Jucători mari, inclusiv Microsoft, cu noul său Bing ( Sydney), Google, cu Bard, și OpenAI, cu ChatGPT, fac tehnologia chatbot AI, restricționată anterior la laboratoarele de testare, mai accesibilă publicului larg.
Chatboții Bing, Bard și ChatGPT schimbă regulile Internetului
Cum funcționează aceste programe? GPT-3, de la OpenAI, ne-a spus că AI folosește „o serie de programe asemănătoare de autocompletare, pentru a învăța limbajul” și că aceste programe analizează „proprietățile statistice ale limbii”, pentru „a face presupuneri, pe baza cuvintelor pe care le-ați tastat anterior”.
Sau, în cuvintele lui James Vincent, o persoană umană, „aceste instrumente AI sunt sisteme vaste de completare automată, antrenate să prezică ce cuvânt urmează următorului, într-o propoziție dată.
Ca atare, ei nu au o bază de date codificată cu fapte pe care să se bazeze, ci doar capacitatea de a scrie naraţiuni care sună plauzibil.
Citeşte şi: Inteligența artificială, tot mai folosită în armată: Ce spun oficialii despre roboții soldați
Aceasta înseamnă că au tendința de a prezenta informațiile false ca adevăr. Dacă o anumită propoziție sună plauzibil, aceasta nu garantează faptul că este bazată pe realităţi.
Dar există atât de multe piese în peisajul AI, care intră în joc - și vor fi probleme, conform The Verge.
Microsoft a testat în secret chatbot-ul său Bing „Sydney”, de ani de zile
Citeşte şi: VIDEO Cum arată orașul viitorului: A fost proiectat de inteligența artificială
Istoria chatbot-ului Bing AI, de la Microsoft, datează de cel puțin șase ani. Sydney a apărut pentru prima dată în anul 2021.
Jocul este de a ghici cuvântul secret. Problema este că AI clasifică cuvintele care seamănă. Cuvântul de ieri, să zicem, a fost „lăcustă”, iar AI a crezut că „furnica” este mai aproape decât „greierele”.
Poate că asta este adevărat, dacă analizezi texte, pentru a prezice următorul cuvânt - la urma urmei, există o fabulă despre o furnică și un greier - dar „greier” și „lăcustă” sunt cuvinte oarecum sinonime.
Modul de chat al Bing este acum pe mobil - și puteți vorbi cu el sau îl poți adăuga la o conversație Skype, dacă te simți singur să faci asta.
China, în afacerile AI
Autoritățile de reglementare din China controlează chatbot-urile AI, din cauza temerilor de răspunsuri necenzurate.
Se spune că giganților tehnologici chinezi li s-a impus să nu ofere acces public la ChatGPT, dezvoltat de SUA. Aceste companii au fost deja nevoite să cenzureze rezultatele instrumentelor AI, cum ar fi generatoarele de imagini.