1.500 lei amendă dacă dai cu aspiratorul în apartament între orele 15 și 17. Ce lege poți încălca?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.02.2024 - 16:12
1.500 lei amendă dacă dai cu aspiratorul în apartament între orele 15 și 17. Ce lege poți încălca? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cei care se apucă de curățenie în intervalele de timp în care ar trebui să păstreze liniștea trebuie să știe că riscă o amendă de 1.500 de lei.

SHARE

Românii care nu respectă orele de linişte la bloc în 2023 riscă amenzi de mii de lei. 

Maşina de spălat zgomotoasă te poate costa 1000 de lei, bormaşina ajunge la 1.500 de lei, iar tot atât și dacă pornești aspiratorul la ore nepotrivite.

Astfel, reclamațiile vecinilor te pot face să scoți bani buni din buzunare. 

Orele de odihnă, respectiv orele de liniște de la bloc, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991. În cazul în care legea nu este respectată, veți primi amenzi usturătoare.

1.500 lei amendă dacă dai cu aspiratorul în apartament între orele 15 și 17. Ce lege poți încălca?

Mulţi dintre noi avem tendinţa să asimilăm regula orelor de linişte la bloc cu vremuri de mult apuse însă trebuie să ştiţi că există o lege care spune că cei care nu respectă orele de linişte riscă amenzi de mii de lei.

Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniştea la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00.

Însă, programul de linişte poate suferi modificări în urma unei eventuale decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13.00 şi 16.00.

Cei care nu respectă orele de linişte la bloc riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Suma se măreşte în cazul în care persoana vizată nu este la prima abatere.

Citește și: Amenzile pentru vitezomani, mai mari în România decât în Germania cu până la 120 euro

Ba, mai mult, se poate ajunge chiar într-acolo încât o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte la bloc.

Autorităţile susţin că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să solicitaţi intervenţia poliţiştilor.

În mod normal aceştia ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni.

Trebuie precizat şi că programul de linişte trebuie afişat în mod corespunzător, la intrarea în bloc, astfel încât toţi locatarii să-l vadă.

Amenzi la bloc, prevederi exacte din Legea 61/1991 

tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor din bloc prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

Citește și: După ce au luat 24.000 de amenzi din cauza vitezei într-o lună, localnicii au aruncat radarul în aer
organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te