care mama ta a primit-o de la tine, luminează atmosfera”.

Quesnel a supraviețuit închisorii sale în Anglia și, a descoperit Morieux, s-a alăturat echipajului unei nave transatlantice de comerț cu sclavi în anii 1760.

Citește și: HOROSCOP Trei nativi din zodiac se vor confrunta cu probleme majore în a doua parte a lunii

Peste jumătate dintre scrisori au fost semnate de femei și au oferit perspective rare despre alfabetizarea feminină, experiențele în timp de război și rețelele sociale. 

„Aceste scrisori spulberă noțiunea de modă veche conform căreia războiul este doar despre oameni”, a spus Morieux.

„În timp ce bărbații lor erau plecați, femeile conduceau economia gospodăriei și luau decizii economice și politice cruciale.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te