Al 8-lea continent, continentul de plastic

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.03.2021 - 09:32

Încet, încet, planeta se sufocă din cauza diferitelor tipuri de poluare rezultate din activitățile oamenilor.

SHARE

Iar poluarea mărilor și a oceanelor cu milioane de tone de plastic și gunoaie anual este una dintre cele mai mari probleme, în ultimii ani curenții marini din Pacific formând un așa-zis al optulea continent - Great Pacific Garbage Patch (Marea Insulă de Gunoaie din Pacific), cu o suprafață estimată la 1,6 milioane de metri pătrați. 

Pentru a lupta împotriva acestei amenințări, designerul slovac Lenka Petráková a dezvoltat conceptul cu nume sugestiv „The 8th Continent“, un proiect spectaculos și ambițios de stație de reciclare plutitoare, care
„mănâncă“ deșeurile din plastic din apă și funcționează și ca laborator de cercetare.

Iar reputata Fundație Jaques Rougerie i-a acordat premiul cel mare în competiția sa anuală pentru arhitectura biomimetică. 

„Chiar dacă este doar un concept, așa cum a spus Jules Verne, orice își poate imagina că un om poate fi transformat în realitate de un altul. Este timpul să ne imaginăm un viitor mai curat și mai sustenabil, precum și soluții tehnice și arhitecturale care să ne permită să construim pentru un viitor mai bun“, a declarat Lenka Petráková. 

Structură tip petale interconectate, pe o platformă-caracatiță

Structura spectaculoasă a stației „The 8th Continent“ stă pe o platformă plutitoare cu tentacule ca de caracatiță.

Are cinci zone, fiecare cu funcții clar definite, iar clădirile din sticlă și oțel au forma unor petale interconectate. Această arhitectură inedită opune o mai mică rezistență aerului, făcând stația aproape imună, teoretic, la furtunile puternice din Pacific. 

„Sufletul“ stației sunt cele trei „tentacule“ care colectează deșeurile din apă și transformă și puterea valurilor în energia electrică necesară funcționării.

O altă zonă este cea a colectorului, unde sunt sortate, supuse biodegradării și stocate deșeurile strânse. 

Urmează zona de sere hidroponice, în care sunt cultivate intensiv plante, centrul de cercetare a mediului marin și, bineînțeles, zona destinată locuințelor și altor facilități-suport. 

Fiind conceput ca o facilitate complet independentă, „The 8th Continent“ dispune și de panouri solare, pe „tentacule“ și sere, precum și de o stație specială de desalinizare și tratare a apei.  

Până la 80% mai puține gunoaie în oceane, până în 2040

Folosind algoritmi de urmărire și softuri speciale, o echipă de 17 experți internaționali au creat anul trecut un model ideal de management al deșeurilor din plastic care ajung în ocean și au demonstrat că volumul acestora ar putea fi redus cu până la 80% până în anul 2040, cu tehnologiile și soluțiile actuale.

Prin urmare, speciașitii au subliniat că nu există o singură soluție magică pentru a face curățenie, iar proiecte precum „The 8th Continent“ sunt esențiale mai ales pentru restul de 20%. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te