Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,18 %
Marcel Ciolacu 20,29 %
95,44 %
Elena Lasconi 17,94 %
George Simion 14,17 %
Click aici pentru rezultate complete

Alain Delon și Romy Schneider, istoria unei iubiri sfâșietoare, condamnate. A fost marea lui iubire

DE Elena Petrescu | Actualizat: 30.09.2024 - 21:49

Alain Delon și Romy Schneider, istoria unei iubiri sfâșietoare, condamnate. A fost marea lui iubire! Tineri, frumoși și talentați, pentru o vreme, cei doi au fost cuplul de aur al cinematografiei. Povestea lor de dragoste s-a încheiat brusc, lăsând răni adânci pentru vecie.

SHARE

Pentru o scurtă perioadă, au avut totul. Dar în 1964, după 4 ani împreună, cuplul de aur format din Romy Schneider și Alain Delon s-a despărțit.

Delon a fost cel care a încheiat relația, printr-un bilet.

Câteva rânduri au pus capăt unei povești de dragoste de basm, care a rivalizat cu orice ar fi interpretat cei doi pe ecran.

Alain Delon și Romy Schneider, istoria unei iubiri sfâșietoare, condamnate. A fost marea lui iubire

Născută pe 23 septembrie 1938, în Viena, Schneider – ai cărei părinți erau ambii actori – a învățat la un internat, unde și-a descoperit talentul nativ pentru pictură.

Cu toate acestea, mama sa, Magda, și-a îndrumat fiica, de o frumusețe angelică, către o carieră în film.

Aproape întotdeauna însoțită pe platou de mama ei, Schneider avea doar 15 ani când și-a făcut debutul pe ecran, în „Când liliacul alb înflorește din nou” (1953).

În 1955, a fost distribuită în rolul împărătesei Elisabeta a Austriei în „Sissi”, prima parte a unei trilogii care i-a adus o popularitate uriașă, dar a și încadrat-o într-un anumit tip de rol.

După o serie de filme emoționante în care interpreta de obicei ingenua inocentă, Schneider a devenit disperată să schimbe direcția.

Citește și: Alain Delon, fiara cinematografiei franceze, a jucat prin femei şi pentru femei

Alain Delon s-a născut în orașul francez Sceaux pe 8 noiembrie 1935.

Copilăria sa nu a fost ușoară: avea doar 4 ani când părinții săi au divorțat, iar tatăl său, Fabien, a dispărut din viața sa pentru câțiva ani.

Mama sa, Edith, l-a încredințat unei familii ”adoptive”, alături de care a rămas până la vârsta de 8 ani; a fost trimis la un internat condus de măicuțe în Issy-les-Moulineaux.

Supărat pe lume și rebel din fire, a trecut de la o școală la alta până când, la 14 ani, a renunțat la școală pentru a lucra într-o măcelărie.

După ce s-a înrolat în Marină la 17 ani, Delon s-a întors în Franța în 1956 și a lucrat, pe rând, ca hamal, funcționar și chelner în Montmartre și Halles.

S-a împrietenit cu actorul Jean-Claude Brialy, care l-a dus pe Delon la Festivalul de Film de la Cannes, unde carisma sa și asemănarea cu James Dean au atras atenția unui producător de la 20th Century Fox.

„Am realizat rapid că femeile erau nebune după mine,” a scris Delon în memoriile sale din 2011, ”Les Femmes de ma Vie”. „Ele, femeile, m-au împins să fac această meserie.”

Alain Delon și Romy Schneider: de la neînțelegere la iubire. Cum pasiunea a transformat povestea lor

Filmul „Christine” (1958) a fost cel care i-a adus împreună pe Schneider și Delon.

Regizat de Pierre Gaspard-Huit și bazat pe o piesă de teatru de Arthur Schnitzler, a reprezentat un punct de cotitură în cariera lui Schneider, care era deja sătulă să fie cunoscută doar ca ”Sissi”, și prima mare provocare cinematografică pentru Delon.

