Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice. Produce electricitate și căldură în același timp

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2025 - 11:00
Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice
Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice clasice ar putea deveni istorie peste puțină vreme. Și asta, pentru că a apărut o tehnologie ce oferă panourilor solare capacitatea de a produce electricitate și căldură în același timp, având și o eficiență mult mai mare.

SHARE

Un nou sistem amenință să facă uitate panourile fotovoltaice tradiționale. Este vorba despre Pyramid-1P, un dispozitiv dezvoltat în Canada și proiectat de compania Maxun, care a fost creat pentru a fi instalat pe acoperișuri plate.

Tehnologia care face uitate panourile fotovoltaice. Produce electricitate și căldură în același timp

Sistemul încorporează urmărirea solară pe două axe și o structură în formă de piramidă pentru a capta mai multă radiație.

Ca urmare, acesta crește producția de energie cu cel puțin 50 % în comparație cu soluțiile fixe și reduce costul energetic.

Citește și: Sistem de panouri fotovoltaice pus pe balcon îți dă 2.300 wați și independență energetică. E 1.100€

Ceea ce face această tehnologie deosebit de interesantă este capacitatea sa de a genera electricitate și căldură în același timp, scrie publicația spaniolă El Confidencial.

Pyramid-1P utilizează celule solare de înaltă eficiență, similare cu cele utilizate în sateliți, împreună cu un sistem optic de concentrare.

Această combinație realizează o producție combinată de energie de până la 3,5 ori mai mare decât cea a unui sistem standard cu înclinare fixă.

Noile panouri solare sunt realizate în formă de piramidă - Foto: EcoInventos (cu rol ilustrativ)

Datorită acestei cogenerări solare, cererea de energie a gospodăriei poate fi acoperită, inclusiv încălzirea, apa caldă și răcirea.

Conform datelor furnizate de Maxun, acest nou sistem poate genera de patru până la șase ori mai multă energie decât un panou solar plat convențional, folosind doar jumătate din spațiu.

Citește și: Ai panouri fotovoltaice cu baterie? Pot exploda! S-a întâmplat în Suceava. A ars și o mașină

În plus, acesta reduce emisiile de CO₂ cu până la 80 % și obține o reducere cu 30 % a timpului de recuperare a investiției.

Prin încorporarea stocării termice și a generatoarelor termoelectrice, energia solară este disponibilă 24 de ore din 24, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ pentru autoconsum.

Versatilitatea sistemului Pyramid-1P îl face potrivit pentru diferite tipuri de instalații, de la locuințe la hoteluri, școli și spitale.

De asemenea, este deosebit de util în industriile cu cerere mare de căldură, cum ar fi industria alimentară, textilă și farmaceutică.

Citește și: Peste 219.000 de români cu panouri fotovoltaice sunt prosumatori. Produc mai mult decât Cernavodă

Capacitatea sa de a reduce costurile, impactul său redus asupra mediului și eficiența sa energetică îl transformă într-o opțiune solidă pentru trecerea la un model mai durabil și mai profitabil.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te