VIDEO Mani Gyenes, singurul român din Dakar 2023, pentru Newsweek: Am scăpat de pietre, vine nisipul

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 10.01.2023 - 16:43

Reputatul rider Mani Gyenes este singurul român care participă la a 45-a ediție a Raliului Dakar, cea mai dură competiție de rally-raid din lume. Într-un interviu acordat în exclusivitate Newsweek, sătmăreanul povestește cum a fost prima săptămână a Dakar 2023 și ce urmează.

SHARE

„Prima săptămână a fost una foarte dificilă și a fost și foarte lungă. Am avut 8 probe speciale și zile foarte lungi chiar de la începutul Dakar-ului, cu zone cu foarte multă piatră. 

Urmează ca a doua săptămână să fie cu mult mai mult nisip. Vor fi probe scurte, de 150-250-300 de kilometri. 

Dar, în zone de nisip, kilometri se parcurg foarte încet. Așă că ziua va fi tot lungă și extrem de solicitantă”, a declarat, în exlusivitate pentru Newsweek, Mani Gyenes, în ziua de pauză competițională de la Riyadh (9 ianuarie). 

Mani Gyenes, pe locul 31 la general, după prima săptămână a Dakar 2023, deși a căzut de i-a sărit airbag-ul și i s-a stricat pompa de benzină

Pilotul sătmărean a abordat precaut prima săptămână din ediția 2023 a Raliului Dakar și a reușeșit să ocupe locul 31 în clasamentul general, după primele opt etape din totalul de 14, în ciuda problemelor avute pe 4 ianuarie, când a pierdut timp din cauza unei căzături destul de dure, în urma căreia i-a sărit airbag-ul special al costumului, și a defectării pompei de benzină.

A 45-a ediție a Raliului Dakar a debutat pe 31 decembrie cu podiumul de start și prologul, iar în prima probă specială s-a luat startul chiar pe 1 ianuarie. După zilele petrecute în bivuacul de pe malul Mării Roșii, caravana a pornit către nord, cuvântul de ordine al primelor zile fiind piatră.

De fapt, în cea de a doua etapă (2 ianuarie Sea Camp - AlUla, total 590 km) s-a mers pe cel mai dur traseu de când raliul a fost mutat în Arabia Saudită. Au fost atât de mulți kilometri cu piatră mare și ascuțită, încât cel mai rapid motociclist a fost mai lent cu peste o oră față de timpul estimat de organizatori. 

”A doua etapă a fost una extrem de solicitantă! Primii 100 km de probă specială au fost doar cu piatră ascuțită. Nu puteai să mergi cu viteză. Am mers doar în treapta a doua și a treia. Foarte mulți piloți au ieșit din concurs în aceste prime zile, așa că am preferat să fiu precaut”, a declarat rider-ul român, legendă a Dakar-ului, Mani Gyenes.

A dormit într-un cort de catering și s-a trezit cu șaua motocicletei înghețată

Pe 3 ianuarie, raliul a ajuns în Ha’il, o zonă spectaculoasă unde predomină canioanele și nisipul roșiatic. Prima incursiune în această parte a Arabiei Saudite a fost una foarte dificilă. În etapa a treia, concurenții au parcurs zeci de kilometri pe ploaie torențială și temperaturi scăzute. Într-o dimineață, Mani și-a găsit șaua motocicletei înghețată.

Emanuel Gyenes a fost unul dintre cei 43 de motocicliști care au reușit să parcurgă cei 447 de km de probă specială, organizatorii hotrărând ulterior să oprească proba la km 378, după ce un râu a ieșit din matcă. Ploaia torențială a afectat și bivuacul din Ha’il, iar concurenții de la Original by Motul (cei care nu au asistență tehnică) au fost nevoiți să doarmă în cortul de catering și în cel administrativ, pentru că cele individuale nu puteau fi montate. 

4 și 5 ianuarie au fost destinate buclelor din Ha’il. Prima a fost una cu ghinion pentru Mani, care a pierdut destul de mult timp din pricina unei căzături și a problemelor cu pompa de benzină, care nu mai făcea transferul din rezervorul spate către cel față.