Deși la început se pare că nu se puteau suferi, lucrurile s-au schimbat complet.

Inițial, Schneider l-a descris pe Delon în jurnalele sale drept „prea frumos, prea tânăr, prea aranjat”, dar atracția dintre ei era incontestabilă.

Delon rememora și el acea perioadă, ani mai târziu: „Veneai din Viena și te așteptam la aeroportul din Paris cu un buchet de flori pe care nu știam cum să-l țin.

Dar producătorii mi-au spus: ‘De îndată ce coboară pe pista de aterizare, mergi la ea și dă-i florile.’

Am așteptat cu florile în mână ca un imbecil, în mijlocul unei mulțimi de fotografi. Ai coborât din avion, m-am apropiat. I-ai spus mamei tale: ‘Asta trebuie să fie Alain Delon, partenerul meu!’

Nimic altceva, nicio scânteie între noi din senin.

Așa că am mers la Viena, unde se filma, și acolo m-am îndrăgostit nebunește de tine. Și tu te-ai îndrăgostit de mine.”

Alain Delon și Romy Schneider în ”Christine”

Alain Delon și Romy Schneider, 4 ani de magie și durere. Ascensiunea lui, sfârșitul iubirii lor printr-un bilet

După terminarea filmului, cuplul s-a mutat împreună la Paris.

Au fost 4 ani împreună, timp în care Delon a început să primească roluri principale, devenind un sex-simbol internațional.

Citește și: Ce legătură unică este între Alain Delon și cea mai frumoasă actriță româncă a perioadei interbelice

Legendarul Luchino Visconti, impresionat de ochii expresivi ai lui Delon, l-a distribuit în „Rocco și frații săi” (1960), apoi i-a regizat pe Delon și Schneider pe scenă la Paris într-o producție a piesei „Păcat că e femeie ușoară” de John Ford.

„Visconti ne-a spus că semănăm,” a spus odată Delon, „și că aveam în mijlocul sprâncenelor același ‘V’ care se încrețea de furie, de frică de viață și angoasă.”

În timp ce cariera lui Delon ajungea la noi culmi, cea a iubitei sale era pe o pantă descendentă. Zvonurile constante din tabloide despre infidelitățile lui Delon – mereu documentate, frecvent negate – nu ajutau.

În 1962, cântăreața și muza lui Andy Warhol, Nico, a avut un copil, Ari, despre care se crede că ar fi fost al lui Delon.

Actorul nu a recunoscut niciodată băiatul ca fiind al său, dar copilul a fost ulterior adoptat de mama lui Delon.

Cuplul a trecut peste aceste furtuni timpurii, iar Delon i-a dat lui Schneider – pe care o numea „pupelé” (păpușică) – un inel de logodnă.

Nunta a fost amânată de nenumărate ori și, în cele din urmă, anulată, când Delon a întâlnit-o și s-a îndrăgostit de modelul de 22 de ani Nathalie Barthélémy.

Schneider a primit un bilet de la Delon în 1964 care încheia relația.

Se pare că biletul spunea: „Îmi pare rău. Știu că te-aș fi făcut nefericită. Plec în Mexic cu Nathalie. Îți doresc tot binele!”.

Alain Delon se pregătea să se căsătorească cu Barthélémy, deja însărcinată cu fiul lor, Anthony, care s-a născut în același an.

O Schneider devastată s-a căsătorit în grabă cu actorul și regizorul german Harry Meyen în 1966, cu care a avut un fiu, David.

Delon a continuat să fie infidel după ce s-a căsătorit cu Barthélémy, iar dragostea sa cu Schneider a rămas ca o umbră asupra relației lor.

„Nu mi-a vorbit niciodată despre ea,” a spus fosta lui soție după ce mariajul lor s-a încheiat în 1969. „Dar uneori vedeam o umbră de tristețe în ochii lui și știam că era legată de Romy.”

