Chatboții Bing, Bard și ChatGPT, de inteligenţă artificială, rescriu funcţionarea Internetului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.02.2023 - 12:22
Chatboții Bing, Bard și ChatGPT, de inteligenţă artificială, rescriu funcţionarea Internetului - Foto: Wikimedia/mikemacmarketing/CC BY 2.0
Chatboții Bing, Bard și ChatGPT, de inteligenţă artificială, rescriu funcţionarea Internetului - Foto: Wikimedia/mikemacmarketing/CC BY 2.0

Modul în care folosim Internetul astăzi se schimbă cu rapiditate, datorită progresului chatboţilor bazați pe inteligență artificială (AI). Aceştia sunt capabili să găsească informații și le pot retransmite, pur şi simplu ca pe o simplă conversație naturală.

SHARE

Jucători mari, inclusiv Microsoft, cu noul său Bing ( Sydney), Google, cu Bard, și OpenAI, cu ChatGPT, fac tehnologia chatbot AI, restricționată anterior la laboratoarele de testare, mai accesibilă publicului larg.

Chatboții Bing, Bard și ChatGPT schimbă regulile Internetului

Cum funcționează aceste programe? GPT-3, de la OpenAI, ne-a spus că AI folosește „o serie de programe asemănătoare de autocompletare, pentru a învăța limbajul” și că aceste programe analizează „proprietățile statistice ale limbii”, pentru „a face presupuneri, pe baza cuvintelor pe care le-ați tastat anterior”.

Sau, în cuvintele lui James Vincent, o persoană umană, „aceste instrumente AI sunt sisteme vaste de completare automată, antrenate să prezică ce cuvânt urmează următorului, într-o propoziție dată.

Ca atare, ei nu au o bază de date codificată cu fapte pe care să se bazeze, ci doar capacitatea de a scrie naraţiuni care sună plauzibil.

Citeşte şi: Inteligența artificială, tot mai folosită în armată: Ce spun oficialii despre roboții soldați

Aceasta înseamnă că au tendința de a prezenta informațiile false ca adevăr. Dacă o anumită propoziție sună plauzibil, aceasta nu garantează faptul că este bazată pe realităţi.

Dar există atât de multe piese în peisajul AI, care intră în joc - și vor fi probleme, conform The Verge.

Microsoft a testat în secret chatbot-ul său Bing „Sydney”, de ani de zile

Citeşte şi: VIDEO Cum arată orașul viitorului: A fost proiectat de inteligența artificială

Istoria chatbot-ului Bing AI, de la Microsoft, datează de cel puțin șase ani. Sydney a apărut pentru prima dată în anul 2021.

Jocul este de a ghici cuvântul secret. Problema este că AI clasifică cuvintele care seamănă. Cuvântul de ieri, să zicem, a fost „lăcustă”, iar AI a crezut că „furnica” este mai aproape decât „greierele”.

Poate că asta este adevărat, dacă analizezi texte, pentru a prezice următorul cuvânt - la urma urmei, există o fabulă despre o furnică și un greier - dar „greier” și „lăcustă” sunt cuvinte oarecum sinonime.

Modul de chat al Bing este acum pe mobil - și puteți vorbi cu el sau îl poți adăuga la o conversație Skype, dacă te simți singur să faci asta.

China, în afacerile AI

Autoritățile de reglementare din China controlează chatbot-urile AI, din cauza temerilor de răspunsuri necenzurate.

Se spune că giganților tehnologici chinezi li s-a impus să nu ofere acces public la ChatGPT, dezvoltat de SUA. Aceste companii au fost deja nevoite să cenzureze rezultatele instrumentelor AI, cum ar fi generatoarele de imagini.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te