Invazia roboților umanoizi, AI-ul colaborativ, mașinile și industria logistică

DE Răzvan Scăeșteanu | 16.04.2025 - 12:55
Apptronik Apollo, robotul umanoid care inspectează și cară componente în depozitele Mercedes
Apptronik Apollo, robotul umanoid care inspectează și cară componente în depozitele Mercedes
Roboții umanoizi Figure 02 de la BMW au învățat să colaboreze
Roboții umanoizi Figure 02 de la BMW au învățat să colaboreze
Hyundai a cumpărat Boston Dynamics și își dezvoltă „in-house“ roboți umanoizi
Hyundai a cumpărat Boston Dynamics și își dezvoltă „in-house“ roboți umanoizi
Roboți umanoizi Sanctuary Phoenix, care învață task-uri în 24de ore, la Magna
Roboți umanoizi Sanctuary Phoenix, care învață task-uri în 24de ore, la Magna
Umanoidul Optimus 2 de la Tesla dansează și face ouă poșate
Umanoidul Optimus 2 de la Tesla dansează și face ouă poșate
GXO testează umanoizi de la Agility Robotics, Reflex Robotics și Apptronik
GXO testează umanoizi de la Agility Robotics, Reflex Robotics și Apptronik

Nu cer pauză, nu obosesc. Nu se îmbolnăvesc. Nu cer mărire de salariu sau condiții mai bune de muncă. Nu comentează nicio sarcină. Doar execută și se opresc pentru a se încărca la priză.

SHARE

Și, mai nou, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), învață să colaboreze, să lucreze împreună. Este vorba despre roboții umanoizi, care sunt testați să preia sarcinile grele și/sau repetitive ale oamenilor în fabricile de mașini sau în industria logistică.

Dezvoltarea accelerată a tehnologiilor de Inteligență Artificială a deschis porțile către lumea roboților umanoizi. Aceștia înțeleg din ce în ce mai ușor comenzile primite în limbaj natural, nu prin scrierea de linii de cod, învață și devin mai buni în realizarea sarcinilor primite, precum și în comunicarea cu oamenii.

Deja cinci giganți din industria auto, BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, Magna și Tesla, și gigantul „e-commerce“ GXO din industria logistică le-au dat o șansă roboților umanoizi inteligenți, testând diferite modele în fabricile de mașini și în depozite.

Iar rezultatele sunt, se pare, peste așteptări. De exemplu, grație unui nou software AI, roboții umanoizi Figure 02 care sunt „angajați“ de BMW au învățat să colaboreze, să lucreze doi câte doi pentru a îndeplini o sarcină ce nu poate fi executată de unul singur.

Roboții umanoizi Figure 02 de la BMW au învățat să colaboreze

În august 2024, BMW Group a început să exploreze pentru prima dată utilizarea roboţilor umanoizi în producţie.

În timpul unei probe care a durat câteva săptămâni la uzina BMW din Spartanburg, Statele Unite, Figure 02, cel mai recent robot umanoid dezvoltat de compania californiană Figure, a dovedit dexteritate și precizie în secția de caroserii, introducând cu succes părţi din tablă în dispozitive specifice, care au fost apoi asamblate ca parte a şasiului.

Dacă ar fi „angajat“, i-ar scuti astfel pe oameni de sarcini incomode și obositoare din punct de vedere ergonomic.

„Evoluţiile în domeniul roboticii sunt foarte promiţătoare. Cu o operaţiune de testare timpurie, determinăm acum posibile aplicaţii pentru roboţii umanoizi în producţie. Dorim să însoţim această tehnologie de la dezvoltare până la industrializare“, a declarat, după încheierea testării Figure 02, Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie BMW AG, responsabil Producţie.

După prima utilizare în producţia de automobile, specialiştii BMW Group şi Figure colaborează pentru a pregăti Figure pentru viitoare aplicaţii în producţie şi continuă să dezvolte roboţi pe baza concluziilor.

Iar, recent, Figure a anunțat că, grație unui nou software AI, roboții umanoizi Figure 02 au învățat să colaboreze, să lucreze doi câte doi pentru a îndeplini o sarcină ce nu poate fi executată de unul singur.

Potrivit companiei Figure, Figure 02 este cel mai avansat robot umanoid din lume disponibil în prezent pe piaţă. Combinaţia dintre mobilitatea bipedă şi dexteritatea avansată înseamnă că Figure 02 este ideal pentru utilizarea în zonele cu procese fizice solicitante, nesigure sau repetitive, îmbunătăţind astfel ergonomia şi siguranţa pentru angajaţi.

Figure 02 se mândreşte cu o putere de procesare de trei ori mai mare decât predecesorul său, o comunicare vocală îmbunătăţită, camere, microfoane şi senzori mai performante, o baterie de înaltă performanţă, cu o autonomie de până la 5 ore, şi mâini la scară umană de a patra generaţie, cu 16 grade de libertate per mână şi o putere echivalentă umană.

Figure 02 are 1,68 metri înălțime și 70 de kilograme. Robotul este capabil să transporte greutăți de până la 20 de kilograme cu o viteză maximă de 1,2 metri pe secundă.

Apptronik Apollo, robotul umanoid care inspectează și cară componente în depozitele Mercedes

Mercedes-Benz utilizează din martie 2024 roboți umanoizi Apollo, dezvoltați de firma americană Apptronik, în depozite. Aceștia recunosc componentele, le inspectează vizual și le cară pe linia de producție.

„Mercedes folosește roboții Apollo pentru automatizarea unor munci manuale cu un nivel scăzut de calificare și dificile din punct de vedere fizic - un caz de utilizare model pe care îl vom vedea reprodus de alte organizații în viitor“, a explicat Jeff Cardenas, co-fondator și CEO Apollo.

