Facebook i-a dat block Australiei. De la ce s-au certat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 18.02.2021 - 09:01
Foto: Kaboompics .com from Pexels

Guvernul australian a criticat vehement mișcarea companiei, transmițând că demonstrează ”puterea imensă” pe care o au pe piață giganții social media.

SHARE

Australienii s-au trezit joi dimineață că nu mai au nicio știre pe Facebook. Decizia a venit pe fondul scandalului legat de faptul că Facebook și Google trebuie să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale.

Citește și

O bancă a virat 900 de milioane $ din greșeală. De ce jumătate din sumă nu mai poate fi recuperată

Blocarea conținutului de pe platforma socială vine ca reacție la o propunere legislativă care i-ar obliga pe giganții tech Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale.

Câteva pagini guvernamentale care vizau serviciile de sănătate și urgență, pagini privind acțiuni caritabile sau agenția de meteorologie au fost și ele blocate, Facebook recunoscând ulterior că acestea au fost ”victime colaterale”, potrivit BBC.

Citește și

Interlopul Boncu se plânge în instanță: Nici reducere la cocaină nu aveam. O problemă de sănătate

Oficialii guvernamentali australieni spun că impactul asupra comunității este extraordinar de mare, în contextul în care în jur de 17 milioane de australieni accesează rețeaua socială lunar.

Escaladarea dramatică a conflictului a generat reacții critice și din partea jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor specializați în drepturile omului.

Și Google a anunțat în ianuarie că va bloca motorul său de căutare în Australia dacă guvernul va implementa noul cod ce o forțează – ca și pe Facebook – să plătească firmelor media pentru dreptul de a le folosi conținutul.

Australia vrea o lege ce obligă marile companii tech să negocieze plăți către editorii și difuzorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutărilor și în fluxurile de știri. Dacă nu ajung la un acord, prețul va fi decis de un arbitru guvernamental.

Citește și

Ucigașul unui adolescent bătut cu bâte și pietre, prins după 14 ani. Un alt părtaș e încă liber

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.