40 de ani. Gadget-ul care a schimbat modul în care ascultăm muzică

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.07.2019 - 07:26
Walkman-ul Sony TPS-L2

Walkman-ul, gadget-ul portabil inventat de Sony 
a împlinit 40 de ani.

SHARE

Lumea melomanilor s-a schimbat complet începând cu data de 1 iulie 1979, după ce Sony a lansat pe piață primul player ultra-portabil de muzică.

Radiocasetofoanele portabile erau la modă în anii 1970, după ce Philips a inventat caseta cu bandă magnetică în 1963, dar erau, totuși, destul de mari, de incomode și imposibil de utilizat fără asistență, fără a auzi prietenii sau vecinii, de exemplu.

Așa că Walkman TPS-L2 a generat o adevărată „revoluție“, deschizând o nouă eră pentru cei care își doreau să asculte melodiile preferate și în afara casei, în autobuz, tramvai, pe plajă sau în timp ce alergau în parc.

Puțin mai mare decât o casetă audio, un mediu de stocare despre care, probabil, „generația Z“ nici nu a auzit, primul mini-casetofon Sony avea carcasă metalică, funcționa cu două baterii de tip „AA“, era dotat cu două mufe de 3,5 milimetri, de tip „jack“ (mufe folosite până de curând și de cele mai avansate smartphone-uri), pentru a permite utilizatorului să asculte muzică la căști alături de un prieten, și avea doar funcție de redare, fiind ridiculizat de mulți la acea vreme pentru că nu putea și înregistra.

Inițial, planul japonezilor prevedea vânzarea a circa cinci mii de unități pe lună. Însă, în primele două luni de la lansare, au fost comercializate peste 50.000. Apoi, de-a lungul timpului, Walkman-ul a evoluat, integrând și funcție „REC“ sau radio, iar până la începutul anului 2009 Sony a vândut peste 385 de milioane de unități, cifră la care se adaugă și milioanele de aparate similare făcute de toți ceilalți producători de aparatură audio mai mari sau mai mici (Philips, Panasonic, Sanyo, Hitachi, JVC, Toshiba, Aiwa etc.).

În 1984, Sony a mai încercat o revoluție muzicală portabilă cu Sony D-5/D-50, primul CD player portabil botezat „Discman“.

Dar impactul a fost mult mai mic. Următorul gadget care a schimbat din nou modul în care ascultăm muzică a apărut în 2001, fiind semnat de Apple – iPod. 

Ceasul-tabletă, cu ecran din opt module

IBM nu produce gadget-uri, smartphone-uri, smartwatch-uri sau tablete, dar acest aspect nu l-a împiedicat pe pionierul calculatoarelor personale să patenteze un ceas inteligent, cu ecran pliabil, care se transformă într-un fel de mini-tabletă.

Tehnologia pentru realizarea unui display modular atât de complex încă nu există. Samsung și Huawei au lansat abia recent primele smartphone-uri cu ecran pliabil (Galaxy Fold și Mate X), iar pentru moment fiabilitatea lor este pusă sub semnul întrebării.

Dar, cum tehnologia avansează cu pași mari aproape în fiecare zi, ideea SF a IBM ar putea să prindă destul de repede contur.

Patentul înregistrat de IBM se referă la un smartwatch cu carcasă destul de înaltă și display fără ramă, mai mare decât ale ceasurilor inteligente ale momentului, capabil să afișeze icon-urile a patru aplicații simultan, precum și date despre starea vremii. Vorbim despre display-ul în stare pliată.

Apoi, într-o primă fază, când ecran-ul este întins, rabatat, într-un mod care nu este des­cris, acesta ajunge la dimensiunile unui smartphone, fiind alcătuit din patru module și oferind suficient spațiu pentru afișarea a nouă aplicații, plus un câmp de căutare pe Internet și datele meteo.

În a doua fază de rabatare, ecran-ul gadget-ului IBM se dublează și ajunge aproape cât cel al unei tablete, fiind alcătuit din opt module. Spațiul de afișare este suficient pentru 16 icon-uri de aplicații, newsfeed, meteo și search bar.

Valizele indestructibile, din titan

Dacă tot suntem în plin sezon al vacanțelor și, cu siguranță, de-a lungul timpului, v-ați recuperat un geamantan spart sau rupt în urma unui zbor cu avionul, producătorul francez de articole lux Louis Vuitton vine cu o ofertă de nerefuzat: valiza indestructibilă.

Gama de geamantane Louis Vuitton Bisten Monogram Titan este realizată dintr-un aliaj de titan extrem de rezistent și oferă un design metalic de pe care nu lipsește legendara monogramă „LV“ gravată cu laser.

Mânerul și colțurile geamantanelor sunt realizate din piele fină, iar lucrurile sunt asigurate de o încuietoare cu cheie.

Bisten 50 Monogram Titane are 50 x 37 x 18 centimetri și costă 41.000 de dolari. Geamantanul mediu, Bisten 55 Monogram Titane are 55 x 39 x 18 centimetri (43.500 de dolari), iar Bisten 60 Monogram Titane ajunge la 60 x 42 x 18 centimetri și la un preț de 46.500 de dolari. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te