Mobile World Congress - Telefoane pliabile și mașina interactivă

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.03.2019 - 08:23

Industria de telecomunicații și nume grele din lumea tehnologiei și-au dat întâlnire în perioada 25-28 februarie, la Barcelona, 
la Mobile World Congress (MWC), cel mai important eveniment anual de profil.

SHARE

Timp de patru zile, Barcelona, capitala Cataloniei și a arhitecturii spectaculoase, grație fascinantelor creații ale celebrului Antoni Gaudi, a devenit și capitala tehnologiei și a inovației. Tehnologia 5G a fost laitmotivul show-ului, iar vedete au fost smartphone-urile cu ecran pliabil de la Huawei și Samsung, sistemul BMW Natural Interaction și fel de fel de gadget-uri inteligente și conectate.

Organizat de GSMA (Asociația Mondială a Operatorilor de Telefonie Mobilă), MWC este, în general, un eveniment dedicat mai mult sectorului comunicațiilor și specialiștilor din acest domeniu.

Dar, anul acesta, pe lângă producătorii de telefoane mobile, operatorii mondiali de telefonie și furnizorii de echipamente de rețea și de soluții de securitate cibernetică, au venit și mulți producători de gadget-uri și actori importanți din alte sfere ale tehnologiei mobile pentru a-și prezenta noutățile în materie de conectivitate, inteligență artificială și servicii, după modelul Consumer Electronic Show din Las Vegas.

Huawei Mate X vs. Samsung Galaxy Fold

Samsung a ales o strategie disociată pentru lansarea ultimelor sale creații mobile, „mirosind”, probabil, că Huawei va aduce la MWC 2019 modelul cu display pliabil Mate X. Așa că a decis să nu se amestece cu restul lumii la „Congres” și a lansat Galaxy Fold, primul său smartphone cu ecran pliabil, precum și noua gamă Galaxy S10, cu câteva zile înainte.

Dar, evident, device-urile high-end au fost și vedetele standului său de la Barcelona, alături de cele două noi smartphone-uri de clasă medie, Galaxy A30 și Galaxy A50, lansate în prima zi a show-ului.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold se deschide ca o carte, nu se îndoaie, și oferă un ecran de 7,3 inch în mod tabletă. În modul telefon, display-ul Infinity Flex are 4,6 inch. Smartphone-ul cu un preț de circa 2.000 de dolari dispune de un chipset AP performant, 12 GB RAM, șase camere video (două de selfie, de 10 MP, una RGB, de 8 MP, una cu wide-angle, de 12 MP, una cu ultra-wide-angle, de 6 MP, și o cameră telephoto, de 12 MP) și două baterii, pentru ca device-ul să nu se dezechilibreze când este folosit ca tabletă.

De asemenea, multitasking-ul este dus la un nou nivel, Galaxy Fold putând rula și trei aplicații simultan, inclusiv un video. Huawei Mate X are un ecran mai mare decât Galaxy Fold și care într-adevăr se pliază ca o coală de hârtie. Display-ul frontal este de 6,6 inch, iar cel de pe spate, de 6,38 inch, când smartphone-ul este pliat. În modul tabletă, cele două display-uri se transformă într-un ecran de 8 inch.

Huawei Mate X

Mate X are procesor Kirin 980, 8 GB RAM, trei camere video furnizate de specialiștii de la Leica (una wide-angle de 40 MP, una ultra-wide-angle, de 16 MP, și o cameră telephoto, de 6 MP) și un spațiu de stocare de 512 GB. Smartphone-ul este animat de o baterie cu o capacitate de 4.500 mAh, este compatibil 5G și are un preț de circa 2.600 de dolari.

BMW Natural Interaction

Bavarezii joacă de ani buni un rol de pionierat în dezvoltarea sistemelor care promovează funcţionarea intuitivă. Dacă în 2001, de pildă, BMW a devenit primul producător de automobile din lume care a introdus o nouă logică de control pentru maşini, prin controlerul iDrive, acum, la MWC 2019, sistemul BMW Natural Interaction deschide calea către următoarea etapă a controlului natural al automobilului și, chiar, dincolo de aceasta.

