VIDEO De ce sunt trase clopotele la Cașin când se joacă rugby pe Stadionul Arcul de Triumf

DE Mihai Duță | Actualizat: 03.05.2021 - 23:27
Clopotele Bisericii Cașin se aud atunci când se joacă rugby pe Stadionul Arcul de Triumf Foto: Dragoș Păscăneanu
Părintele Gabriel Cazacu, parohul Bisericii Cașin Foto: Mihai Duță
Noul stadion a fost proiectat astfel încât să se vadă din teren Biserica Cașin, așa cum a fost și până acum Foto: FRR.RO
Religia și rugby-ul au o istorie comună la Arcul de Triumf. Așa se explică de ce au fost trase clopotele la Cașin în timpul protestelor rugby-știlor Foto: Mihai Duță

Motivul pentru care au fost trase clopotele Bisericii Cașin în timpul protestelor rugby-știlor care își vor înapoi terenul de la Arcul de Triumf ține de o tradiție care s-a împământenit de-a lungul anilor.

SHARE

Clopotele Bisericii Cașin au bătut în timp ce iubitorii rugby-ului protestau la Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf față de decizia ministrului Eduard Novak de a nu recunoaște drepturile acestui sport în propria casă. Protestul a fost organizat la ora la care Stejarii ar fi trebuit să înfrunte Belgia la rugby, partidă anulată pentru că jucătorilor belgieni nu li s-a permis să vină în România din cauza pandemiei.

Citește și

Mesajul înduioșător scris de doi frați care nu se mai pot juca pe Stadionul de Rugby Arcul de Triumf

Așa mi-am amintit că am auzit clopotele bătând la fiecare meci al Stejarilor pe Arcul de Triumf. De altfel, atât vechiul stadion, cât și cel nou au fost proiectate astfel încât bisercia să poată fi văzută de pe teren.

Părintele paroh, Gabriel Cazacu, ne-a povestit cum a început această tradiție și cum a devenit un parteneriat spiritual între Biserică și Rugby.

Noul stadion a fost proiectat astfel încât să se vadă din teren Biserica Cașin, așa cum a fost și până acum Foto: FRR.RO

Citește și

VIDEO Stejarii legendari îi cer ministrului Novak să lase rugby-ului Stadionul Arcul de Triumf

De ce sunt trase clopotele la Cașin în timpul meciurilor de rugby de la Arcul de Triumf

„Este și o întâmplare fericită pentru că toate slujbele de seară coincid cu programarea meciurilor de rugby pe acest stadion. Slujba de vecernie, care precede Liturghia de a doua zi, începe la ora 17.00. Aproape toate meciurile internaționale ale Stejarilor  încep la ora 17.00. Am sesizat acest lucru și unii și alții, și eu și cei din conducerea Federației Române de Rugby, cu care sunt prieten de ani de zile. Am sesizat coincidența asta fericită și de atunci n-o mai numim coincidență, o numim parteneriat spiritual. Mai multe țări cu care jucăm acest sport nobil sunt ortodoxe, spre exemplu Georgia și Rusia, și atunci nu mai era doar o întâlnire rugbistică.

Noi suntem fani ai fotbalului, despre care se spune că este sportul rege, dar acum rugby-ul românesc este nedreptățit. Facem un apel la înțelepciunea miniștrilor de azi și de mâine pentru ca acest sport să rămână în vatra lui, vatră în care s-a dezvoltat și a funcționat de la înființarea Federației. Rugby-ul e un sport al nobleții, un sport care se transmite de la o generație la alta”, ne-a spus părintele Gabriel Cazacu.

Cei doi copii ai părintelui  fac și ei sport de performanță, cel mare e jucător de polo, iar cel mic este la dans sportiv. Părintele merge din când în când la câte-o partidă de fotbal, iar cunoscuții spun că se pricepe. Știe și el cât de importantă este mișcarea pentru copiii din ziua de azi care, din păcate, au un acces tot mai limitat la sportul de masă din cauza programelor sportive insuficiente și a puținelor baze de antrenament rămase funcționale. O oră de sport în programul școlar este mult prea puțin în condițiile în care statisticile arată că, de la an la an, sunt tot mai mulți copii care suferă de obezitate.

Părintele Gabriel Cazacu este parohul Bisericii Cașin de 14 ani, preot de asistență socială, dar și asistent social.  A înființat, în 1996, Fundaţia "Sfânta Macrina", o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă de copiii abandonați.  Sportul este și acolo una dintre activitățile de bază.  

Vecinătate istorică, parteneriat spiritual între „Catedrala Sectorului 1" și „Catedrala Rugby-ului"

Pe lângă apropierea fizică există și o apropiere istorică a terenului de rugby și Bisericii Cașin, „Catedrala Rugby-ului” și „Catedrala Sectorului 1”, așa cum le spune părintele Gabriel Cazacu.

Într-un raport al Federațiunii Societăților de Sport din România (FSSR), apariția rugby-ului este consemnată oficial în 1913. Doi ani mai târziu a fost constituită „Comisia  de Football-Rugby“ care a devenit, în 1931, Federația Română de Rugby.

Terenul pentru construcţia viitoarei biserici parohiale a fost obţinut prin donaţie de la Primăria Capitalei la fel cum s-a întâmpat și cu terenul de rugby. În 1935 începea zidirea Bisericii Cașin, iar trei ani mai târziu lucrările erau încheiate. De atunci, cele două catedrale, ale rugby-ului și ale credinței au fost mereu alături.

„Este vorba despre cele două slujiri, cea a performanței sportive și cea spirituală, de care noi avem așa de multă nevoie în ziua de azi”, spune Gabriel Cazacu. A rămas să ne vedem în tribună la primul meci al Stejarilor pe Stadionul Arcul de Triumf, la care părintele a spus că o să vină îmbrăcat cu unul din tricourile naționalei de rugby pe care le are acasă.    

Religia și rugby-ul au o istorie comună la Arcul de Triumf. Așa se explică de ce au fost trase clopotele la Cașin în timpul protestelor rugby-știlor Foto: Mihai Duță

 

 

 

 

  

 

 

  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te