Neobișnuitul „centaur”, numit 2060 Chiron, are caracteristici atât ale cometelor, cât și ale asteroizilor.
Citește și: Telescopul James Webb al NASA a descoperit o planetă la doar 41 ani lumină. E similară cu Terra
Cercetătorii au găsit în spațiu ceva ce nu au mai văzut. Misteriosul asteroid-cometă ne pândește
Noile descoperiri ale telescopului spațial James Webb (JWST) oferă oamenilor de știință o nouă perspectivă asupra unei roci spațiale „ciudate” care are caracteristici similare atât cometelor, cât și asteroizilor.
Cercetătorii au găsit în spațiu ceva ce nu au mai văzut. Misteriosul asteroid-cometă „ne pândește”
Astronomii care au observat hibridul, cunoscut sub numele de (2060) Chiron, au detectat dioxid de carbon înghețat și monoxid de carbon în nucleul său înghețat, precum și dioxid de carbon și metan în norul de gaz din jur.
Descoperirile ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cometele și centaurii - numiți astfel deoarece au proprietăți atât de asteroizi, cât și de comete - și ar putea oferi o privire asupra condițiilor din sistemul solar timpuriu, scrie livescience
Citește și: Astronomie: După 80 de ani, un cadavru stelar, pitica albă T Coronae Borealis, gata să se reaprindă
Descoperit în 1977, Chiron orbitează în jurul Soarelui aproximativ o dată la 50 de ani, parcurgând o buclă alungită în regiunea dintre Jupiter și Neptun. În noul studiu, publicat pe 18 decembrie în revista Astronomy and Astrophysics, cercetătorii au descris observarea centaurului pe 12 iulie 2023, la o distanță de peste 18 ori mai mare decât distanța de la Pământ la soare.
Descoperirea sugerează un scenariu complex de emisii de gaze din diferite rezervoare de pe Chiron, au scris cercetătorii în studiu. În general, monoxidul de carbon este mai volatil și, prin urmare, este mai probabil decât CO2 să sublimeze, sau să se transforme direct dintr-un solid de la suprafață într-un gaz eliberat în comă.
Detectarea gazelor în sistemul nostru solar
„Aceste rezultate nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut până acum”, a declarat Charles Schambeau, coautor al studiului, un om de știință planetar de la Universitatea din Florida Centrală (UCF), într-o declarație. „Detectarea comelor de gaz în jurul obiectelor atât de îndepărtate de soare precum Chiron este foarte dificilă, dar JWST a făcut-o accesibilă. Aceste detecții ne îmbunătățesc înțelegerea compoziției interioare a lui Chiron și a modului în care acest material produce comportamentele unice pe care le observăm pe Chiron.”
De asemenea, astronomii au detectat pentru prima dată pe un centaur gheață de apă și molecule ușoare care conțin carbon, precum etan și propan.
Chiron ar fi putut ridica molecule mai simple, cum ar fi dioxidul de carbon și apa, lăsate de nebuloasa care a format sistemul nostru solar, co-autor al studiului Noemi Pinilla-Alonso, un om de știință planetar la UCF și Universitatea din Oviedo din Spania, a declarat în declarație.
Obiecte precum Chiron nu s-au schimbat prea mult de la formarea sistemului solar, a spus ea, astfel încât observarea modului în care interacționează pe Chiron ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine sistemul solar timpuriu. Molecule precum etanul și propanul, între timp, s-au format probabil atunci când lumina a lovit suprafața și a reacționat cu metanul și gheața de apă de acolo.