Suntem primii din Europa la exportat tehnologie, dar digitalizarea din țară este scăzută

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2019 - 15:48
Gabriela Mechea, director executiv ANIS

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România – ANIS – susţine dezvoltarea industriei româneşti de software şi servicii, motor al dezvoltării industriei IT româneşti, pentru dezvoltarea economică a României.

SHARE

Gabriela Mechea, director executiv al ANIS, a explicat într-un interviu pentru Newsweek România care sunt punctele tari ale industriei IT românești, care sunt punctele slabe și ce se poate face pentru a dezvolta domeniul.

Newsweek România: Cum a evoluat industria locală de software și servicii în ultimii ani și care sunt perspectivele pe termen mediu?

Gabriela Mechea: Piața locală încă înregistrează progrese timide. Dacă la export stăm mai bine, procentele de creștere având în ultimii ani câte două cifre, iar valoarea trece de 4.5 miliarde de euro în 2018, cererea internă încă nu reușește să se stabilizeze pe un trend ascendent.

În 2017 a crescut cu 2.1% față de anul precedent, în timp ce în 2016, piața internă scădea cu 5.7% comparativ cu 2015.

Având în față evoluția din anii trecuți, este dificil de prevăzut o dezvoltare spectaculoasă pe termen mediu. Industria tech are un potențial enorm de creștere, talent nativ avem, România nu duce lipsă de acest lucru, însă este nevoie de un mediu legislativ predictibil și stabil.

Țara noastră este al doilea furnizor de software și servicii din regiune, după Polonia, și în top 10 dintre toate țările din Europa. Avem cu ce! Dar pentru a accelera dezvoltarea este nevoie și de implicarea sectorului public.

Este un oarecare paradox, suntem printre primii din Europa la exportat tehnologie, dar, în același timp, nivelul de digitalizare din țară este printre cele mai scăzute din Europa. Lucrurile s-ar putea schimba dacă reușim să demarăm niște proiecte serioase de transformare digitală la nivel local.

Care sunt proiectele cu cel mai mare impact asupra sectorului tech pe care le-ați derulat pentru această industrie?

Unul dintre cele mai importante obiective care se regăsesc pe agenda asociației îl reprezintă educația, de la măsuri pe termen lung la acțiuni concrete pe termen scurt cu impact naţional. Aceste măsuri s-au concretizat prin lansarea în 2018 a programului Bursele ANIS de stimulare a cadrelor didactice din facultăţi şi a infuziei de knowledge.

Prima ediție a adunat 35 de proiecte inovatoare și a avut un fond de premiere de 50.000 de euro. Am demarat programul și pentru anul în curs, iar cadrele didactice se pot înscrie până pe 15 septembrie pe site-ul: www.anis.ro

De asemenea, Ghidul Software pentru Achiziţii Publice este un alt proiect lansat de ANIS care s-a dovedit un real suport pentru profesioniștii în achiziții.

Este primul astfel de ghid din România care își propune să ofere oricărei persoane interesate, fie din sectorul public, fie din cel privat, un set de repere despre cele mai bune practici în achiziționarea de produse software. Ghidul este actualizat în permanență de specialiștii ANIS cu suportul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Care este ecosistemul ANIS, pe ce direcții se împart în prezent programele asociatiei și ce planuri aveti pentru viitor?

ANIS are șase direcții în care ne concentrăm eforturile alături de membrii asociației: Antreprenoriat, Cercetare și Dezvoltare, Educație, Outsourcing, Piața Internă, Relații Internaționale.

Să le luăm pe rând:

Antreprenoriat: sprijinim startup-urile să crească, să-și dezvolte produsul, prin lansarea programului ANIS 4 Startups. Concret, companiile de tehnologie tinere se pot înscrie gratuit în asociație, iar timp de 2 ani nu vor plăti vreo taxă, beneficiind în acest timp de acces gratuit la seminarii, sesiuni de knowledge sharing și consultanță cu firme de top, evenimente de networking cu antreprenori de succes și lideri din industrie. 

De asemenea, periodic, ANIS organizează întâlniri între membrii asociației și alte entități interesate de sectorul local de IT. Întâlnirile sunt concentrate pe câte un subiect relevant pentru industria tech din România și au ca scop informarea membrilor în aspecte vitale ale business-urilor: subiecte de legislație, HR, fiscalitate, tehnologii.

