Prima mutare, care a deschis simbolic Runda a IV-a, a fost făcută de Mihai Leu, fost campion mondial la box și fost campion național la raliu. „Îmi place șahul, dar este prima oară când văd un turneu de șah. Am jucat mai ales când eram mic. Cred că este o asemănare între șah și alte sporturi: e nevoie de pregătire mentală, fizică, antrenament. Dar la șah trebuie să joci foarte mult ca să devii foarte bun”, a declarat Mihai Leu.
Runda a V-a va începe miercuri, la Sheraton, cu doi invitați speciali care vor face mutările simbolice: scrimera Ana-Maria Popescu (Brânză), care este în prezent numărul 1 mondial la spadă și se pregătește pentru cea de-a cincea sa participare la Jocurile Olimpice, una dintre cele mai bune spadasine din istoria acestui sport, medaliată cu aur la Olimpiadă, Mondiale și Europene, și violoncelistul Adrian Naidin, membru al Orchestrei Naționale Radio.
Cronica Rundei a IV-a
„Grupul jucătorilor este compact în acest moment, iar diferența între ultimul și primul clasat este de doar un singur punct. Din acest motiv, o victorie poate propulsa pe oricine în fruntea clasamentului”, a comentat situația maestrul internațional Gabriel Grecescu.
Wesley So – Fabiano Caruana 1-0
Partida dintre cei doi jucători americani a fost cel mai așteptat duel al zilei. Numărul doi mondial, Fabiano Caruana, a trebuit să-și apere poziția de lider cu piesele negre împotriva unui jucător care a fost într-o formă foarte bună în această perioadă, în care s-a jucat mai mult șah-online. Wesley So a confirmat încă o dată de ce este unul dintre cei mai respectați jucători din circuit și a reușit o victorie convingătoare, în urma unui sacrificiu intuitiv de pion.
Maxime Vachier-Lagrave - Constantin Lupulescu ½-½
Jucătorul român Constantin Lupulescu a ales să joace Apărarea Franceză chiar împotriva celui mai bine cotat jucător francez. După o luptă teoretică care a durat aproximativ 15 mutări, Maxime a ales o continuare strategică a jocului, în locul unui atac care putea deveni periculos. În urma înfrângerii pe care a suferit-o în fața celuilalt mare maestru român, Bogdan Deac, în Runda a III-a, Maxime Vachier-Lagrave a decis să nu mai riște inutil și să încerce un joc mai așezat. Finalul care a survenit a fost fără șanse de câștig pentru vreuna dintre părți și astfel s-a consemnat remiza.
Shakhriyar Mamedyarov – Teimour Radjabov ½-½
A fost o partidă între doi jucători care sunt prieteni încă din perioada junioratului și își cunosc foarte bine atât calitățile, cât și defectele. Au ajuns destul de repede într-o poziție echilibrată, cu multe piese pe tablă și au ales repetarea de trei ori a poziției, fapt care a dus imediat la remiză.
Anish Giri – Levon Aronian ½-½
După o deschidere care nu părea să-i ofere mari speranțe de câștig, Anish Giri (numărul șase mondial) a obținut un avantaj considerabil în urma unui plan de joc mai puțin inspirat al marelui maestru armean Levon Aronian (numărul cinci mondial). Din păcate pentru Anish, în momentul culminant nu și-a calculat bine pașii și i-a permis adversarului său să își elibereze piesele. Levon a profitat de această ocazie și a reușit să simplifice poziția până la o egalitate evidentă.
Alexader Grischuk – Bogdan Deac 1-0
A fost cel mai lung duel al turneului. Partida a durat 5 ore și 62 de mutări. În deschidere marele maestru rus, Alexander Grischuk, a fost surprins de alegerea lui Bogdan Deac și a petrecut peste 30 minute la mutarea a 7-a pentru a găsi continuarea potrivită. În cele din urmă, a reușit să obțină un avantaj stabil și, după o luptă care părea că nu se mai termină, a încheiat ziua victorios și pe locul 1 al clasamentului.
Clasamentul după disputarea primelor patru runde:
Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.
Mai multe informații despre cei zece jucători, puteți găsi aici: https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021