Google a anunţat că a depăşit o provocare-cheie în calculul cuantic cu o nouă generaţie de cipuri. Rezolvă în 5 minute o problemă de calcul ce ar lua unui computer clasic mai mult timp decât istoria universului, relatează News.ro, citând Reuters.
Citește și: România va produce semiconductori. 420.000.000 €, pentru trei „coloși” occidentali și universități
„Revoluție”, în lumea calculatoarelor cuantice. Ce poate face cipul Willow în 5 minute este SF
La fel ca alţi giganţi din domeniul tehnologiei, precum Microsoft şi IBM, Google - parte a companiei Alphabet - este interesat de calculul cuantic deoarece promite viteze de calcul mult mai mari decât cele mai rapide sisteme actuale.
Deşi problema matematică rezolvată de laboratorul cuantic al companiei din Santa Barbara nu are aplicaţii comerciale, Google speră că într-o zi computerele cuantice vor rezolva probleme din medicină, chimia bateriilor şi inteligenţa artificială care sunt inaccesibile pentru computerele actuale.
Rezultatele publicate luni, 9 decembrie 2024, provin de la un nou cip numit Willow care are 105 qubiţi (bit cuantic), care sunt elementele de bază ale computerelor cuantice. Qubit-urile sunt rapide, dar predispuse la erori, deoarece pot fi afectate de ceva la fel de mic ca o particulă subatomică provenită din evenimente din spaţiul cosmic.
Citește și: Primul pas către Inception în viața reală. Oamenii vor putea comunica prin vise: Am reușit de 2 ori
Pe măsură ce mai mulţi qubiţi sunt alocaţi pe un cip, aceste erori se pot acumula şi fac ca cipul să nu fie mai bun decât un cip de computer convenţional. Prin urmare, încă din anii 1990, oamenii de ştiinţă au lucrat la corectarea erorilor cuantice.
Într-o lucrare publicată luni în revista Nature, Google a declarat că a găsit o modalitate de a înşira qubiţii cipului Willow astfel încât ratele de eroare să scadă odată cu creşterea numărului de qubiţi.
De asemenea, compania spune că poate corecta erorile în timp real, un pas esenţial pentru ca maşinile sale cuantice să devină practice.
„Am depăşit punctul-cheie”, a declarat într-un interviu Hartmut Neven, care conduce unitatea Google Quantum AI.
În 2019, IBM a contestat afirmaţia Google conform căreia cipul cuantic al Google a rezolvat o problemă care i-ar lua unui computer clasic 10.000 de ani, afirmând că problema ar putea fi rezolvată în două zile şi jumătate folosind ipoteze tehnice diferite despre un sistem clasic.
Luni, 9 decembrie 2024, într-o postare pe blog, Google a declarat că a luat în considerare unele dintre aceste preocupări în cele mai noi estimări ale sale. Chiar şi în cele mai idealiste condiţii, Google a afirmat că un computer clasic ar avea nevoie de un miliard de ani pentru a obţine aceleaşi rezultate ca cel mai nou cip al său.
Citește și: „Deus in Machina”, aplicația care le permite credincioșilor să vorbească cu Iisus
Unii dintre rivalii Google produc cipuri cu un număr mai mare de qubiţi decât Google, dar Google se concentrează pe producerea celor mai fiabile cipuri posibile, a declarat într-un interviu Anthony Megrant, designer-şef pentru Google Quantum AI.
Google şi-a fabricat cipurile anterioare într-o instalaţie comună de la Universitatea Santa Barbara din California, dar şi-a construit propria instalaţie de fabricare dedicată pentru a-şi produce cipurile Willow.
Megrant a declarat că noua instalaţie va accelera viteza cu care Google poate fabrica viitoarele cipuri, care sunt răcite în frigidere uriaşe numite criostate pentru a efectua experimente.
„Dacă avem o idee bună, vrem ca cineva din echipă să poată să o ducă în camera izolată şi într-unul dintre aceste criostate cât mai repede posibil, astfel încât să putem obţine o mulţime de cicluri de învăţare”, a spus Megrant.