Cercetare și Dezvoltare: Participăm împreună cu Ministerul Cercetării și Inovării și Universitatea Politehnica București, alături de entități din Spania, Irlanda și Slovenia în programul RRIShape. Acesta este un program finanțat de Uniunea Europeană destinat implementării în țările membre a metodologiilor europene pentru Responsible Research & Innovation (RRI), prin colaborarea dintre universități, companii și guverne.

Educație: Bursele ANIS este una dintre inițiativele asociației destinată stimulării abilităților de predare ale cadrelor didactice tinere, încurajării studierii tehnologiilor emergente, precum şi recunoașterii metodelor inovative de predare. De asemenea, asociația organizează numeroase întâlniri între mediul academic și companii pentru a susține colaborarea dintre universități și sectorul privat.

Outsourcing: Romanian Software Index este un proiect lansat în 2013 și reprezintă un instrument de promovare pentru membrii ANIS. Piața Internă: Asociația a încheiat, iar procesul este deschis, parteneriate strategice cu jucători importanți din mai multe industrii (juridic, real-estate, logistică, business performance, employee benefits) în vederea sprijinirii dezvoltării companiilor membre.   

Asociația organizează, de asemenea, întâniri regionale între membrii ANIS și comunitățile regionale de business.

Relații Internaționale: ANIS este conectată la mediul de business internațional prin relațiile dezvoltate cu asociații similare din alte țări. Aceste relații presupun accesul membrilor ANIS la oportunități de business și evenimente ce au loc pe piețele externe. Mai mult, noi primim constant solicitări de proiecte din partea unor companii străine dornice să lucreze cu firme românești.

Putem spune că jucăm și rolul de intermediator. În luna iunie a acestui an, organizăm împreună cu Ministerul Mediului de Afaceri o delegație economică pentru participarea firmelor autohtone de IT la evenimentul Select USA. Obiectivul acestei misiuni este facilitatea relațiilor de business între firmele românești și cele americane și dezvoltarea afacerilor românești pe continentul american.

Ați avut un parcurs profesional remarcabil, ați condus companii de tehnologie cu sute de angajați. Acum reprezentați interesele întregii industrii de IT. Ce obiective are Gabriela Mechea la ANIS?

Așa este, înainte să mă alătur ANIS, am condus operațiunile unora dintre cele mai mari companii tech din România: Vector Watch, Avira, GeCAD.

În noua poziție, îmi doresc ca alături de colegii și membrii ANIS să aducem un suflu nou industriei, să reușim să contribuim la dezvoltarea de produse și servicii inovatoare cu ADN românesc și să punem România pe harta liderilor tech la nivel global.  

Sectorul local de IT se confruntă, totuși, și cu provocări: numărul insuficient de specialiști necesar la nivelul pieței, modificări legislative care afectează numeroase companii, nivelul de pregătire academică care nu ține pasul cu evoluția tehnologică sunt doar câteva. Care este viziunea ANIS pentru următorii ani, cum va contribui asociația la găsirea de soluții pentru abordarea acestor probleme?

Vom continua să fim vocea industriei și să luptăm pentru ca ea să fie auzită. Toate acțiunile ANIS au acest obiectiv, fie că vorbim despre programe educaționale, legislative sau de business. Programul Bursele ANIS a luat ființă din nevoia de a crește gradul de pregătire academică a absolvenților la nevoile si tehnologiile cerute de companii.

Sistemul educațional public se confruntă cu o rată semnificativă de abandon în primii ani de studiu și ne-am propus să ajutăm la scăderea acestei rate prin încurajarea profesorilor de a introduce sisteme moderne de predare.

Inițiativa ANIS dorește să sprijine acei profesori care se remarcă prin implicarea lor în dezvoltarea viitoarelor talente. Cadrele didactice au nevoie de astfel de recunoștință, de apreciere din partea industriei.

În plus, colaborăm cu firme de prestigiu în domeniu la realizarea de studii salariale și de beneficii, astfel încât membrii noștri să se poată poziționa corect pe piața muncii și să poată atrage personal cu un nivel ridicat de competențe.

În ceea ce privește provocările legislative, vom continua să sprijininim adoptarea de măsuri menite să aducă plus valoare industriei de tech, să încurajeze investițiile în acest domeniu și să asigure un mediu stabil de dezvoltare a companiilor locale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te