VIDEO ILA Berlin, expoziția-coșmar pentru Putin: Drona invizibilă cu AI Wingman, echipamente VR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.06.2024 - 08:31
ILA Berlin, expoziția-coșmar pentru Putin: Drona invizibilă cu AI Wingman, echipamente VR - Foto: Profimedia Images
ILA Berlin, expoziția-coșmar pentru Putin: Drona invizibilă cu AI Wingman, echipamente VR - Foto: Profimedia Images

Ediția 2024 a Internationale Luft und Raumfahrtausstellung ILA Berlin și-a deschis porțile și este o adevărată expoziție-coșmar pentru Putin. Drona invizibilă cu AI Wingman, dezvoltată de Airbus pentru a seconda avioanele de luptă, e printre principalele noutăți.

SHARE

Expoziția Internațională Aerospațială ILA Berlin, cel mai important târg comercial pentru industria aerospațială din Germania și unul dintre cele mai mari și mai importante târguri comerciale aerospațiale din lume, se desfășoară în acest an între 5 și 9 iunie. Deschiderea evenimentului a fost făcută în prezența cancelarului Olaf Scholz și altor oficiali germani, precum Robert Habeck, Volker Wissing Friedrich Merz și Franziska Giffey.

ILA Berlin, expoziția-coșmar pentru Putin: Drona invizibilă cu AI Wingman, echipamente VR

Probabil cea mai importantă prezentare de la ILA Berlin 2024 aparține Airbus, care a dezvăluit conceptul unei noi drone de luptă, numită Wingman. 

Drona Wingman este proiectată ca ”o escortă fără pilot pentru avioanele de luptă cu echipaj”, a spus Airbus într-un comunicat, menţionând că este proiectată să funcţioneze într-un mod similar cu un partener, relatează News.ro, citând CNBC.

Citește și: VIDEO Momentul în care un tanc rusesc de 4.000.000$ e zdrobit de o dronă. I-a zburat turela
 
În aviaţie, un partener (wingman) este un pilot într-o aeronavă secundară care îl susţine şi protejează pe pilotul principal.

Drona, care poate fi comandată de piloţii de avioane de luptă, poate fi desfăşurată în misiuni mai riscante, care ar putea reprezenta o ameninţare pentru aeronavele cu pilot.

„Sarcinile Wingman-ului pot varia de la recunoaştere până la blocarea ţintelor şi angajarea ţintelor la sol sau în aer, cu muniţii sau rachete ghidate de precizie”, a spus Airbus.

Citește și: VIDEO O dronă ucraineană a zburat 1.800 km să distrugă un radar de 40.000.000$ în interiorul Rusiei

Dronele şi avioanele fără pilot au devenit o caracteristică cheie a războiului modern. Ele oferă eficienţă şi o rază de acţiune mai mare, deoarece nu necesită capacitatea de a transporta echipaj şi nu au nevoie de caracteristici de siguranţă sau sisteme de sprijin similare.

Modelul expus la salonul aerian de la Berlin este descris ca o bază pentru proiectarea şi eventuala producţie a dronei. Acesta include caracteristici precum observabilitatea scăzută, senzori şi integrarea armamentului, a spus Airbus.

Airbus a mai spus că lucrează cu compania de inteligenţă artificială pentru apărare Helsing la dezvoltarea tehnologiilor AI pentru drona Wingman.

Citește și: VIDEO Ucraina a inventat drona care nu poate fi doborâtă de Rusia. „O cărămidă zburătoare, cu bombă”

„Antrenori” de apărare aeriană VR şi motoare de luptă

Salonul ILA Berlin Air Show este unul dintre cele mai mari din lume, reunind startup-uri şi companii mari din industrie, pentru a prezenta cele mai recente evoluţii din industria aeriană şi spaţială civilă şi militară.

O serie de drone sunt expuse în acest an, inclusiv aşa-numitele drone ”kamikaze”, despre care se crede că au fost folosite în războiul Rusia-Ucraina.

Aceste drone transportă de obicei explozibili şi zăbovesc lângă o ţintă înainte de a o angaja.

Există, de asemenea, demonstraţii de echipamente de antrenament de luptă în realitate virtuală, care oferă personalului militar experienţa utilizării armelor şi sistemelor de apărare fără a utiliza efectiv rachete sau avioane.

Alte echipamente expuse includ noi motoare de luptă – concepute să ofere mai multă putere aeronavelor sau să funcţioneze mai puţin la cald pentru a evita detectarea – precum şi drone de recunoaştere şi o dronă de evacuare medicală, menite să ajungă şi să ajute eficient soldaţii răniţi. Unele dintre aceste produse sunt deja în uz, în timp ce alte modele sunt încă conceptuale sau în curs de dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te