O bancă a virat 900 de milioane $ din greșeală. De ce jumătate din sumă nu mai poate fi recuperată

DE Adrian Costin | Actualizat: 18.02.2021 - 08:45
Foto: Alexander Mils from Pexels

Una din cele mai mari erori din istoria bancară a fost făcută de Citibank după ce a fost transferată din eroare 900 de milioane de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon.

SHARE

Marea problemă pentru bancă este că nu mai poate recupera aproape jumătate de miliard de dolari, după ce un judecător american a decis ca banii transferaţi din greşeală să rămână în conturile în care au fost viraţi, informează CNN.

Citește și

Interlopul Boncu se plânge în instanță: Nici reducere la cocaină nu aveam. O problemă de sănătate

Citibank, care acționa ca agent de împrumut pentru compania de cosmetice Revlon, urma să transfere aproximativ 8 milioane de dolari reprezentând plata dobânzilor către diverși creditori care împrumutaseră Revlon cu diverse sume de bani.

În schimb, Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de peste 100 de ori mai mare, mai exact, 900 de milioane de dolari.

Unii creditori au returnat banii transferați din eroare. În schimb, 10 companii de investiții și consultanță financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să returneze banii. Iar justiția americană le-a dat dreptate.

Citește și

Interlopul Romi Neguș a făcut o brigadă de 120 de inși ca să-i bată pe „sportivii" lui Mircea Nebunu

De ce o parte din sumă nu va fi returnată

În mod normal, legea îi pedepsește pe cei care decid să cheltuie banii care le-au fost virați din greșeală.

Doar că în New York există o excepție legală: dacă beneficiarul este îndreptățit să primească acea sumă de bani, sau se așteaptă să o primească, iar el nu știe că banii i-au fost virați din greșeală, atunci poate păstra liniștit banii.

În cazul creditorilor care s-au trezit cu sute de milioane de dolari în conturi, aceștia au realizat că banii transferați se potriveau „la virgulă, până la ultimul bănuț” cu valoarea împrumutului Citibank, chiar dacă respectivul credit nu ajunsese încă la maturitate.

„Atunci când un beneficiar primește o sumă de bani pe care era îndreptățit să o primească, iar acesta nu știe că acei bani au fost transferați din greșeală, el nu trebuie să se întrebe dacă să păstreze sau nu acești bani, ci are tot dreptul să considere respectivul transfer drept o tranzacție finală și completă, fără posibilitate de revocare”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel New York.

Citește și

Ucigașul unui adolescent bătut cu bâte și pietre, prins după 14 ani. Un alt părtaș e încă liber

Glume printre angajații Citibank

„Suntem extrem de încântați de decizia plină de atenție, clară și precisă pe care a luat-o judecătorul”, a declarat avocatul a două companii creditoare cărora banca le livrase din greșeală o sumă mai mare de bani.

Decizia instanței a ținut cont de convorbirile interne pe chat între angajații uneia dintre companiile de investiții, folosite drept dovadă că aceștia nu au realizat că transferul bancar a fost făcut din greșeală.

În respectivele convorbiri, făcute la o zi după transferul banilor și în urma unei notificări venite de la Citibank referitoare la respectiva eroare, angajații companiei fac glume despre situația creată: „Cum a fost la serviciu, iubitule?”. „A fost ok, doar că am virat din greșeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie”.

Citește și

Soțul Serenei Williams, nou atac la Țiriac: Bine că nu-l ascultă nimeni pe clovnul rasist sexist

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.