Un om de afaceri din Austria vrea să salveze o echipă de fotbal titrată din Liga 1. E român

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.12.2022 - 10:31
Nicolae Bara (stânga) / Foto: prosport.ro

La UTA Arad, una dintre echipele mari de fotbal din România, cu 6 titluri şi 2 cupe în palmares, situația este destul de complicată și sunt doriți investitori. „Salvarea” ar putea veni de la un om de afaceri din Austria, care este român și chiar a condus UTA în 2006-2008.

SHARE

Patru oameni de afaceri din Arad, Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Marius Grada şi Rudolf Vizental, au început să negocieze preluarea clubului UTA Arad în vara anului 2022, dar discuţiile nu s-au încheiat încă cu succes. Actualului patron, Alexandru Meszar, nu-i prea convine propunerea.

Citește și: Gigi Becali nu mai primește colindători. „Majoritatea colindelor sunt băbești, unele chiar drăcești”

Acum, pe final de an, însă, a mai apărut o ofertă. După aproape 15 ani, Nicolae Bara ar dori să se întoarcă la UTA Arad, clubul pe care l-a condus între sezoanele 2006-2008 în Liga 1. Omul de afaceri român, stabilit între timp în Austria, a trimis o scrisoare de intenţie, relatează sportarad.ro.

„Da, e adevărat, am înaintat o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail a clubului UTA și am și discutat la telefon cu domnul Meszar. Nu-l cunosc personal, nici dânsul nu cred că mă cunoaște, am stabilit să ne auzim și, probabil, să ne vedem față în față în luna ianuarie, după ce echipa pleacă în cantonament și e și dânsul mai liber. Așa mi-am făcut și eu programul, să vin în România cam pe atunci, în rest nu știu ce să vă spun.

Citește și: Cum speriau cu arbaleta Cordunenii, Marian Box și Șpac sălile de păcănele concurente

Nu am niciun fel de scenariu, nu am pus vreo condiție pentru a merge mai departe cu discuțiile, nu aș vrea ca numele meu să fie legat neapărat de mari investiții la club, poate aș putea ajuta și în alt fel. Dar da, mai am și ceva bani puși deoparte, doar că, repet, azi vorbim despre o simplă intenție de a mea.

Nu știu ce va ieși, dacă va ieși ceva, așa am simțit să fac, să trimit acea scrisoare de intenție și asta am făcut. Cine mă cunoaște, știe că nu vreau reclamă sau imagine, chiar nu am dorit ca despre acest gest al meu să se afle atât de repede în spațiul public”, a declarat Nicolae Bara.

Cine e Nicolae Bara

Nicolae Bara are 68 de ani și a condus clubul UTA Arad între sezoanele 2006-2008 în Liga 1. După ce a ieșit și din politică, dar și din afacerile din domeniul Frigo și presă (a deținut la un moment dat publicațiile „Sport Total” și „Ziarul”, dar și postul de radio „Sport Total FM”), Nicolae Bara s-a mutat la Viena.

Pe data de 1 august 2021, a acceptat invitația lui Traian Constantin Igaș, fost ministru și președinte de onoare al UTA-ei pe finalul anilor 2000, pentru a-și vedea la lucru vechea dragoste într-un meci cu FCSB. Acel meci s-a încheiat cu scorul de 1-1, după ce vicecampioana României a egalat în penultimul minut de joc, prin Ianis Stoica.

De asemenea, Nicolae Bara este cel care a cedat cu titlu gratuit sigla și palmaresul  celor de la Suporter Club UTA, care mai apoi le-au „lipit” de actualul club, care a început cel de-al treilea său an consecutiv în Superligă.

Situație complicată la UTA Arad

Boss-ul UTA Alexandru Meszar a explicat în vară, printr-un comunicat, situația pe care o vede el la UTA Arad.

„Deoarece am fost contestat în calitatea mea de a reprezenta clubul, vreau să clarific poziția mea la UTA. Nu înainte de a observa că aceste contestații au apărut doar după terminarea  negocierilor cu grupul de investitori. Până atunci eram legitim, după aceea, curios, nu mai.

Sunt membru asociat al clubului UTA din 2013, coordonatorul acestui proiect care, în nouă ani, cu ajutorul arădenilor, a dus echipa din Liga a IV-a în Liga a I-a, unde ne pregătim să fim prezenți pentru al treilea an consecutiv, lucru ce nu s-a mai întâmplat din 1979, de la prima retrogradare a echipei. Iar eu cred că, în măsura în care depinde de mine, UTA va fi numai în Liga a I-a de acum încolo.

Pentru cei care inițiază și coordonează această campanie de discreditare, până ieri eram eroi. Astăzi suntem persoane non-grata. Interesantă schimbare de 180 de grade de pe o zi pe alta. Oare de ce? La prima impresie pentru că două entități private momentan nu s-au înțeles la o colaborare. Dacă însă privim dincolo de vitrină se pare că nu este vorba doar de atât. Iar acest grup deosebit de gălăgios și agresiv nu conștientizează că țintele indirecte ale atacurilor sunt echipa și arădenii care au făcut eforturi, au crezut și cred în continuare în acest proiect. Și, prin tot ceea ce face acest grup, distruge tot ce au construit și au visat arădenii în acești nouă ani.

