Roboții fac senzație și în bucătărie: un chef spaniol, mulțumit de paella preparată de mașinărie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.05.2021 - 16:44
Un robot dezvoltat de compania spaniolă BR5 este capabil să gătească unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei. / Foto: nippon.com

Un robot dezvoltat de compania spaniolă BR5 este capabil să gătească unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei şi a provocat deja interesul unor lanţuri hoteliere şi staţiuni din afara ţării, relatează Reuters.

SHARE

''Sigur că o mâncare preparată din orez acasă, într-o duminică, va avea întotdeauna un gust diferit... Noi nu ne propunem să atingem acest obiectiv, scopul nostru este să călătorim în jurul lumii şi să putem mânca acelaşi orez ca în ţara noastră, într-un alt stat'', a declarat Enrique Lillo, fondatorul BR5.

Unele parcuri de distracţii şi staţiuni din Japonia au deja propriul robot pentru paella, a adăugat Lillo. Acesta poate fi însă şi pe placul localnicilor.

''În opinia mea, este un instrument minunat şi 'Ole!' pentru dezvoltatori, pentru că mi-a plăcut!'', a spus Maria Munoz, chef specializat în paella şi directoarea şcolii de gastronomie ''Cocinea'', după ce a încercat specialitatea gătită de robot.

Citește și: „Robot” AI dezvoltat de UiPath, testat în premieră în sectorul de „Property Management” din România

Robotul face singur paella, are nevoie doar să-i fie pregătite ingredientele

Robotul este alcătuit dintr-un cuptor controlat electronic şi un braţ mecanic ce pune ingredientele sotate în tigaia de paella, adaugă orezul şi apoi amestecă compoziţia cu o lingură cu găuri înainte de a turna concentratul de peşte.

Toate ingredientele trebuie pregătite în avans şi sunt cântărite pentru o singură porţie de paella.

Odată ce toate ingredientele sunt adăugate în tigaie, robotul le amestecă şi le agită constant până când preparatul este gata.

Citește și: Acum e cel mai bun moment pentru a vinde o mașină veche

În opinia lui Munoz, robotul este foarte util pentru restaurante, deoarece ajută la realizarea mai multor porţii de paella în acelaşi timp.

''Dacă ai doar un singur bucătar pentru paella, poţi prepara cel mult 20 (de porţii), pentru că este o nebunie, mai ales găsirea locului potrivit pentru paella'', a adăugat ea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.