VIDEO De la bârnă, la cârmă. Povestea unei campioane la două sporturi total diferite

DE Mihai Duță | Actualizat: 13.10.2020 - 09:26

Daniela Druncea (29 de ani) a ajuns în sala de gimnastică la 4 ani. La 19 ani trecea la cârma uneia dintre cele mai titrate ambarcațiuni din canotajul românesc. Acum a reînceput pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

SHARE

Părinții au dus-o pe Daniela să facă sport pentru că nu stătea nicio clipă locului. Nu s-au gândit la performanță, au mers cu puiul neastâmpărat la gimnastică pentru a avea un loc în care să-și consume energia.

Daniela nu a avut sportivi în familie, dar tatăl ei este un iubitor al sportului, în general. Acum âși aduce aminte că el știa toate rezultatele notabile ale sportivilor noștri. 

Prima medalie, de ziua ei, la 12 ani

La gimnastică nu a fost deloc ușor, dar ea se consideră norocoasă pentru tot ceea ce i-a oferit acest sport.

Primele rezultate sportive au început să apară la vârsta de 10 ani, la competițiile pe echipe.

 „La vârsta de 12 ani am obținut prima mea medalie individuală la paralele, chiar de ziua mea. Este un moment de care îmi amintesc cu drag.

 Copilăria mea a însemnat, de fapt, gimnastică și mă consider norocoasă din această cauză. Au fost ani foarte frumoși care, zic eu că au ajutat la formarea mea ca sportiv. Am trecut prin momente de fericire și momente de dezamăgire. În gimnastică nu am avut atât de multe reușite, dar acum îmi dau seama că fiecare eșec a avut rostul lui și că totul în gimnastică a fost perfect pentru mine. Cei 15 ani de gimnastică m-au făcut să îmi doresc să reușesc și mai mult”, spune Daniela Druncea acum, când are o carieră sportivă împlinită.

A fost colegă de generație cu cu Sandra Izbașa, Cătălina Ponor și Steliana Nistor. Împreună cu ele a câștigat multe concursuri, dar cea mai importantă medalie a fost cea de bronz, pe echipe, la Campionatul Mondial de la Stuttgart din 2007.

 

Cum a ajuns la canotaj

S-a retras din gimnastică la vârsta de 19 ani, cu puțin timp înainte de a termina clasa a XI a. A fost nevoită să se înscrie la un alt liceu, iar cel mai apropiat era Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Snagov. În aceeași curte era și una din fostele baze de canotaj, dar asta  nu i-a atras deloc atenția la început.

„Odată ajunsă la liceu, domnul director, văzându-mă mică de statură,  mi a spus că selectase cu câțiva ani în urmă pe cineva pentru canotaj pentru că avea nevoie de cârmaci. Apoi mi- a spus că aș putea și eu să încerc. În prima fază am spus nu, pentru că nu îmi doream în acel moment să încep din nou un program strict”, își amintește Daniela. Dar cei 15 ani de sport de performanță intraseră deja în sânge.

„După aproximativ o lună mi-am dat seama că în afară de școală nu aveam la acel moment prea multe de făcut. Am înțeles că drumul meu ca sportivă de performanță suferise doar o scurtă pauză și, fără să mă gândesc sau să calculez, am început un alt drum. Iar totul a fost minunat de atunci și până în prezent”, povestește Daniela, care este legitimată la Clubul Sportiv Olimpia București.

După 25 de ani de activitate la cel mai înalt nivel, spune că un sport de performanță nu este ușor, dar nici complicat dacă iubești ceea ce faci. 

Acum participă, în mod obișnuit, la 12 antrenamente pe săptămână, dar totul depinde de programul planificat pentru fiecare săptămâna în parte. 

Dar ce face un cârmaci în barca 8+1 ?

„Pentru mulți oameni, cârmaciul pare să fie cineva care «stă în barcă și strigă.» Ei, nu e deloc așa. Carmaciul poate ține de multe ori locul antrenorului. De pe coada bărcii, cu troța/cârma în mână, direcția bărcii stă în mâinile carmaciului. În același timp ritmul, corectările, timpul, cadența, trebuie spunse echipei. Și mai ales motivarea! Da, motivarea după părerea mea poate fi de cel mai mare ajutor. Este o responsabilitate foarte mare! Sunt opt sportive cu forțe diferite pe care trebuie să le strunești și să le unești foarte bine. Și în afara antrenamentelor, cârmaciul trebuie să aibe grijă ca echipa să fie bine din toate punctele de vedere”, explică Daniela.

Cum a fost în starea de urgență

Pe durata stării de urgență, Daniela a participat la antrenamentele care s-au făcut online împreună cu antrenorul și sportivele din echipajul de 8. Acum ies la antrenament pe apă, în condiții normale. 

Își dorește, în primul rând, să nu mai fie nici o schimbare așa cum s-a întâmplat pe perioada pandemiei, iar competițiile să rămână așa cum au fost stabilite. Desigur, dorința ei pentru anul viitor rămâne aceea de a fi cea mai bună din lume. 

Ce îi trebuie unui sportiv pentru a face perfomanță

„Pentru ca un sportiv să ajungă la un nivel înalt trebuie să aibe în primul rând dorința de a fi cel mai bun din lume. Să aibă ambiție, seriozitate, putere de muncă și să respecte programul impus. Să creadă în forțele proprii. Cred cu tărie că orice vis poate deveni realitate atâta timp cât îți dorești cu adevărat! Pe lângă toate acestea trebuie să fie dispus să facă multe sacrifii și mai ales să muncească mult, foarte mult!”, crede Daniela.

Când vine vorba despre antrenori, cârmaciul bărcii 8+1 spune că și-ar dori să le transmită un  mulțumesc fiecăruia în parte: Am avut foarte multe lucruri de învățat și i-am apreciat pe fiecare dintre antrenorii cu care am lucrat începând de la vârsta de 4 ani jumate și până în prezent”.

 Canotajul este acum lumea ei și se simte norocoasă pentru asta.

 „Acest sport are o bază foarte solidă și corectă. Baza de selecție este foarte bună iar toți cei din canotaj sunt foarte uniți. Atunci când ceva nu merge, dacă se întâmplă așa ceva, se caută rezolvări, nu vinovați. Sunt norocoasă pentru faptul că am întâlnit în canotaj oameni extrem de valoroși, muncitori și în același timp modești! Aș putea spune că nu ar trebui nimic schimbat!”, spune cu convingere Daniela.

Timpul liber, cât îi mai rămâne, și-l petrece cu familia. Îi place să viziteze locuri noi: „M-aș duce la munte ori de câte ori aș avea ocazia. Mă duc la echitație, iar dacă nu am prea mult timp dau o fugă pe acolo doar că să văd câte puțin din antrenamentele lor”.

De altfel, Daniela spune că echitația este sportul pe care ar fi vrut să-l încerce ca sportiv de performanță, dacă n-ar fi fost canotajul.

Acum însă, se pregătește pentru campionatele ce vin și pentru Jocurile Olimpice de la anul, împreună cu fetele de la 8+1.

 

Palmares

Medalie de bronz la proba pe echipe la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică din 2007

Medalia de bronz cu echipajul 8+1 la Jocurile Olimpice din 2016

Medalia de aur cu echipajul 8+1 la Campionatul Mondial din 2017 

Medalia de aur cu echipajul 8+1 la Campionatul European din 2020

 

Componența echipajului 8+1

Echipajul feminin de 8 plus cârmaci este alcătuit din: Mădălina-Gabriela Caşu, Roxana Parascanu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel și Daniela Druncea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te