Vin la echipă jucători și antrenori pentru imaginea creată în acești nouă ani, pentru stabilitate și seriozitate. Pentru un public frumos, civilizat și numeros. Clubul nu va lăsa ca un grup mai mic sau mai mare să distrugă imaginea creată în timp, cu multe eforturi și sacrificii. UTA a fost exemplu național în ultimii ani privind organizarea, privind prezența spectatorilor la stadion și atmosfera creată de ei. Și așa trebuie să rămână.

Ne punem întrebarea de ce se dorește acum atât de mult această schimbare forțată a conducerii, cu mijloace folosite ca pe vreme de război? Păstrând proporțiile, istoria se repetă oarecum dacă ne amintim cum a trebuit să plece creatorul acestui club. Acum conducerea cea mai longevivă din istoria clubului – și cu cele mai bune rezultate din ultimii 40 de ani – trebuie să plece că așa vor unii.  Să sperăm totuși că  nu mai suntem în anul 1948.

Și cu toate acestea, am ajuns să se transmită amenințări și atacuri la persoană celor din conducere, la angajații clubului, să avem parte de vizite de intimidare a zeci de persoane cu cefe late la domiciliul meu și al angajaților, la birourile clubului, să fie atacat personalul clubului care muncește din greu multe ore suplimentare fără a ține cont de weekenduri și sărbători, pentru ca publicul arădean să fie cât mai bine servit, să nu stea la rând, să aibă acces la meciuri în siguranță, așa cum s-a întâmplat chiar și în perioada pandemiei. Să primească mesaje de amenințare persoanele care, pe rețelele de socializare, nu sunt de acord cu această campanie de distrugere a fenomenului UTA. De unde și până unde? Oare de ce? Și care este interesul? Cine e în spate? Eu, cel puțin, sunt sigur că nu grupul de investitori.

Clubul a avut și are în continuare credibilitate totală în rândul arădenilor, dovadă fiind miile de abonamente reînnoite, sutele de mii de euro oferite anual de sponsori locali care vin lângă club de bunăvoie, fără să reclame nimic, acceptă proiectul nostru așa cum e, au încredere în munca noastră, nu vor acțiuni și nu vor să conducă. Pe ei trebuie să îi respectăm în primul rând.

Revenind la fondul problemelor: negocierile cu investitorii au început să aibă loc datorită faptului că UTA a fost și va rămâne deschisă pentru orice asociere sau pentru schimbare totală a membrilor. În continuare ne dorim să vină în club sau să preia clubul în totalitate cei care pot asigura mai mult, atât financiar cât și profesional.

Pentru ca aceste negocieri în viitor să se desfășoare într-un mod adecvat și profesional și într-un ritm mai avansat, suntem în curs de contractare a firmei de avocatură Lanevschi & Lanevschi, care să ne reprezinte în relații cu posibili investitori, să încheie tranzacții și să comunice mass-mediei stadiul tratativelor existente.

Și pentru că nu ne trădăm partenerii, adică pe arădenii care au fost și sunt cei mai importanți piloni ai proiectului și au investit cei mai mulți bani în club, vom insista ca orice eventuală tranzacție să fie avizată de Consiliul Local și Consiliul Județean, consiliile care îi reprezintă pe arădeni.

Grupul de investitori a greșit oarecum, pentru că, indiferent ce se vechiculează acum pe Facebook sau în presă, nu ne-a prezentat și nouă, conducerii clubului UTA, planul lor managerial publicat doar după încheierea negocierilor și nici atunci de ei, ci de SCU la o conferință de presă. Din punctul nostru de vedere, acest subiect este închis, nu mai dorim să-l comentăm, lăsăm să vorbească faptele. Pentru cine are ochi să vadă, urechi să audă.

În schimb, prin firma de avocatură, ușa clubului este deschisă pentru oricine dorește să vină lângă echipă. Noi rămânem să facem și vom face ce știm mai bine: fotbal.

În final rămâne să vă transmitem că ne ocupăm în modul cel mai serios de pregătirea noului sezon, atât pe plan sportiv cât și pe plan managerial. Avem creionat un buget mediu pentru Liga I, majoritatea sponsorilor au anunțat dorința colaborării cu UTA și pentru viitor, unii au majorat consistent sprijinul financiar pentru noul sezon, dar ne bucurăm că avem și sponsori noi.

Cei de bună credință, fiți convinși că, împreună cu jucători, staff și conducere, vom face tot ce depinde de noi pentru a obține rezultate cât mai bune și o clasare mai bună decât sezonul precedent”, a comunicat Alexandru Meszar, potrivit aradreporter.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te