Alain Delon și Romy Schneider, reîntâlnire pe platourile de filmare în „La Piscine”

Sfârșitul anilor 1960 i-a găsit din nou pe Delon și Schneider împreună pe platourile de filmare.

Știind că Schneider era într-un punct dificil – și chinuit de vinovăție pentru modul în care o tratase – Delon se spune că a insistat ca ea să fie partenera sa în „La Piscine”, un rol destinat inițial Monicăi Vitti.

Alain Delon și Romy Schneider în ”La piscine”

Filmul lui Jacques Deray, plasat într-o vilă din Saint-Tropez pe parcursul unei veri lungi și fierbinți – care surprinde perechea la apogeul frumuseții lor – a devenit un adevărat film-cult și a stârnit numeroase zvonuri despre o eventuală împăcare a fostului cuplu, în afara ecranului.

În schimb, iubirea lor de odinioară s-a transformat într-o prietenie de durată. După cum spunea Schneider în timpul filmărilor:

„Cel mai important bărbat din viața mea rămâne Delon. Întotdeauna este gata să-mi întindă o mână de ajutor.

Ar alerga la mine în orice moment. Alain nu m-a abandonat niciodată, nici azi, nici ieri.”

În spatele cortinei: Drumul sfâșietor al lui Romy Schneider spre întuneric

Schneider a devenit o icoană a modei în anii 1970, dar viața ei personală a fost marcată de tragedie.

După ce căsătoria cu Meyen s-a încheiat în 1975, s-a recăsătorit cu jurnalistul italo-francez Daniel Biasini, cu care a avut o fiică, Sarah.

Dar și această căsătorie a eșuat, iar în 1979 primul ei soț s-a sinucis, un șoc care a declanșat propriile ei lupte cu depresia și alcoolismul.

În iulie 1981, fiul ei, David, a murit într-un accident tragic la casa bunicilor săi, la doar 14 ani. Ea nu și-a revenit niciodată

 În luna mai a anului următor, Romy a fost găsită moartă la Paris, în casa producătorului Laurent Petin, cu care forma un cuplu de un an.

Cauza morții nu a fost sinuciderea, ci un atac de cord. Avea 43 de ani.

Alain Delon după Romy Schneider: o viață dusă în umbra iubirii sale pierdute

Între timp, Delon a câștigat un César în 1985 și un Urs de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

O serie de relații cu femei frumoase au urmat după eșecul mariajului său – inclusiv cu modelul olandez Rosalie van Breemen, cu care a avut doi copii, Anouchka Delon (născută în 1990) și Alain-Fabien Delon (născut în 1994).

Se spune că actorul a fost atît de sfâșiat de felul în care s-a încheiat relația sa cu superba Schneider încât s-a luptat, la rândul său, cu depresia în anii 2000.

Citește și: Moștenirea lui Alain Delon, 250 milioane €, împărțită INEGAL între cei 3 copii. Cât a primit fiecare

După ce a aflat de moartea ei, devastat peste măsură, Delon a alergat la „pupelé-ul” său și i-a scris o sfâșietoare scrisoare de adio.

 „M-am îndrăgostit nebunește de tine. Și tu te-ai îndrăgostit de mine. Dumnezeule, cât de tineri eram și cât de fericiți eram.

Apoi viața noastră, care nu privește pe nimeni altcineva decât pe noi, ne-a despărțit.”

La aproape 40 de ani după moartea ei, în 2018, Delon a publicat un mesaj în ziarul ”Le Figaro”:

„Rosemarie Albach-Retty alias Romy Schneider ar fi împlinit azi, duminică, 23 septembrie, 80 de ani. Cei care au iubit-o și încă o iubesc, să-i trimită un gând. Mulțumesc. Alain Delon.”

Pe 18 august 2024, Delon a murit și el, la vârsta de 88 de ani, în casa sa din Douchy, Franța, înconjurat de cei 3 copii ai săi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te