Cine e actrița cu rol principal în „Spider Man” care provine dintr-o familie de boieri din România

DE Bianca Iosef | Actualizat: 18.11.2022 - 17:14
Fimul Spider Man - FOTO: twitter.com
Rosemary Harris- Foto: Brodway Buzz

Actrița britanică a primit distincții precum Primetime Emmy Award, Golden Globe Award și Tony Award, pe lângă nominalizări pentru un Oscar și un BAFTA Award. În 1986 a fost inclus în American Theatre Hall of Fame.

SHARE

Rosemary Harris s-a născut în 1927 în Marea Britanie. Ea este cunoscută în principal pentru rolul lui May Parker din filmul Spider-Man din 2002. Bunica actriței provine dintr-o familie de boieri din regiunea Muntenia, România.

La începutul carierei sale de actorie, ea a câștigat experiență în teatrul de repertoriu englezesc. În 1948, a jucat în Kiss and Tell la Eastbourne și Margate cu Tilsa Page și John Clark și mai târziu cu compania lui Anthony Cundell la Penzance, unde a jucat rolul mamei în Black Chiffon.

Citește și: VIDEO Un pilot a deschis geamul avionului și a ieșit pe el să recupereze telefonul unui pasager

Rosemary Harris a apărut pentru prima dată la New York în 1951 în Climate of Eden de Moss Hart, și apoi s-a întors în Marea Britanie pentru debutul ei în West End în The Seven Year Itch, care a avut loc timp de un an la Aldwych.

Citește și: Se împlinesc 43 de ani de la înființarea metroului. Compania organizează Ziua Porţilor Deschise

A urmat primul ei film, Beau Brummell (1954) cu Stewart Granger și Elizabeth Taylor, și apoi un sezon de turnee cu Old Vic a adus-o înapoi la Broadway în producția lui Tyrone Guthrie Troilus și Cressida. Ea l-a întâlnit pe Ellis Rabb, care plănuia să-și înființeze propria companie de producție pe Broadway. Până în 1959, a fost înființată Asociația Artistilor Producători (APA), iar Rosemary Harris și Rabb s-au căsătorit pe 4 decembrie a acelui an.

În 1974, Harris a jucat în serialul BBC TV Notorious Woman, difuzat pe PBS în SUA, ca parte a Masterpiece Theatre. Pentru acest rol, ea a câștigat premiul Emmy din 1976 pentru cea mai bună actriță principală într-o serie limitată. Ea a câștigat un Globul de Aur pentru cea mai bună actriță – dramă TV pentru miniseria NBC Holocaust din 1978, în care a jucat și Meryl Streep. Trecând în revistă producția BBC din 1983 To the Lighthouse, o adaptare a romanului cu același nume al Virginiei Woolf, John J. O'Connor de la The New York Times a scris: „O performanță luminoasă și fără cusur a domnișoarei Harris o face pe doamna Ramsay să fie memorabilă pe film așa cum este pe pagina tipărită.”

Rosemary Harris a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru filmul din 1994 Tom & Viv. Actrița și fiica ei, Ehle, au jucat încarnările tinere și, respectiv, bătrâne ale aceluiași personaj în filmul Sunshine al lui István Szabó din 1999, despre o familie de evrei maghiari. 

În 2002, a apărut ca mătușa May Parker în prima adaptare cinematografică a lui Spider-Man, reluând rolul în Spider-Man 2 (2004) și Spider-Man 3 (2007).

La 11 septembrie 2018, cu o săptămână înainte de a împlini 91 de ani, Harris a preluat rolul doamnei Higgins în revivalizarea pe Broadway a filmului My Fair Lady de la Diana Rigg.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te