Cosmin Teodor și Bogdan Zarafu, doi elevi de clasa a X-a din cadrul Liceului Teoretic Traian din Constanța, au prezentat la Olimpiada de inovare și creație digitală, desfășurată la Focșani, o mașinuță inteligentă care se deplasează singură și recunoaște semne de circulație.
Vehiculul, botezat AutoDriver, este dotat cu camere video și softuri avansate și constituie un model funcțional, la scară redusă, pentru autoturismul viitorului.
„Ideea i-a venit colegului meu, care a găsit o mașină cu care se juca și a spus ‘hai să o fac autonomă!’, iar aceasta este varianta de concurs aflată în continuă dezvoltare. Este o mașină care recunoaște semnele de circulație, oprește la stop, la fel la trecerea de pietoni și recunoaște benzile de circulație, ca să vireze după ele. Mașina asta autonomă trebuie să se apropie de comportamentul omului, iar inteligența artificială asta face!”, povestește Cosmin Teodor, relatează observatorconstanta.ro.
„Ne bucurăm că au venit alături de noi, am format cu ei și ajutorul unei asociații, un cerc de informatică și robotică și sperăm să îi propulseze pe locul 1. Ca și mașină autonomă, dacă ne raportăm la ce există la nivel industrial, este un lucru deosebit, sperăm să trecem de acest prag și să mergem spre alte proiecte mai benefice pentru societate”, a declarat Stere Grasu, profesor de informatică la Liceul Tomis.
Pe partea de software, ceonceptul AutoDriver folosește un sistem de recunoaștere a semnelor de circulație de tip Yolov4 și un algoritm „machine learning” propriu pentru menținerea benzii de circulație. După antrenare și configurare, programele rezultate au fost implementate pe SBC-ul Asus Tinkerboard 2s.
Pasiunea lui Bogdan pentru robotică a început într-un garaj, atunci când a redescoperit mașinuța de jucărie din copilărie pe care și-a dorit să o transforme într-un automobil autonom, acela fiind și primul prototip, în timp ce Cosmin spune că a fost atras de acest domeniu încă de la o vârsă fragedă. Aceeași pasiune i-a unit în crearea unui proiect de viitor.
Bogdan și Cosmin sunt membrii ai cercului de robotică al Liceului Tehnologic Tomis din Constanța, unde fac performanță, iar întreg colectivul este aproape de ei. Performanța celor doi a atras o dată cu ea și alți tineri spre cercul de robotică din cadrul liceului.
„Avem o masinuță de jucărie. Am pus un motor, un minicalculator ce vede camera de pe masină și cam ăsta este principalul. Pe calculator avem un feed-back al mașinii. Putem vedea unde greșește. Este un fel de back-stage. La nivel de hobby este ceva mai avansat și performant decât ce am găsit la restul lumii. Am avut emoții la prima competiție. Și am avut surpriza să luăm locul 3. Ulterior locul 2 și olimpiada. Am avansat repede pentru nivelul nostru de varstă”, mai spune Bogdan Zarafu, elev la Liceul Teoretic „Traian”.