Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,81 %
Marcel Ciolacu 19,29 %
99,49 %
Elena Lasconi 19,05 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Amenințare pentru sănătate de la o băutură foarte iubită de români. Ce au arătat studiile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.09.2023 - 14:21
Când bei lichide calde mai bine folosește o cană de porțelan Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Când bei lichide calde mai bine folosește o cană de porțelan Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

O băutură foarte populară în toată lumea și cu beneficii pentru sănătate ar putea să făcă rău. Nu vorbim neapărat despre lichidul în sine ci despre ambalajul ecologic. Unii cercetători sunt îngrijorați.

SHARE

Ambalajele de unică folosință pot face rău consumatorilor de băuturi calde. Ceștile de cafea din hârtie presupuse ecologice sunt la fel de toxice ca și cele din plastic și pot fi legate de malformații congenitale și alte probleme de sănătate.

Anunțul cercetătorilor vine la o săptămână după descoperirea similară cu paiele de unică folosință.

Amenințare pentru sănătate de la o băutură foarte iubită de români. Ce au arătat studiile 

Se presupune că paharele din hârtie ecologice pot fi la fel de toxice pentru mediu și corpul uman ca și cele din plastic, sugerează un studiu.

Oamenii de știință din Suedia  au descoperit că stratul subțire de plastic acoperit pe suprafețele paharelor de hârtie de unică folosință pentru a împiedica conținutul acestora să se infiltreze în hârtie să emită substanțe toxice.

În experimentele care au implicat insecte, au provocat  defecte congenitale și alte daune de dezvoltare, atât atunci când  paharul de hârtie a fost lăsat să se biodegradeze în apă, cât și atunci când a fost lăsat în sedimente sau murdărie. 

Citește și: Cafelele din supermarketurile românești, printre cele mai proaste din lume. Despre ce mărci e vorba

Vestea vine la doar câteva săptămâni după rezultate similare ale cercetătorilor din Belgia, care au descoperit că paiele de hârtie au fost testate în concentrații ridicate din grupul de „substanțe chimice pentru totdeauna” toxice sintetice .

Acum, cercetătorii suedezi cer „măsuri de transparență în industria materialelor plastice”, sperând să forțeze „raportarea clară a substanțelor chimice pe care le conțin toate produsele, la fel ca în industria farmaceutică”. 

Deoarece hârtia absoarbe cu ușurință apa, alte lichide, uleiuri și grăsimi din toate tipurile de alimente și băuturi, producătorii tratează hârtia utilizată în ambalajele alimentare cu acoperiri rezistente la suprafață din plastic. 

Astăzi, aceste materiale plastice sunt adesea un tip de bioplastic regenerabil, biodegradabil numit polilactidă sau PLA, care este făcut din porumb, manioc sau trestie de zahăr în locul combustibililor fosili folosiți pentru fabricarea plasticelor tradiționale.

Deși PLA se descompune mai repede decât aceste materiale plastice pe bază de petrol mai comune, cercetătorii de la Universitatea din Göteborg din Suedia au reușit să arate că substanțele chimice încorporate în plastic ar putea dăuna larvelor muștelor arlechin. 

Citește și: Ce cafea bei ca să-ți spun cine ești? Cum se poate afla personalitatea în funcție de preferințe

Ca și în cazul paielor de hârtie, PFAS a fost din nou o prezență îngrijorătoare, așa cum au spus cercetătorii, „sute de substanțe chimice diferite care pot migra în alimente”.

Aceste substanțe chimice, raportează ei, ar putea include perturbatori endocrini care ar putea afecta reproducerea sexuală, creșterea și alte funcții ale corpului; precum și substanțele chimice care se pot acumula în organism, provoacă cancer și alte efecte toxice.

Specialiștii mai precizează că abalajele din hârtie prezintă, de asemenea, un potențial pericol pentru sănătate, având în vedere propriul conținut de plastic, a remarcat ea, și devine din ce în ce mai comun.   

Când produsele de unică folosință au ajuns pe piață după al Doilea Război Mondial s-au desfășurat campanii mari pentru a-i învăța pe oameni să arunce produsele 

”Este mai bine să-ți aduci propria cană atunci când cumperi cafea de la automat”, au concluzionat specialiștii. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te