A fost găsită cea mai veche brânză din lume. Unde și când a fost făcută?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.09.2024 - 12:34
A fost găsită cea mai veche brânză din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
A fost găsită cea mai veche brânză din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
A fost găsită cea mai veche brânză din lume
A fost găsită cea mai veche brânză din lume

A fost găsită cea mai veche brânză din lume. Multora le place brânza maturată, mai ales dacă este amestecată cu mămăligă și smântână. Dar probabil că nimeni nu s-ar încumeta să guste din același produs, dar cu o vechime de ordinul mileniilor.

SHARE

A fost găsită cea mai veche brânză din lume. Unde și când a fost făcută? În urmă cu aproximativ 20 de ani, un grup de arheologi a făcut o descoperire curioasă: pe capetele și gâturile mai multor mumii din cimitirul Xiaohe din bazinul Tarim din nord-vestul Chinei fusese lipit ceva.

A fost găsită cea mai veche brânză din lume. Unde și când a fost făcută?

Era vorba de o substanță albicioasă și în mod clar foarte veche, dar nimeni nu știa exact ce era. Ea a fost identificată în zece morminte, fiind asociată cu zece mumii.

Acum, un nou studiu a reușit să rezolve misterul: era vorba de cea mai veche mostră de brânză cunoscută din lume.

Mumiile din Bazinul Tarim datează din urmă cu aproximativ 3.300 - 3.600 de ani, ceea ce le plasează în Epoca Bronzului. 

Citește și: Brânza românească e mai ieftină ca în Ungaria. La ce alte produse avem prețuri mai mici? De ce?

Datorită progreselor de peste un deceniu în tehnologiile de analiză a ADN-ului, o echipă de arheologi a reușit să confirme că substanța albă era un fel de brânză prin extragerea ADN-ului mitocondrial din probe.

Astfel, s-a descoperit ADN de vacă și de capră și chiar materialul genetic al microorganismelor.

Brânza antică este brânza kefir, asemănătoare iaurtului, dar cu un gust mai picant și o consistență mai lăptoasă.

Brânza veche de peste 3.000 de ani a fost găsită presărată pe mai multe mumii - Foto: iflscience.com

Cea mai veche brânză seamănă cu kefirul

Ea conținea aceleași specii bacteriene și fungice pe care le găsim astăzi în boabele de kefir și a oferit ocazia de a studia modul în care bacteria Lactobacillus kefiranofaciens a evoluat în ultimii 3.600 de ani.

În epoca modernă, există două tipuri principale de L. kefiranofaciens: unul care provine din Rusia (care este cel mai utilizat) și altul din Tibet.

Citește și: Cum se făcea pizza pe vremea lui Nicolae Ceaușescu? Cine a inventat popularul preparat?

L. kefiranofaciens din cea mai veche brânză din lume este, de fapt, cel mai asemănător cu soiul tibetan existent în prezent, contestând o credință de lungă durată, conform căreia kefirul provine din regiunea muntoasă a Caucazului de Nord din Rusia.

„Observația noastră sugerează că, de fapt, cultura kefirului a fost menținută în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei încă din epoca bronzului”, a declarat Qiaomei Fu, de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie, Academia Chineză de Științe, conform IFL Science.

„Acesta este un studiu fără precedent, care ne permite să observăm cum a evoluat o bacterie în ultimii 3.000 de ani. În plus, prin examinarea produselor lactate, am obținut o imagine mai clară a vieții oamenilor antici și a interacțiunilor lor cu lumea.

Acesta este doar începutul, iar cu ajutorul acestei tehnologii, sperăm să explorăm și alte artefacte necunoscute până acum”, a adăugat Fu.

În ceea ce privește motivul pentru care brânza a fost frecată pe capul și gâtul mumiilor din Bazinul Tarim, se pare că trebuie să fi fost o resursă valoroasă atunci când acele persoane erau în viață.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te