Tehnologiile noi, smart, schimbă modul de lucru al companiilor din Uniunea Europeană. Aceste tehnologii includ Inteligența Artificială (AI), care dă mașinăriilor și sistemelor capacitatea de a învăța proceduri și de a lua decizii cu un anumit grad de libertate pentru a-și atinge target-urile specifice, și Internet of Things (IoT), mediul în care mașinăriile și sistemele smart sunt interconectate și pot comunica între ele prin intermediul Internetului.
Adopția tehnologiilor AI în companii: 27% în Danemarca, 1% în România
În 2021, în medie, 8% dintre companiile din Uniunea Europeană au folosit cel puțin una dintre următoarele tehnologii AI:
- Text Mining – tehnologii de analiză a textului scris
- Speech Recognition – tehnologii care fac ca mașinăriile să înțeleagă ce spun oamenii
- Natura Language Generation – tehnologii capabile să genereze texte sau să vorbească într-o limbă
- Image Recognition / Image Processing: tehnologii capabile să recunoască obiecte sau persoane după imagini
- Machine Learning – tehnologii capabile să învețe și să analizeze date
- Process Automation: tehnologii capabile să automatizeze sau să asiste laurea de decizii (robotică)
- Autonomous machines – tehnologii ce permit mașinăriilor să se deplaseze autonom, pe baza observării și analizării împrejurimilor.
Cele mai multe companii care au adoptat cel puțin una dintre aceste tehnologii AI în 2021 se află, potrivit Eurostat, în Danemarca – 24%. ”Podiumul” este completat de Portugalia (17%) și Finlanda (16%).
Companiile din România se află pe ultimul loc din UE la adoptarea tehnologiilor AI, cu 1% în 2021. Urmează Polonia, Ungaria, Cipru, Estonia și Bulgaria cu 3%.
29% dintre companiile din UE s-au bazat pe IoT în 2021. În România, doar 11%
În 2021, în medie, 29% dintre companiile din UE au utilizat mașinării sau sisteme interconectate ce pot fi monitorizate sau controlate de la distanță prin Internet (IoT).
Rata de adopție IoT a fost de 51% în Austria anul trecut, iar pe următoarele locuri s-au clasat Slovenia (49%) și Finlanda și Suedia, amândouă cu 40%.
România a fost pe ultimul loc la IoT în 2021, cu o rată de adopție de 11%. În coada clasamentului ne-au ținut companie Bulgaria și Estonia, cu 15% și, respectiv, 17%.