NASA: Un meteorit cât patru pui de elefant a căzut în Texas. S-a simțit ca un cutremur

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.02.2023 - 17:37
Un meteorit cât patru pui de elefant a căzut în Texas. S-a simțit ca un cutremur Foto: pexels.com

Un meteorit cu o greutate totală cât a patru pui de elefant a căzut în Texas. Înregistrările camerelor de supraveghere păreau să fi surprins un aparent boom sonic, zgomotul puternic provocând fuga păsărilor, în timp ce mulți localnici au susținut că au simțit un cutremur.

SHARE

Un meteorit cu o greutate totală cât a patru pui de elefant a căzut în apropiere de McAllen, Texas, a confirmat NASA în această săptămână, potrivit The Jerusalem Post.

Impactul meteoritului, raportat de postul local KDFW, afiliat Fox din zona Dallas, a avut loc miercurea trecută în jurul orei locale 18.00, ora 18.00, unii martori oculari observând pe cer un posibil impact de meteorit în acel moment.

Un meteorit cât patru pui de elefant a căzut în Texas. S-a simțit ca un cutremur

Înregistrările camerelor de supraveghere ale caselor obținute de KDFW păreau să fi surprins un aparent boom sonic, zgomotul puternic provocând fuga păsărilor, în timp ce mulți localnici au susținut că au simțit un posibil cutremur.

Citește și: VIDEO Interlopul Petre Geamănu, care a aruncat doi nepalezi la câini, a petrecut în fața arestului

Potrivit experților de la Centrul Spațial Johnson al NASA, meteoritul în cauză avea un diametru de puțin peste 60 de centimetri și cântărea o jumătate de tonă (sau aproximativ 454 de kilograme).

Pentru a pune în context, un pui de elefant ar putea cântări până la 113 kilograme, potrivit experților de la grădina zoologică din Denver. Acest lucru înseamnă că, în ciuda faptului că diametrul său era doar cât lungimea unui Pembroke Welsh Corgi mediu, meteoritul cântărea cât patru pui de elefant.

Citește și: Un cercetător român, doctor în matematică și fizică, studiază tornadele și torsul pisicilor în SUA

Meteoritul a zburat cu o viteză de aproximativ 43.452 de kilometri pe oră, de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, și deși a explodat în atmosfera Pământului la aproximativ 34 de kilometri deasupra solului, fragmentele sale au reușit totuși să atingă solul.

Energie echivalentă cu 8 tone de TNT

În total, impactul meteoritului a avut o energie echivalentă cu cea a opt tone de TNT. Cu toate acestea, se pare că nu s-au raportat victime sau pagube în urma impactului.

În orice caz, impactul cu meteoriți se întâmplă destul de des. De fapt, potrivit Societății Americane de Meteorologie, meteoritul din Texas a fost doar unul dintre cele cel puțin trei impacturi de meteoriți care au avut loc pe parcursul a trei zile - celelalte două fiind în Franța și Italia, potrivit CBS News.

Atunci când meteoriții lovesc Pământul, de obicei ard în atmosfera terestră - ceea ce se întâmplă în timpul ploilor de meteoriți. Dacă nu o fac, atunci atmosfera cel puțin îi încetinește semnificativ, reducând forța impactului.

În timp ce fragmentele de meteorit ar putea fi teoretic periculoase în momentul aterizării, ele nu prezintă mai mult sau mai puțin niciun risc pentru nimeni după aceea. Aceste roci spațiale tind să se răcească rapid și nu sunt neapărat contaminate cu ceva dăunător.

Un meteorit sau un asteroid ar trebui să fie mult mai mare pentru a provoca daune semnificative planetei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te