Drama Andreei Răducan, care pierde aurul olimpic pentru o pastilă de Nurofen. Cum s-a răzbunat

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.08.2023 - 09:11
Triumful Andreei Răducan la JO, umbrit de un medicament. Câștigă aurul, dar îi este retrasă medalia - Foto: Colaj/Imagine cu caracter ilustrativ

Andreea Răducan a cucerit lumea la Jocurile OIimpice de la Sydney din 2000, unde a câștigat medalia de aur. Succesul îi este umbrit de greșeala medicului lotului național. Îi dă un medicament care îi pătează cariera sportivei.

SHARE

Sportiva a început gimnastica la vârsta de 4 ani în oraşul său natal, Bârlad.

Triumful Andreei Răducan la JO, umbrit de un medicament

După câştigarea a numeroase medalii pe plan naţional, în anul 1996, gimnasta a fost selecţionată de către Federaţia română de gimnastică, pentru a face parte din lotul naţional de junioare, care se antrena la Oneşti. 

Deşi era încă junioară, după aproximativ un an s-a alăturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva.

Spre stele

Campionatele europene de junioare din anul 1998 de la Sankt Petersburg, i-au adus gimnastei două medalii de argint si o medalie de bronz.


În anul 1999 Andreea a făcut parte din echipa de gimnastică a României, la Campionatele Mondiale de la TianJin, China, potrivit andreearăducan.ro.

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

La prima mare competiţie la senioare, Andreea a cucerit medalia de aur în finala de la sol, aur în finala pe echipe, şi o medalie de argint la bârnă.

Toate aceste rezultate și experiența acumulată au făcut ca Andreea Răducan sa fie una dintre gimnastele de bază din echipa României la Jocurile Olimpice de la Sydney. 

Sydney 2000, de la extaz la agonie

Podiumul românesc de la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 este unul dintre momentele de vârf ale gimnasticii din ţara noastră.

Pe 21 septembrie 2000, la finalul probei de individual compus, cele trei locuri de pe podium erau ocupate de Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru.

Citește și: WTA și-a „săpat groapa”! Halep a fost lăsată pe dinafară, iar fanii i-au criticat dur. „A câștigat”

Performanţa unică a venit la două zile după ce România cucerise medalia de aur la proba pe echipe, după o luptă dură cu Rusia.

Prestaţia din finală a româncelor i-a făcut pe specialişti să mizeze pe gimnastele din ţara noastră pentru proba de individual compus.

Podiumul românesc la Jocurile Olimpice de la Sydney a schimbat regulamentul

Pe 21 septembrie 2000, gimnastele din România au fost de-a dreptul fabuloase, iar la finalul probei de individual compus, podiumul era unul 100% românesc.

Andreea Răducan cucerea medalia de aur, cu un total de 38,893. Gimnasta de 16 ani era urmată de Simona Amânar şi Maria Olaru.

În faţa micilor ecrane, milioane de români ascultau imnul care era cântat pentru toate cele trei sportive care au acaparat podiumul. Bucuria avea să fie una de scurtă durată.

Prinsă dopată. Ce medicament i-a recomandat medicul?

După concurs, Andreea Răducan a fost supusă testului anti-doping. Gimnasta fusese testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă care era interzisă la vremea respectivă. Cu o seară înaintea finalei, Ioachim Oană, medicul lotului României, i-a recomandat gimnastei să ia o pastilă de Nurofen, potrivit fanatik.ro.

Ceva banal, însă medicamentul avea în compoziţie substanţa interzisă. Comisia medicală a Comitetului Olimpic Internaţional a propus ca medalia de aur să fie retrasă, lucru care s-a şi întâmplat. Andreea Răducan şi Ion Ţiriac, preşedintele COR, au încercat să se apere.

“Deşi a trecut atâta timp, toată acea perioadă este foarte proaspătă în mintea mea. A fost într-adevăr un moment unic. Să ocupi tot podiumul olimpic. Şi asta, după ce câştigasem înainte finala pe echipe. Realmente, mă gândesc ce-a fost şi în sufletul antrenorilor.

Să ai trei şanse în concurs şi să le fructifici pe toate. Dumnezeu a fost atât de bun cu noi atunci! Sigur, a urmat apoi nefericitul eveniment, dar eu consider şi la ora actuală că medalia de aur îmi aparţine. M-am pregătit ca să ajung în punctul acela şi, când am ajuns în punctul acela, să prind cea mai bună zi, să dau tot ce am mai bun din mine şi să fie şi stelele astfel aşezate încât să fiu cea mai bună din concurs.

A fost şansa mea şi am muncit pentru ea. Oricum, momentul va rămâne unic în istorie, pentru că după performanţa românească de la Sydney s-a schimbat şi regulamentul. Atunci s-a schimbat regulamentul. Acum se pot califica maximum două sportive dintr-o ţară în finală”, a rememorat Andreea Răducan momentele din 2000.

"A câştigat simpatia necondiţionată a milioane de oameni din întreaga lume"

Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. Deşi a admis faptul că performanţele gimnastei românce nu au fost influenţate de medicamentul luat, comisia de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic Internaţional.

După decizia finală, Simona Amânar a devenit campioană olimpică a probei de individual compus, Maria Olaru a obţinut argintul, iar Liu Xuan (China) a cucerit bronzul.

Andreea a pierdut acest titlu olimpic în finala de individual compus, însă a câştigat simpatia necondiţionată a milioane de oameni din întreaga lume, în urma acelei decizii nedrepte, de la Sydney. 

Citește și: Tricolorul, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Kinshasa. Românii, campioni la tenis de masă

A găsit puterea de a se întoarce în sala de antrenament, reluând pregătirea cu lotul naţional la Centrul Olimpic de la Deva.

Anul 2001 a însemnat pentru Andreea Răducan, marea revanşă. Campionatele mondiale de la Gent, din toamna acelui an, i-au adus sportivei trei medalii de aur în finalele de la bârnă, sol şi finala pe echipe. Dar şi două medalii de bronz în finalele de individual compus şi sărituri.

Şi-a încheiat cariera de gimnastă în anul 2002, după campionatele mondiale de la Debrecen, Ungaria. A participat împreună cu echipa televiziunii române la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, în calitate de reporter şi commentator pentru concursurile de gimnastică. A derulat numeroase proiecte de televiziune, cu scopul de a promova sportul, în emisiuni ca: “Arena”, “Cum se face un campion?”, “Învingători pentru România”, etc.

În 2004, pseudoefedrina a fost scoasă de pe lista substanţelor interzise, iar gimnasta a sperat că va primi medalia de aur, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te