Sistemul BEES din Belgia este amplasat pe locul unui vechi centrale electrice, care funcționa cu un generator antrenat de un turbopropulsor de avion din cel de-al Doilea Război Mondial, și funcționează ca un fel de powerbank pentru rețea. Adică, înmagazinează energie electrică în orele de solicitare minimă ale zilei, noaptea, de pildă, și o redă în rețea când este nevoie, în perioadele de consum maxim.
Facilitatea are o capacitate totală de 100 MWh, dar poate reintroduce în rețea maximum 50 MWh.
Noul sistem de baterii Tesla Megapacks din Belgia va permite introducerea unei cantități mai mari de energie regenerabilă în rețea, în timp ce, nivelurile de zgomot și poluare vor fi reduse.
„Sistemul va ajuta la asigurarea stabilității frecvenței în rețeaua electrică europeană. Principalul mod în care sistemele de baterii fac acest lucru este prin participarea la Rezerva de control a frecvenței (FCR), care va fi înlocuită treptat cu un serviciu pan-european numit restaurare automată a frecvenței (aFRR)", a explicat un reprezentant al IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis).
Citește și: VIDEO Haos în Marea Britanie, mai ales în Londra, din cauza ninsorilor, gheții și ceții
Se pare că Tesla își accelerează cu adevărat implementarea sistemului de stocare a energiei pe baterii cu litiu-ion în Europa, dar aceste sisteme sunt încă mult mai mici decât unele dintre cele implementate sau aflate în construcție în SUA.
Un sistem BEES similar, cu o putere totală de 196 MWh a fost instalat recent de Tesla și în Marea Britanie.