ARTĂ „Ursăreasa din Bolduri” a lui Grigorescu, pictată de Tonitza, scoasă la licitație

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.10.2020 - 22:54
„Ursăreasă din Bolduri” - Nicolae Tonitza

Celebra „Ursăreasă din Bolduri”, binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, aflată în centrul expoziției Grigorescu din Muzeul Național de Artă, însă, de această dată, pictată de Nicolae Tonitza este cea mai inedită apariție a unei licitații de opere de artă.

SHARE

Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza, marii maeștri ai artei românești semnează 12 capodopere prezente în Licitația de Toamnă, eveniment programat pentru 22 octombrie și care concentrează topul artiștilor români, râvnit de colecționari și pasionații de artă.

Cea mai inedită apariție în Licitația de Toamnă o constituie celebra „Ursăreasă din Bolduri” (zisă și „Țiganca din Boldu”), binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, aflată în centrul expoziției Grigorescu din Muzeul Național de Artă al României, însă, de această dată, pictată de Nicolae Tonitza. Tabloul de mari dimensiuni al  „Ursăresei” a fost realizată de Nicolae Tonitza în perioada de formare artistică, când gândea și crea în siajul marelui maestru Grigorescu. Deși probabil intenția sa de plecare a fost aceea de copia lucrarea lui Grigorescu, personalitatea tânărului Tonitza răzbate cu putere din varianta sa de „Ursăreasă”, culorile mai calde și pensulația mai vie fiind numaidecât observabile, într-o inedită sinteză a tematicii grigoresciene și cu un tratament tonitzian al culorii.

Pe lângă „Ursăreasă”, Tonitza este prezent în Licitația de Toamnă – „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” – cu alte 6 opere de artă, între care unul dintre cele mai izbutite portrete ale „Irinei”, capodoperă de maturitate, pe tema binecunoscută, consacrată pentru Tonitza, a universului copilăriei, surprinde figura visătoare a fiicei sale Irina (celebrizată de lucrarea cu același nume din expunerea permanentă a Muzeului Național Brukenthal). Portretul Irinei a fost estimat de specialiștii casei de licitație pentru o valoare de 80-12.000 de euro.

Nicolae Tonitza, interpretul ,,tristeților luxuriant colorate” a creat opere în respectul multor artiști, între care și Ștefan Luchian, dar instaurând un alt gen de viziune cu privire la elementele florale. Două opere de artă care reliefează perfect abordarea sa personală - „Crizanteme albe” și „Grădina cu nalbe” - sunt prezente în licitație, de la prețuri de pornire accesibile (15.000 de euro).

Și Nicolae Grigorescu, pictorul național este prezent în cel mai mare eveniment al pieței de artă din această toamnă, cu 5 opere desăvârșite. Cea mai amplă dintre acestea (aproape 1m), este „Casa pictorului de la Câmpina”, provenind dintr-o colecție australiană, din ramura unei familii românești ce a fost nevoită să își găsească refugiu în străinătate pentru a evita persecuțiile regimului sovietic instaurat în anii ‘40.

Casa pictorului de la Câmpina - Nicolae Grigorescu

Tot pictorul național Grigorescu semnează și „Țărăncuță cu mărgele albastre”, respectiv și „Țărăncuță cu fuior”, estimate la o valoare conservatoare, de 25.000-45.000 de euro, fiecare, dar și „Mocan cu turmă de oi”, unde regăsim motivul ciobănașului dezvoltat cu precădere de artist în ultima perioadă de creație. Tot Nicolae Grigorescu semnează și desenul „La luptă”, schiță realizată de maestru pe frontul Războiului de Independență și care are în licitație un preț de pornire de doar 1.500 de euro.

Capodoperele enunțate mai sus, alături de alte aproximativ 200 de opere semnate de marii maeștri ai artei românești, pot fi vizitate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar joi, 22 octombrie, licitate în regim online pe platforma Artmark Live.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te