Căutând printre stele. Unde se află cea de a noua planetă

DE Noah Miller | Actualizat: 20.09.2019 - 07:46
Distanța până la Pământ poate fi de 90.000.000.000 de kilometri

Aaron Meisner, fizician instruit la Harvard, de la Backyard Worlds, combină elementul uman cu o mulțime de date, în speranța că va descoperi a noua planetă.

SHARE

Pentru sărbătorirea celei de-a 50-a aniversări de la aselenizarea astronauților NASA, Newsweek îi evidențiază pe pionierii în știință și tehnologie, subliniind proiectele lor și modul în care speră să schimbe lumea.

Aaron Meisner, tânărul de 31 de ani al NASA Hubble Fellow și co-fondator al proiectului  Backyard Worlds Citizen Science, schimbă modul în care oamenii privesc stelele.

Aaron a folosit tehnici de analizare a datelor și o echipă de voluntari amatori din întreaga lume pentru a căuta planete nedescoperite și alte corpuri cerești, care ar putea include și cea de-a noua planetă din spațiul exterior sistemului nostru solar, care, teoretic, se presupune că există.

Acești astronomi amatori analizează seturi de date și imagini în infraroșu transmise de telescoape spațiale. Practica antică de a studia universul a devenit digitală și, după cum crede Aaron, descoperirile sunt în date, așteptând să fie găsite.

Newsweek: Spuneți-mi despre Backyard Worlds

Aaron Meisner: Site-ul se bazează pe datele care provin dintr-un satelit NASA. Avem peste 50.000 de utilizatori înregistrați și aproximativ 150.000 de participanți reali.

Încărcăm imagini secvențiale din același loc de pe cer, pe care oamenii le pot privi, și observăm cum se schimbă în timp.

Ei caută lucruri care se mișcă, practic, pentru că se dovedește că oamenii sunt foarte buni să recunoască mișcarea subtilă în imagini și sunt mai de încredere decât computerele.

Cum progresați în proiectul Backyard Worlds?

Tocmai am relansat site-ul nostru cu de două ori mai multe date, deci cred că proiectul va continua să crească și să se îmbunătățească.

În prezent, avem peste o mie de descoperiri ce sunt urmărite cu unele dintre cele mai mari și mai bune telescoape de pe Pământ și din spațiu. Întrebarea, încă deschisă, este dacă o să găsim într-adevăr a noua planetă.

ÎN CĂUTAREA STELELOR Astronomii amatori conduși de Meisner (sus) cercetează imaginile secvențiale transmise de telescoape ca WISE, al NASA (jos) și KPNO, al Mayall (a doua fotografie, jos)

Acesta este obiectivul final găsirea Planetei 9?

Deocamdată, cu siguranță este un vis să descoperi o nouă planetă. Dar, în general, ceea ce îmi place la astronomie este că există potențialul de a face o descoperire reală și care, dintr-o dată, să schimbe modul în care oamenii privesc Universul.

Asta mă inspiră, fie că este vorba de Planeta 9 sau de alte descoperiri mari pe care le putem face pe parcurs.

Puteți vorbi mai mult despre ceea ce v-a inspirat?

Este un domeniu foarte bazat pe date și există arhive vaste care nu au fost cercetate complet. Este posibil să existe genul acela de „descoperire a secolului”, ascunsă în acele cantități enorme de date existente.

Ceea ce mă inspiră este fiorul vânătorii, încercarea de a descoperi ceva interesant printre miliarde de stele și galaxii.

Există o problemă cu care vă confruntați?

Problema este că nu înțelegem cu adevărat propriul nostru sistem solar, ceea ce este surprinzător, având în vedere cât timp oamenii au căutat, de-a lungul secolelor, noi planete.

Există multe teorii și ipoteze despre diferite tipuri de planete care ar putea fi ascunse în exteriorul sistemului solar.

Dacă există o planetă acolo, ar putea avea dimensiunea lui Neptun sau Saturn, așa că vrem cu adevărat să știm dacă există o a noua planetă dincolo de Pluto.

De asemenea, faptul că astronomia este atât de bazată pe date este o binecuvântare, cât și un blestem.

Avem această mare bogăție de date, dar avem nevoie de o modalitate de explorare completă a acestora. Avem supercomputere, dar nici asta nu funcționează pe deplin.

Așadar, ceea ce experimentăm prin proiectul Backyard Worlds este readucerea elementului uman în exploatarea acestor mari seturi de date.

Cât de aproape sunteți de succes?

Am avut foarte mult succes în a lua aceste date de la NASA, care este finanțată din fonduri publice, și să le readucem publicului într-un mod distractiv și accesibil.

Am făcut o mulțime de descoperiri de-a lungul drumului, inclusiv planete nomade, care orbitează direct într-un centru galactic.

Acestea sunt ca Jupiter, dar gravitează doar în spațiul interstelar din apropierea Soarelui.

Am avut unele dintre cele mai bune telescoape de pe Pământ și din spațiu, inclusiv telescopul spațial Hubble, iar voluntarii noștri au făcut multe descoperiri.

Așadar, în ceea ce privește productivitatea științifică, am avut mult succes, însă căutăm să dăm marea lovitură.

Cum vă imaginați astronomia în 20 de ani dacă veți reuși?

Sper să rezolvăm problema celei de-a Noua Planete sau, probabil, mai multe în propriul nostru sistem solar. De asemenea, cred că există tendințe noi în astronomie care reflectă ceea ce se întâmplă în alte științe și industrii.

Cantitatea datelor devine o temă majoră și în astronomie, unde nu mai este necesar să ai un telescop în curte pentru a participa la studii astronomice, ai nevoie doar de o conexiune la internet pentru a privi datele și pentru a ajuta cercetătorii profesioniști să facă aceste noi descoperiri.

E o democratizare a procesului științific, avem atât de multe date la care toți au acces. Este inevitabil să ajungem la noi cunoștințe și să facem noi descoperiri.

Combinăm supercomputerele și învățarea automată cu elementul uman, care are totuși un rol foarte important.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te