Ingredient care cauzează cancer, găsit în produsele Clearasil şi Clinique. La ce sunt ele folosite? Laboratorul american Valisure a descoperit că substanța chimică se poate forma la niveluri ridicate, în produsele pentru acnee care conțin peroxid de benzoil.
Benzenul cunoscut ca fiind cancerigen se poate forma la niveluri ridicate, în produsele cu peroxid de benzoil (BOP), care sunt utilizate pentru tratarea acneei.
Ingredient care cauzează cancer, găsit în produsele Clearasil şi Clinique. La ce sunt ele folosite?
Benzenul a fost detectat de laboratorul independent american Valisure, în produsele Clinique, deținute de Estee Lauder, Target's Up & Up și Reckitt Benckiser's Clearasil.
Şi Clearasil, şi Clinique sunt prezente pe piaţa din România. Un tub de gel exfoliat pentru ten cu acnee Clearasil costă 40 de lei, iar Clinique anti-Blemish Solution se găseşte de vânzare la 71 de lei. Ambele sunt produse cu valoare adăugată mare - adică costul de producţie este mic şi valoarea de piaţă, comparativ, mare.
Valisure a depus o petiție la Food and Drug Administration (FDA) din SUA, cerând autorităților de reglementare să recheme produsele, să efectueze o investigație și să revizuiască ghidul de îndrumări al industriei, conform cosmeticsbusiness.com.
Citeşte şi: Mii de morți din cauza unui medicament pentru durere utilizat și în România. Produce și dependență
FDA nu a răspuns încă la petiție. Potrivit companiei din Connecticut, benzenul a fost detectat și în Proactiv, PanOxyl, săpunul pentru acnee Walgreens și crema pentru acnee Equate Beauty, de la Walmart, printre altele.
Rezultatele testelor Valisure arată că produsele BPO de pe piață pot avea de peste 800 de ori limita de concentrație permisă de FDA, pentru benzen, de 2 părți per milion (ppm).
Foto: Pexels/MONSTERA PRODUCTION
Niveluri ridicate de benzen nu au fost detectate numai în interiorul produselor BPO, ci și în aerul din jurul produselor BPO. Benzenul se poate scurge din anumite pachete de produse și poate prezenta un risc potențial de inhalare.
Citeşte şi: Cifre sumbre pentru România: cancerele noi au crescut cu 21% în 2023. Care este rata de mortalitate
Expunerea la benzen (fie prin inhalare, pe cale orală sau prin piele) poate duce la cancere, cum ar fi leucemia și cancerul de sânge al măduvei osoase, precum și la tulburări sangvine, care pot pune viața în pericol.
Cofondatorul și președintele Valisure, David Light, a sugerat că aceste probleme de impuritate, constatate anterior, sunt mai puțin grave decât cele de la produsele actuale pentru acnee BPO, unde vinovatul este un ingredient adăugat intenționat.
„Această descoperire a instabilității fundamentale a peroxidului de benzoil și a formării benzenului este substanțial diferită fa'[ de descoperirile anterioare ale Valisure, privind benzenul, în creme de protecție solară, dezinfectante pentru mâini și alte produse de consum”, a spus Light.
Citeşte şi:
„Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecție solară și în alte produse de consum erau impurități care proveneau din ingrediente contaminate; cu toate acestea, pe c\nd benzenul din produsele cu peroxid de benzoil provine din peroxidul de benzoil însuși, uneori de sute de ori peste limita stabilită FDA.
„Aceasta înseamnă că problema afectează în general produsele cu peroxid de benzoil, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală, și necesită acțiuni urgente”, spune managerul Valisure.