Lumânările parfumate și odorizantele, în general, ascund pericole pe care cu greu ni e-am fi putut închipui. Studiile oamenilor de știință arată că ele sunt la fel de toxice ca noxele provenite de la motoarele Diesel sau sobele pe gaz. Ce probleme de sănătate pot cauza?
Atenție la odorizante! De ce lumânările parfumate sunt la fel de toxice ca noxele motoarelor Diesel?
S-ar putea să doriți să vă gândiți de două ori înainte de a crea o atmosferă plăcută cu o ceară parfumată sau măcar să deschideți o fereastră în același timp.
Un nou studiu arată că aceste lumânări pot crea niveluri de poluare a aerului interior la fel ca motoarele diesel și sobele pe gaz.
Citește și: Două orașe din România extrem de poluate! Aerul este de nerespirat
Echipa din spatele studiului, formată din cercetători din SUA și Germania, a descoperit că, de fapt, compușii organici volatili numiți terpene, emanați de ceara topită și alte produse parfumate, interacționează cu ozonul pentru a forma un număr îngrijorător de particule la scară nanometrică.
Deși impactul acestor tipuri de particule asupra sănătății nu este încă pe deplin clar, ele au o mărime suficient de redusă pentru a putea ajunge în plămâni, scrie sciencealert.com.
Studiile anterioare au asociat aceste particule fine, cunoscute și sub denumirea de aerosoli nanocluștri, cu probleme precum bolile cardiorespiratorii.
Ceara lumânărilor parfumate produce un număr imens de mici particule ce pot cauza probleme respiratorii - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Odorizantele și lumânările parfumate, cauze ale problemelor respiratorii
„Pentru a înțelege cum se formează particulele purtate de aer în interior, trebuie să măsurați cele mai mici nanoparticule - până la un singur nanometru”, spune inginerul Brandon Boor, de la Universitatea Purdue din SUA.
„La această scară, putem observa primele etape ale formării de noi particule, în care parfumurile reacționează cu ozonul pentru a forma mici clustere moleculare.
Aceste clustere evoluează apoi rapid, crescând și transformându-se în aerul din jurul nostru”, a adăugat el.
Citește și: Guvernul reintroduce taxa de poluare pe mașini. Care români vor plăti sute € ca să circule pe șosea?
Ceara topită parfumată este adesea comercializată ca fiind mai puțin poluantă decât lumânările, deoarece nu există flacără și nici combustie, însă aceste constatări arată că poate fi la fel de nocivă ca lumânările atunci când vine vorba de înfundarea aerului (și, potențial, a căilor noastre respiratorii).
Chiar și fără flăcări sau fum, ceara topită parfumată poate elibera mai mulți compuși organici volatili decât lumânările, deoarece are mai mult parfum și se topește pe o suprafață mai mare atunci când este încălzită.
Poluarea generată de odorizante și lumânări parfumete, similară cu cea a sobelor pe gaz
Conform experimentelor efectuate pentru acest studiu, ar putea exista miliarde de astfel de particule în sistemul respirator după 20 de minute de expunere la produse parfumate - și încă nu știm ce efect ar putea avea asupra plămânilor noștri.
„Produsele parfumate nu sunt doar surse pasive de arome plăcute - ele modifică în mod activ chimia aerului din interior, ducând la formarea de nanoparticule la concentrații care ar putea avea implicații semnificative asupra sănătății”, a spus și inginerul civil Nusrat Jung, de la aceeași Universitate Purdue
Echipa de cercetători speră că munca lor va impulsiona cercetările privind poluarea aerului din interior - un aspect care nu este studiat la fel de amănunțit ca poluarea din exterior, deși poate fi la fel de periculos pentru sănătatea noastră.
Lucrări anterioare ale aceleiași echipe sugerează că difuzoarele de ulei, odorizantele de aer, dezinfectanții și alte produse parfumate emană și ele o mulțime de nanoparticule.
Citește și: Ministrul Mediului ia primele măsuri pentru poluarea din Marea Neagră. Proces de decontaminare
Cercetătorii sugerează cătoate clădirile, sistemele de încălzire și aparatele de aer condiționat ar trebui proiectate ținând cont de această poluare interioară cu nanoparticule.
„O pădure este un mediu curat, dar dacă folosiți produse de curățare și de aromaterapie pline de parfumuri fabricate chimic pentru a recrea o pădure în casa dumneavoastră, creați de fapt o cantitate enormă de poluare a aerului interior pe care nu ar trebui să o respirați”, a mai explicat Jung.