În locul arhitecturii clasice, cu 6 sau 8 pistoane în linie ori în ”V”, în cilindri separați, ACE are două pistoane în fiecare cilindru. Aceste pistoane ”lucrează” în sens opus, la orizontală, împărțind același mix de aer/combustibil pentru o eficiență superioară, atât în ceea ce privește consumul de carburant și emisiile poluante, cât și a puterii litrice dezvoltate. Iar fiecare ”pereche” de 4 pistoane învârte, evident, propriul arbore cotit. Inedit, ciclul de compustie este în 2 timpi, nu în 4, ca la motorete sau mașinile de tuns iarba.
Cei patru cilindri ai motorului ACE au o capacitate totală de 14,3 litri și produc 1.000 de cai putere, cu ajutorul a două turbine și a unui compresor mecanic. Da, parcă seamănă cu sistemul propulsorului pe benzină 1.4 TSI de la Volkswagen.
Iar ACE este un motor modular. Cummins și Achates Power afirmă că, pe lângă versiunea cu 8 pistone, vor mai produce o unitate mai mică, de 4.0 litri și 303 cai putere, și una mai mare, de 20 de litri, cu 12 pistoane, care va ajunge la 1.520 cai putere.
Mai mult, pentru maximum de eficiență, motorul ACE include un fel de sistem mild-hybrid pe 600 volți, cu un starter/generator, integrat între propulsor și transmisie, care produce circa 220 de cai, și un set de baterii lithium-ion.
Ideea motorului cu pistoane opuse în același cilindru nu este chiar nouă. Ea a mai fost utilizată, de pildă, de unele avioane Junkers din anii 1920-1930.