Noul sistem combină cea mai avansată tehnologie de comandă vocală cu controlul prin gesturi extins şi recunoaşterea privirii pentru a permite în premieră operare multimodală completă. Primele funcţii ale noului sistem vor fi disponibile pe modelul BMW iNEXT, aflat în momentul de față în fază de concept, din 2021.

Concret, la fel ca într-un dialog interpersonal, BMW Natural Interaction permite șoferului să-şi folosească vocea, gesturile şi privirea pentru a interacţiona cu automobilul. Modul preferat de operare poate fi ales intuitiv, în funcţie de situaţie şi context.

Comenzile vocale, gesturile şi direcţia privirii sunt detectate și interpretate de sistem, iar mașina execută comanda/operaţia dorită. Prin detectarea cu precizie a mişcărilor mâinii sau a degetelor, direcţia și tipul gesturilor sunt înregistrate într-un spaţiu de interacţiune extins care cuprinde întregul mediu de operare al conducătorului.

Comenzile vocale sunt înregistrate şi procesate utilizând procesarea limbajului natural. Iar un algoritm de învăţare inteligent, care este rafinat constant, combină şi interpretează informaţiile complexe astfel încât automobilul să reacţioneze corespunzător.

Astfel, atunci când conducătorul este angajat într-o conversaţie, de exemplu, el poate alege controlul prin gesturi şi privire, iar când când priveşte atent la drum se poate baza pe vorbire şi gesturi.

În acest fel, geamurile laterale sau trapa pot fi deschise sau închise, poate fi reglat aerul condiţionat sau poate fi făcută o selecţie pe display-ul central. În cazul în care șoferul doreşte să afle mai multe despre funcţiile automobilului, acesta poate indica spre un anumit buton şi poate întreba ce funcţie îndeplineşte.

Mai mult, prin recunoaşterea îmbunătăţită a gesturilor şi nivelul ridicat de conectivitate al maşinii, spaţiul de interacţiune nu este limitat la interior. În premieră, pasagerii pot obţine informaţii prin interacţiuni naturale şi despre împrejurimile imediate, cum ar fi clădirile sau spaţiile de parcare.

Chiar şi întrebările complexe pot fi prelucrate rapid şi uşor, prin îndreptarea unui deget şi prin emiterea unei comenzi vocale, precum „Ce este această clădire? Care este programul de lucru? Cum se numeşte acest restaurant? Pot parca aici şi cât costă?”.

„Clienţii ar trebui să poată comunica cu automobilul conectat inteligent într-un mod cu totul natural (...) Oamenii nu ar trebui să se gândească la ce strategie de operare să folosească pentru a obţine ceea ce doresc. Ei ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a decide liber, iar maşina ar trebui să îi înţeleagă.

Sistemul BMW Natural Interaction este, de asemenea, un pas important pentru viitorul automobilelor autonome, atunci când conceptele interioare nu vor mai fi direcţionate doar spre poziţia conducătorului, iar pasagerii vor avea mai multă libertate”, a explicat Christoph Grote, vicepreşedinte executiv BMW Group Electronics, la MWC 2019.

Gadget-uri conectate inedite

Liku: Roboțelul de companie cu o înălțime de 45 de centimetri, care seamănă cu o păpușă, poate să meargă, să recunoască reacțiile interlocutorului și să interacționeze. Ochii electronici ai lui Liku pot exprima emoții, precum surpriza, tristețea și bucuria.

DinbeatPRO: Zgarda inteligentă DinbeatPRO poate monitoriza respirația, temperatura, nivelul de activitate și coordonatele poziției câinelui dvs..

Travis: Start-up-ul olandez Travis a prezentat o pereche de căști capabilă să traducă în timp real din 105 de limbi, prin conectarea sistemului de inteligență artificială la un cloud.

LavvieBot: Nu aveți pe cine să rugați să aibă grijă de pisică când plecați în concediu? Nicio problemă. Coreenii de la PurrSong au creat LavvieBot, o litieră inteligentă și conectată care simte când pisica își face nevoile, curăță nisipul, pune altul curat în loc și trimite stăpânului notificări prin SMS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te