Iar imobilele, fie că vorbim despre apartamente sau vile, nu au stat nici ele pe loc, prin pereții acestora „crescând“ adevărate rețele neuronale artificiale.
Vă îndreptați cu mașina spre casă. Este foarte cald și se întunecă. Aplicația de gestiune a casei inteligente de pe smartphone sesizează când vă apropiați de destinație și transmite sistemului să ruleze un scenariu specific, personalizat și presetat în prealabil.
Sistemul aprinde luminile din curte, deschide ușa de la garaj și jaluzelele de la geamuri, dă drumul la instalația de aer condiționat și pornește muzica, în surdină, în living.
Intrați în casă, spuneți „Hey, Alexa! Turn on the light in the bathroom“, iar luminile din baie se vor aprinde imediat la comanda asistentului virtual Amazon Alexa.
Acesta este doar un scenariu. Aproape orice dispozitiv inteligent din casă poate fi conectat la sistem și controlat individual de creierul artificial.
Newsweek România a vizitat un apartament inteligent dotat cu un sistem MyHome de la Legrand și a descoperit cu ajutorul specialiștilor ce presupune instalarea acestuia.
Imobil nou sau renovat de la zero
Instalația dintr-o casă inteligentă seamănă cu o rețea de calculatoare. Fiecare întrerupător, priză sau dispozitiv conectat are un fir special dedicat care intră direct într-un port din centrală, care seamănă cu un switch profesional de rețea.
Astfel, „creierul artificial“ poate comanda și securiza independent fiecare legătură. Prin urmare, cel puțin în cazul MyHome, instalația fie este integrată de constructor de la început, fie este realizată în cadrul unei renovări de la zero, pentru a putea săpa prin pereți traseele cablurilor.
Consumul de cablu este mai mare, dar specialiștii spun că, din punct de vedere al arhitecturii, instalația electrică este mai simplă decât una clasică.
Iar prețurile nu sunt de speriat. Un pachet de bază MyHome pentru o garsonieră pornește de la circa 400 de euro, iar instalația pentru un apartament inteligent de trei camere, care, de pildă, controlează luminile, prizele, centrala termică, muzica, încălzirea prin pardoseală din baie și jaluzelele și dispune videointerfon, panou de control sensibil la antingere și modul de control de la distanță, prin intermediul unei tablete sau a unui smartphone, costă cam cât un iPhone 11 Pro și un Huawei Mate 30 RS Porsche Design.
Bineînțeles, prețul scade sau crește în funcție de modulele alese și de opțiuni. De exemplu, sistemul poate monitoriza marii consumatori – plită cu inducție, cuptor electric, mașină de spălat rufe, etc. – și proteja instalația de suprasarcină, prin deconectarea temporară a consumatorilor mai puțin importanți.
Sau se poate monta un senzor de ploaie, care să comande închiderea geamurilor la apariția primilor stropi. De asemenea, sistemul poate trimite notificări prin SMS sau e-mail, dacă sesizează vreo problemă de funcționare.