Astronomii au descoperit prima gaură neagră rătăcitoare din galaxia noastră. Ce impact are

DE Adrian Costin | Actualizat: 05.02.2022 - 14:19
Photo by Alex Andrews from Pexels

Cercetătorii au anunțat prima descoperire fără ambiguități a unei găuri negre rătăcitoare într-un studiu postat pe 31 ianuarie pe serverul preprint arXiv , aceasta aflându-se în Calea Lactee, la o distanță de doar 5.000 de ani-lumină de Pământ.

SHARE

Astronomii au descoperit prima gaură neagră rătăcitoare și e în galaxia noastră. Este o perioadă de aur pentru astronomii care „vânează” găuri negre.

Citește și: Poliția britanică habar n-a avut că Anaser și Lindon Duduianu sunt în Anglia, deși erau urmăriți

Cele mai mari dintre ele, găurile negre supermasive care pot avea mase de miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui nostru, au fost descoperite în centrul vastei majorității a galaxiilor și astronomii au reușit chiar să fotografieze una.

Citește și: Gropile nu le numără nimeni, dar Guvernul vrea să crească și de 5 ori amenzile pentru rovinietă

Citește și: Poliția britanică habar n-a avut că Anaser și Lindon Duduianu sunt în Anglia, deși erau urmăriți

Mai aproape de casă, am fost martorii artificiilor cosmice produse când propria gaură neagră supermasivă a Căii Lactee și verișorii săi mai mici devorează norii de gaz care le înconjoară sau chiar stele întregi. Însă niciodată până acum nu am văzut un fenomen prezis demult: o gaură neagră izolată care rătăcește prin spațiu, născută după prăbușirea nucleului unei stele masive.

Cercetătorii au anunțat prima descoperire fără ambiguități a unei găuri negre rătăcitoare într-un studiu postat pe 31 ianuarie pe serverul preprint arXiv în așteptarea evaluării inter pares (peer review), aceasta aflându-se în Calea Lactee, la o distanță de doar 5.000 de ani-lumină față de Pământ. Studiul reprezintă apogeul a mai bine de un deceniu de căutări asidue, conform Hotnews. 

Impactul descoperirii

„Este superentuziasmant”, afirmă Marina Rejkuba de la Observatorul European Austral (ESO), coautoare a studiului. „Putem demonstra cu adevărat existența găurilor negre izolate”, subliniază ea. Această descoperire ar putea fi doar începutul, fiind așteptat ca studiile în derulare și misiunile viitoare să găsească zeci sau chiar sute de găuri negre rătăcitoare în viitorul apropiat.

„Este doar vârful icebergului”, afirmă El-Badry de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, care nu a luat parte la studiu. Masa găurii negre nou descoperite, de 7,1 ori mai mare decât cea a soarelui nostru, oferă dovezi suplimentare că actualele modele folosite de astrofizicieni sunt corecte - găurile negre solitare pot apărea din prăbușirea unor stele masive.

Este posibil însă și ca găurile negre rătăcitoare să se formeze în sisteme binare înainte de a deveni nomade în spațiu. Pentru această gaură neagră este imposibil de spus care a fost cazul. Însă ceea ce este sigur e că descoperirea mai multor astfel de găuri negre le va permite cercetătorilor să își analizeze și perfecționeze modelele, scrie Scientific American.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te