Care este condimentul care se vinde cu 70.000 de euro/kg? Clima permite cultivarea și în România

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.03.2024 - 17:31
Agricultorii care cultivă această plantă se pot îmbogăți. Clima este ideală pentru creșterea rapidă Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Prețiosul șofran, cunoscut și sub numele de aur roșu, a fost mult timp un condiment valoros. Prețul șofranului a rivalizat cu cel al aurului timp de secole.

SHARE

Prețiosul șofran, cunoscut și sub numele de aur roșu, a fost mult timp un condiment valoros. Condimentul de culoare brun-roșiatică, cu mirosul său distinctiv, obținut din scoarța șofranului bun (Crocus sativus), a fost o aromă încă din cele mai vechi timpuri și este un ingredient esențial în nenumărate feluri de mâncare.

Presa din Ungaria a scris despre posibilitatea cultivării acestui condiment în țara vecină deoarece clima s-a schimbat. Șofranul preferă zonele călduroase. Ungaria, ca și România oferă - urmare a schimbărilor climatice - posibilitatea cultivării acestui condiment. 

Prețul celor de cea mai bună calitate este foarte ridicat, o jumătate de kilogram de fructe ajungând pe piață la aproape 37.000 euro.

De-a lungul istoriei, a rivalizat constant cu aurul în ceea ce privește prețul, deoarece este dificil de recoltat - poate fi cules și exploatat doar manual - dar bogăția sa în ingrediente active și arome îl face incredibil de versatil.

Agricultorii care cultivă această plantă se pot îmbogăți. Clima este ideală pentru creșterea rapidă

"În cazul șofranului nostru autohton, acest lucru este agravat de faptul că nu folosim nici erbicide, nici îngrășăminte în cultivarea sa.

Prețul său este, de asemenea, influențat în mod semnificativ de calitatea sa, care este determinată de standardele ISO, pe de o parte, și de sistemele și standardele locale de asigurare a calității, pe de altă parte.

Citește și: Produsul ieftin pe care îl ai în casă și te scapă de furnici pentru totdeauna. Costă doar 10 lei

Este important de știut cât de pur este produsul final, adică dacă acesta conține materii străine (alte părți de plante sau insecte) și dacă conține părți de plante, altele decât fibra (petale, bucăți de frunze, polen).

De asemenea, merită să fiți atenți, atunci când cumpărați, dacă fibra este oferită doar în culoarea roșie sau dacă conține și părți de fibră de culoare galben-lămâie, albă.

Sfaturi pentru cultivarea șofranului

Aceasta din urmă reduce valoarea, deoarece părțile galbene și albe sunt grele, iar aroma și conținutul de ingrediente active este mai slab.

Depinde foarte mult de procesul de uscare, atât în ceea ce privește aroma, cât și ingredientul activ", a declarat șeful organizației profesionale.

Citește și: Ingredient care cauzează cancer, găsit în produsele Clearasil şi Clinique. La ce sunt ele folosite?

În urmă cu zece ani, în această țară exista mult mai puțin interes pentru cultivarea șofranului pe scară largă, în ciuda faptului că era obișnuit în grădinile mici.

În urmă cu câțiva ani, un total de patru persoane cultivau pentru vânzare cel mai scump condiment din lume.

În plus, schimbările climatice sunt, de asemenea, favorabile pentru șofran: din cauza verilor din ce în ce mai călduroase, nu mai merită să ne ocupăm de o parte semnificativă a culturilor autohtone de până acum din Ungaria din cauza randamentelor incerte, dar șofranul este deosebit de iubitor al acestui climat.

Acesta prosperă în orice parte a țării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te