Primul sicriu ecologic din lume este fabricat din ciuperci, iar această metodă neobișnuită de înmormântare este deja disponibilă în Marea Britanie. Sicriul ecologic are un preț de aproximativ 3.500 de euro și poate fi folosit și pentru incinerări.
A apărut primul sicriu ecologic din lume. Din ce e făcut? Costă 3.500 € și e produs într-o săptămână
Când vine vorba de înmormântări, de obicei ne vin în minte două opțiuni. Majoritatea oamenilor vor opta fie pentru o înmormântare tradițională în pământ, într-un sicriu de lemn, fie pentru incinerare, care transformă rămășițele unei persoane în cenușă.
Dar acum există o metodă alternativă – și este o veste bună pentru iubitorii de natură.
O companie a proiectat primul „sicriu ecologic” din lume, fabricat din materiale naturale care se descompun în doar 45 de zile după înmormântare.
Citește și: Ce înseamnă o „slujbă verde” și cum o poți obține. Ai nevoie doar de optimism și încredere
Compania olandeză Loop Biotech, care se află în spatele proiectului, cultivă „Living Cocoon” („Coconul viu”) din specii locale de ciuperci și fibre de cânepă reciclate în decursul unei săptămâni.
Interiorul coșciugului-cocon este căptușit cu un pat moale din cânepă și o pernă din mușchi, cu opțiunea de a „upgrada” la un pat din lână sau bumbac moale.
Interiorul sicriului ecologic este format dintr-un pat de cânepă - Foto: Loop Biotech
Sicriul în sine cântărește 30 kg și are o capacitate de încărcare de până la 200 kg, cu șase mânere integrate pentru transport ușor, conform Daily Mail.
Pentru a fabrica sicriele, ei amestecă miceliul – sistemul vegetativ al ciupercilor – cu cânepă, o plantă cultivată adesea pentru fibrele sale. Amestecul este turnat într-o matriță, iar sicriul se formează în decursul unei săptămâni.
Compania dispune de o instalație de cultivare de 1.500 de metri pătrați în Delft, Olanda, cu o capacitate de producție de 500 de sicrie simultan.
Un sicriu ecologic se descompune în 45 de zile
Sicriul ecologic sau „sicriul viu” costă aproximativ 3.000 de lire sterline - adică circa 3.500 de euro - putând fi folosit și pentru incinerare. În același timp, urnele pentru cenușă biodegradabile costă aproximativ 300 de lire sterline.
Citește și: Ecologie, made in SUA. Seattle, o abordare de tipul „toate mâinile pe masă“
„Înmormântările pot fi mai mult decât un final – pot fi un început. Am creat Loop Living Cocoon pentru a oferi oamenilor o modalitate de a îmbogăți natura după moarte. Este vorba despre a lăsa lumea mai bună decât am găsit-o”, a declarat Bob Hendrikx, fondatorul Loop Biotech.
Așa-numitele înmormântări „verzi”, care au câștigat popularitate începând cu anii 1990, sunt o alternativă mai ecologică la înmormântările tradiționale.
„Sicriul viu” făcut din ciuperci se descompune după 45 de zile - Foto: Loop Biotech
Acestea se concentrează pe minimizarea impactului asupra mediului prin utilizarea de sicrie sau giulgiuri biodegradabile și evitarea îmbălsămării, având loc adesea în cimitire naturale special amenajate, cum ar fi păduri sau pajiști.
„Am ajutat multe familii din Marea Britanie cu soluțiile noastre funerare durabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Loop pentru sursa citată.
Aceștia au spus că, în weekendul trecut, Poppy's Funerals, o firmă de pompe funebre cu sediul în Londra, a organizat o înmormântare cu unul dintre „coconii vii” ai companiei.
Pe de altă parte, Mark Ancker a devenit recent prima persoană din SUA care a fost înmormântată într-un sicriu ecologic într-o poiană din pădurea sa din Maine.
Citește și: O femeie declarată decedată a „înviat” la propria înmormântare. Salvată din sicriul în care se afla
„Am încredere că tatăl meu va face parte din grădină până la iarnă. Nu voia să fie îmbălsămat, voia doar să se întoarcă în pământ într-un loc pe care l-a iubit”, a declarat Marsya Ancker pentru Fast Company.
Până în prezent, compania a vândut aproximativ 2.500 de sicrie în Europa, în special în Olanda, dar sicriele lor pot fi livrate și în Marea Britanie.
Compania a declarat că sicriele tradiționale din lemn „nu numai că necesită zeci de ani pentru creșterea copacilor, dar implică și tăierea, importul și prelucrarea acestora”.
„Living Cocoon”, însă, poate fi cultivat în întregime în șapte zile, folosind materii prime locale, eliminând transportul inutil și necesitatea de vopsea, adeziv, lac sau șuruburi suplimentare.