Țiriac, despre acuzațiile că a turnat la Securitate. „Am cooperat cu toți. M-au ținut la miliție”

DE Alex Darvari | 13.01.2023 - 12:39
Ion Țiriac- Foto: gsp.ro

Ion "iriac a vorbit despre acuza'iile ce i se aduc potrivit cărora ar fi colaborator cu securitatea. Fostul mare sportiv spune că nu a avut dosar la Securitate dar că raporat la întoarcerea în țară ce a făcut în Occident.

SHARE

El a menţionat că în acei ani era normal ca la întoarcerea în ţară să raporteze ce făcea de fiecare dată când pleca să participe la turneele din străinătate.

"Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la securitate. 'Domnule ministru Rus, scoate domne' dosarul să-l văd şi eu', dar zice: 'Domnu' Ţiriac, nu ai'. 'Cum să nu am pentru că am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi'. Şi mă duceam, intram şi ieşeam.

Şi mă întreba: 'Tovarăşu Ţiriac, unde ai fost?'. 'Păi am fost la Washington la turneu'... 'Şi ce ai făcut acolo?'. Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis. 'Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?'... 'Aţi fost la Kennedy acasă?'... şi spuneam 'Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani'. 'Şi ce aţi făcut acolo?'. 'Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american'. Adică toate treburile astea (n.r. - erau raportate). Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram Ţiţi Vivilică sau cumva (n.r. - Titi Ionescu). Băi, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie, habar nu am, pentru că acum când l-am citit mi-a venit să râd. '1.000 de dolari a schimbat Costică Năstase (n.r. - Ilie Năstase) la Hilton la Atena din lei în dolari"... dar noi nu aveam 20 de dolari, de unde 1.000? Nici nu ştiai cum arată dolarii. Dar nu asta e problema. Problema care mă deranjează... cine l-a pus, l-a pus... e un nemernic din ăsta care tot din sport vine, fără să dau numele, pentru că sunt prieten eu cu Vizer. Sunt prieten cu Vizer şi sunt un mare preşedinte. Dar ce mă deranjează în concluzie: 'Tovarăşu' este un tovarăş bun, este un patriot, dar nu este un camarad bun, nu vrea să coopereze'.

Îmi dădeau cu 20 de lei mai mult

Cum să nu cooperez? Eu am cooperat cu toţi, dar nu au vrut să mă treacă la securitate. M-au ţinut la Miliţie pentru că dădea cu 20 de lei mai puţin. Însă eu probleme din astea nu am", a spus Ţiriac, prezent la Patinoarul din Otopeni cu ocazia lansării unui program de selecţie pentru echipele de hochei ale Fundaţiei Ţiriac.

Zilele trecute în presa online a fost publicat un document semnat de Ion Ţiriac la 11 iunie 1963 prin care fostul jucător de tenis îşi lua la momentul respectiv angajamentul să ajute organele de securitate cu informaţii din deplasările pe care le efectua în străinătate. În document se precizează că Ion Ţiriac semna notele de raport cu numele de Titi Ionescu.

Biografie Țiriac

 Fost jucător de hochei, dar mai cunoscut pentru cariera sa în tenis, Ion Ţiriac a devenit, după încheierea activităţii sportive, un om de afaceri de succes, fiind primul român a cărui avere a depăşit 1 miliard de euro, primul român care a intrat în topul Forbes al miliardarilor lumii, iar în prezent este considerat cel mai bogat compatriot şi proprietarul unui imperiu financiar extrem de vast.

În anul 1960, a fost încadrat ca sublocotenent de miliţie în cadrul Secţiei de tenis a Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

Ţiriac a fost căsătorit pentru prima dată cu Erika Braedt, handbalistă la Ştiinta Bucureşti, o săsoaică pe care miliardarul a ajutat-o, ulterior, să emigreze în Germania. Se întâmpla în anul 1962, când Ţiriac avea să facă o mare pasiune pentru Erika, una dintre colegele sale de la Institutului de Cultură Fizică, sportivă şi ea, iar un an mai târziu, cei doi se căsătoreau. Ea avea 19 ani, iar el – 24.

Prieten cu Maurer

În acei ani Ţiriac avea deja microbul vânătorii, el practicând această pasiune alături de Ion Gheorghe Maurer, viitor şef al Guvernului comunist, a cărui soţie aduna în jurul ei elita culturală a Bucureştilor.

Între anii 1959 şi 1978, a avut o carieră de succes în tenis, cu peste 150 de participări în meciuri din Cupa Davis, disputând trei finale, cu Statele Unite ale Americii, în anii 1969, 1971 şi 1972, partener fiindu-i Ilie Năstase.

În anul 1970, Ion Ţiriac, a câştigat, la dublu, alături de Ilie Năstase, puternicul turneu de la Roland Garros. Dealtfel, ca jucător de dublu, Ion Ţiriac a câştigat în carieră 294 de meciuri, inclusiv 22 de titluri, iar în turneele în care a jucat la simplu, a înregistrat doar 167 de victorii.

În octombrie 1971, echipa de tenis a României a ajuns până în finala Cupei „Davis”, unde a fost învinsă de puternica echipă a SUA. 

După despărţirea de prima soţie, Ţiriac a avut o relaţie cu americanca Mikette von Issenberg, cu care, în 1976, a avut primul copil, pe Ion Alexandru.

După încheierea activităţii sportive, Ion Ţiriac a fost manager şi antrenor al unor jucători de tenis de excepţie, printre care Ilie Năstase, Guillermo Villas, Henri Leconte, Boris Becker (între anii 1982 şi 1993), Marie Joe Fernandez, Guillermo Vilas, Steffi Graf, Marat Safin, Anke Huber sau Goran Ivanisevic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te