Robotul umanoid Apollo are 1,73 metri înălțime și 72,6 kilograme. Poate ridica și transporta elemente de până la 25 de kilograme și este construit pentru a opera în spații industriale alături de oameni.

Combinat cu o arhitectură unică de control al forței care menține siguranța funcționării în preajma oamenilor (similar cu un robot colaborativ față de un robot industrial tradițional), designul prietenos îi permite lui Apollo să lucreze alături de oameni, îndeplinind sarcini solicitante din punct de vedere fizic.

În plus, puterea de calcul a lui Apollo face posibil ca cele mai importante companii de inteligență artificială să dezvolte cazuri de utilizare în afara celor pe care Apptronik le propune, similar cu conceptul iPhone: hardware de top, ușor de utilizat, care vine cu unele aplicații pre-construite și poate adăuga aplicații dezvoltate de terți.

Hyundai a cumpărat Boston Dynamics și își dezvoltă „in-house“ roboți umanoizi

Îl știți pe Spot, robotul-câine utilizat în mai multe țări de poliție și armată, în misiuni periculoase de cercetare sau la dezamorsarea de bombe, de exemplu? Hyundai a cumpărat în 2021 firma americană Boston Dynamics, înființată în 1992 ca un „spin-off“ al Massachusetts Institute of Technology (MIT) și își dezvoltă „in-house“ roboți umanoizi pentru a-i utiliza în producția de automobile.

Atlas 2, ultimul model de robot umanoid Boston Dynamics, are 1,75 metri înălțime și o greutate de 80 de kilograme.

Recent, Hyundai Motor Group a încheiat un parteneriat pe termen lung cu filiala sa americană de robotică Boston Dynamics Inc. ce presupune ca producătorul auto să ajute compania de inginerie și proiectare robotică să își dezvolte activitatea prin integrarea capacităților de producție.

Hyundai a prezentat un plan de investiții de 21 de miliarde de dolari în SUA, care include 6 miliarde de dolari destinate promovării inovării și extinderii parteneriatelor strategice. Conform acordului, Hyundai va achiziționa zeci de mii de roboți Boston Dynamics.

Hyundai utilizează deja roboții-câine Spot pentru inspecții industriale și întreținere predictivă în cadrul uzinelor sale și intenționează să utilizeze roboții umanoizi Atlas în toate fabricile.

Roboți umanoizi Sanctuary Phoenix, care învață task-uri în 24de ore, la Magna

Producătorul auto Magna, de pe ale cărui porți au ieșit de-a lungul timpului modele precum Mercedes-Benz G-Class, BMW Seria 5, Jeep Grand Cherokee sau Aston Martin Rapide, testează roboți umanoizi Phoenix, de la firma canadiană Sanctuary AI.

Dezvoltatorul de roboți umanoizi Sanctuary Cognitive Systems Corp. sau Sanctuary AI, a încheiat, în aprilie 2024, un parteneriat strategic cu furnizorul de componente auto Magna International Inc. Prin acest parteneriat extins, Sanctuary intenționează să echipeze instalațiile de producție ale Magna cu roboți AI de uz general.

De asemenea, compania cu sediul în Vancouver intenționează să angajeze Magna pentru fabricarea roboților Sanctuary Phoenix în cadrul unui contract viitor. Magna este un investitor în Sanctuary AI din 2021 și a achiziționat startup-ul de vehicule autonome Optimus Ride în 2022.

Sanctuary AI a anunțat că cea de-a șaptea generație a robotului umanoid Phoenix poate învâța să rezolve task-uri în 24 de ore.

Umanoidul Optimus 2 de la Tesla dansează și face ouă poșate

Elon Musk s-a lăudat prima dată cu robotul umanoid Optimus, botezat după „personajul“ din filmul Transformers, în 2021 și, în 2022, a fost prezentat un prototip care, de exemplu, putea să sorteze cărămizi după culoare și avea o flexibilitate crescută, putând menține o poziție yoga.

Apoi, la sfârșitul lui 2023, Optimus a ajuns la cea de-a doua generație și a demonstrat că știe să danseze și să facă ouă poșate. Dar mulți specialiști au spus că, în multe cazuri, Optimus 2 nu a fost autonom, ci controlat de operatori umani de la distanță.

În martie 2025, Elon Musk a anunțat că un robot Optimus va fi trimis către planeta Marte în 2026, cu o rachetă SpaceX. Dar ce știe practic să facă umanoidul de 1,73 metri înălțime și 57 de kilograme într-o fabrică auto, de exemplu, tot nu se știe clar.

GXO testează umanoizi de la Agility Robotics, Reflex Robotics și Apptronik

Gigantul logistic din domeniul „e-commerce“ GXO testează roboți umanoizi produși de trei firme de robotică diferite, Agility Robotics, Reflex
Robotics și Apptronik (la fel ca Mercedes) explorând modalități de a aduce cea mai avansată tehnologie în depozitele pe care le operează.

Digit, un robot umanoid fabricat de Agility Robotics, lucrează la un depozit Spanx operat de GXO în Atlanta, mutând containere grele de la un robot 6 River Systems la o bandă transportoare.

GXO testează, de asemenea, umanoidul Apollo de la Apptronik cu un client din domeniul tehnologiei, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, și umanoidul Reflex Robotics cu un client din domeniul confecțiilor sportive.

Umanoidul Reflex aduce cartonul ondulat gol de la un robot realizat de Locus Robotics la o mașină pentru a fi reciclat.

De asemenea, GXO este în discuții cu alți patru furnizori de roboți umanoizi pentru teste.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te