”În etapa a patra încă de dimineață am avut ceva probleme cu pompa de benzină, la fel ca și anul trecut. Înainte de start am schimbat filtrul de benzinaă, am sperat că totul va merge bine. Dar după start, când foloseam benzină din rezervorul spate, iar nu mergea motorul, așa că am trecut pe cel din față. La realimentare am scos filtru și așa am mers până în bivuac. Undeva pe la km 120 am căzut destul de tare. Nu am avut viteză mare, dar mi-am rupt schimbătorul de viteză. Acolo a trebuit să stau puțin să îmi revin. S-a deschis și airbagul. Am pierdut timp, dar este un raliu foarte lung!” – spune Mani Gyenes.

În etapa a 5-a (5 ianuarie), vremea a continuat să accentueze dificultatea Raliului Dakar 2023, la ora la care Mani a pornit din bivuac temperatura aerului fiind de 4 grade C, iar maxima zilei a fost doar de 11 grade C. Această a doua buclă din Ha’il a fost una în care au predominat dunele mari și platoruile nisipoase. Ploile au făcut ca terenul să fie și mai dificil de citit și navigația și mai greoaie.

Pe 6 ianuarie s-a pleacat din Ha’il, capitala off-road-ului saudit, etapa având ca punct terminus Al Duwadimi. De aici au mai fost de parcurs 1.355 de kilometri până la bine meritata zi de pauză din Riyadh (9 ianuarie), în care Mani a explicat pentru Newsweek cum a fost prima săptămână a Dakar 2023.

A doua săptămână a ediției din acest an a Dakar-ului este caracterizată de marea de dune din Empty Quarter și de finișul de pe malul Golfului Arabiei. După 8.549 de kilometri, un prolog și 14 etape, cea mai lungă ediție din Arabia Saudită se va încheia la Dammam, pe 15 ianuarie.

La Dakar 2022, Mani a terminat pe locul 5 la Malle Moto și pe locul 40 la general. În 2023, nu punctează al în clasamentul Original by Motul

”Dakar 2023 este unul în care am ca scop ajungerea la finiș pe un loc cât mai bun în clasamentul general și în Rally2. Particip la clasa Original by Motul (Malle Moto), cea fără asistență tehnică în care beneficiem de suport logistic din partea organizatorilor, dar ne pregătim singuri motocicletele pentru ziua următoare, însă nu punctez în clasamentul Original.

Datorită rolului de ambasador pot beneficia de logistică, însă pentru că s-a decis ca focusul să fie pe cei care sunt mai la început în Raliul Dakar, cei care am fost pe podiumul Original by Motul în ultimii ani și/sau avem poziții în top 20-ul clasamentului general, nu punctăm”, a declarat Mani Gyenes. 

Anul acesta consemează a 13-a participare a sătmăreanului la Dakar. Cea mai bună clasare a lui Gyenes la Raliul Dakar, în clasamentul general, a fost în 2016 (locul 14), alte performanţe înregistrate fiind două victorii la clasa Marathon (2011, 2015) şi alta la Malle Moto, în 2020. În 2021, Gyenes (KTM) a ocupat locul 23 la general şi a fost pe 2 la Malle Moto, iar în 2022 a terminat pe locul 5 la Malle Moto și pe locul 40 la general.

Românii care au participat la Dakar în ultimii 10 ani

  • 2011 - Buenos Aires – Arica– Mani Gyenes, Marcel Butuza
  • 2012 - Mar del Plata – Arica – Mani Gyenes, Marcel Butuza
  • 2015 - Buenos Aires – Iquique - Mani Gyenes și Marcel Butuza
  • 2016 - Buenos Aires– Salta- – Mani Gyenes
  • 2017 - Asunción – La Paz -Mani Gyenes și Marcel Butuza
  • 2018 - Lima – La Paz – Mani Gyenes
  • 2019 - Lima – Lima - Mani Gyenes
  • 2020 - Jeddah– Riyadh – 0
  • 2021 - Jeddah – Ḥaʼil - Claudiu Barbu, Marius Lupu, Mani Gyenes
  • 2022 - Jeddah - Jeddah - Ștefan Cătălin (Cheloo) și Mihai Ban, Iacob Ilie Buhai Hotea și Turdean Tudor, Mani Gyenes

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te