6 lucruri pe care le poți face cu zațul de cafea. Nu o mai arunca de acum înainte

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.03.2024 - 18:19
Nu mai arunca zațul când bei cafea Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Zațul de cafea este foarte des aruncat la coșul de gunoi. În cel mai bun caz este folosit în grădină pentru a alunga insectele. Însă puțini sunt cei care știu că acesta poate fi folosit și la curățenie.

SHARE

Cel mai probabil ați folosit sau măcar ați auzit despre folosirea zațului de cafea în grădină pentru a alunga insectele și pentru a întări plantele, sau vă amintiți că le foloseați în diverse activități la școală pentru a obține aspectul de hârtie „vechită”, dar știați că zațul de cafea poate fi folosit și pentru curățare? 

Există câteva trucuri ingenioase care oferă zațului o a doua viață.

6 lucuri pe care le poți face cu zațul de cafea. Nu o mai arunca de acum înainte

Iată șase moduri de a folosi zațul de cafea pentru a curăța articolele obișnuite de uz casnic.

1. Curățați ușor și degresați vasele

Zatul de cafea funcționează în două moduri pentru a ajuta la îndepărtarea depunerilor, inclusiv a uleiului și a grăsimilor încăpățânate, din oale și tigăi. 

Textura acestuia îi conferă o calitate ușor abrazivă, care poate curăța alimentele arse de pe suprafața vaselor de gătit.

 Zațul de cafea se încadrează în categoria „abraziv ușor” și astfel, la fel ca bicarbonatul de sodiu, este sigur de utilizat chiar și pe suprafețe delicate de gătit antiaderente precum teflon sau fontă.

Cafeaua are, de asemenea, proprietăți naturale de degresare, așa că va reduce acumularea de ulei pe măsură ce ridică alimentele blocate.

Pentru a folosi zaț de cafea pentru spălarea oalelor și tigăilor, umpleți tigaia de la o treime până la jumătate cu apă caldă și săpun și adăugați 1 lingură de zaț. Apoi, folosind un burete neabraziv, curățați ușor tigaia cu acest produs. Clătiți bine și uscați ca de obicei.

Foto: pixabay.com

2. Înmuiați cuptorul și grătarul

Proprietățile de degresare și curățare ale zațului de cafea facilitează, de asemenea, curățarea grătarului cuptorului și grătarului, eliminând acumularea de grăsime și alimentele lipite. 

Combinați 1 până la 2 linguri zaț de cafea cu apă caldă, fie în chiuvetă, fie într-o pungă mare de plastic, și utilizați-l ca agent de înmuiere ca metodă pentru curățarea gratelor cuptorului și grătarului.

Citește și: 5 metode ca să cureți o tigaie arsă. Cum poți folosi o băutură carbogazoasă pentru asta?

După ce ați înmuiat rafturile sau grătarele timp de 45 de minute, ștergeți depunerile cu un burete sau clătiți cu apă curentă.

3. Absoarbe mirosurile neplăcute ale frigiderului

Chiar și cele mai ordonate și bine întreținute frigidere pot căpăta din când în când un miros urât, indiferent dacă alimentele vechi trec neobservate sau se vărsă. 

După ce ați curățat cauza mirosului, puneți un castron mic sau o ceașcă de zaț uscat de cafea în frigider pentru a absorbi mirosurile persistente. 

Citește și: Butonul secret al mașinii de spălat care te ajută să o cureți mai ușor. Unde se află?

4. Eliminați mirosurile de pe mâini

La fel ca în cazul mirosurilor neplăcute din frigider, zațul de cafea poate ajuta la neutralizarea mirosurilor puternice de la alimente precum usturoiul și ceapa de pe mâini. 

Pur și simplu frecați o lingură mică de zaț între palme pentru a elimina mirosurile. Ca bonus, zațul de cafea vă va exfolia ușor mâinile, îndepărtând pielea moartă și lăsându-le să arate și să se simtă mai moi.

5. Îndepărtați zgârieturile de pe mobilierul și podelele din lemn

Atunci când mobilierul sau podeaua din lemn sunt zgâriate sau tăiate, zațul de cafea poate fi folosit pentru a restabili finisajul. 

Faceți o pastă groasă amestecând zațul cu o cantitate mică de apă sau ulei de gătit și aplicați-o pe zgârieturi. Frecați-l ușor în zonele deteriorate și lăsați-l să stea timp de 10 până la 15 minute.

Citește și: Ce buton trebuie să apeși la mașina de spălat să-ți iasă hainele imaculate fără produse scumpe

Apoi, ștergeți excesul de zaț și ștergeți lemnul. Repetați procesul dacă este necesar pentru a ascunde complet deteriorarea, scrie bhg.com.

Foto: freepik.com

6. Șemineul se curăță mai ușor

Curățarea șemineului poate fi frustrantă deoarece chiar și cea mai lentă și mai metodică de scoatere a cenușei poate lăsa particule din aceasta și de praf să zboare peste tot. 

Pentru a împiedica cenușa și alte particule fine să formeze nori atunci când strângeți cenușa presară zaț de cafea deasupra cenușii înainte de curățare.

Zațul va îngreuna cenușa, ușurând scoaterea ei din șemineu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te