Spectatorii vaccinați sau testați vor putea umple până la 25% din tribune începând de joi

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.05.2021 - 18:47
Foto: INQUAM Photos/ Bogdan Ioan Buda

Ministrul Sportului a anunțat că arenele sportive vor fi deschise în procent de 25% spectatorilor vaccinaţi sau testaţi negativ la coronavirus începând de joi.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Eduard Novak a explicat că pentru competiţiile în aer liber, organizatorii nu vor mai trebui să trimită solicitări scrise către MTS şi Ministerul Sănătăţii. Această condiţie se va aplica însă organizatorilor care doresc să permită accesul spectatorilor la competiţii în săli de sport.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, pedepsit cu 70 de ore la Forțele de Muncă după ce și-a terorizat iubita

Conform ordinului comun al MTS şi MS, pot participa ca spectatori la evenimentele sportive în aer liber persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Citește și: Afganul ucigaș de la Timișoara a fugit din România chiar de sub nasul anchetatorilor

Organizatorul evenimentului sportiv are obligaţia de a marca în mod corespunzător spaţiile unde spectatorii se pot aşeza, astfel încât să se poată respecta o distanţă minimă de 1,5 metri între oricare două persoane. Purtarea măştii de protecţie de către spectatori este obligatorie pe toată durata participării la evenimentul sportiv.

Citește și: Soț și soție care au și doi copii, acuzați de pornografie infantilă cu patru victime

În cazul tribunelor, pe fiecare rând, un scaun ocupat trebuie să fie urmat de 3 scaune libere. Spectatorii vor avea obligaţia de a nu părăsi locul alocat, în caz contrar fiind invitaţi să părăsească incinta.

Accesul spectatorilor la evenimentele sportive în spaţii închise sau accesul spectatorilor într-o proporţie mai mare de 25% din capacitatea tribunelor în cazul evenimentelor sportive în aer liber se face numai cu titlu excepţional, de eveniment pilot. Acestea sunt aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Regulile generale de protecţie sanitară împotriva răspândirii SARS-CoV-2 şi regulile privind purtarea corectă a măştii de protecţie sunt stabilite în anexa nr. 1 la ordin.

Competiţiile sportive din România se desfăşoară fără spectatori în tribune din primăvara anului 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

"Pentru competiţiile din interior este încă nevoie de aceste aprobări (n.r. - de la MTS şi MS), dar în perioada următoare sperăm să deblocăm şi această situaţie. Deci tot 25% va fi şi în sălile de sport, dar cu condiţia solicitării către noi... birocraţia cred că durează în acest caz cam 7-10 zile. Astăzi va fi publicat acest ordin în Monitorul Oficial", a adăugat Novak.

Sportivii vaccinați nu mai trebuie să fie testați

El a menţionat că ordinul comun al Ministrul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii prevede şi eliminarea condiţiei testării sportivilor care sunt vaccinaţi anti-covid.

"În ceea ce îi priveşte pe sportivi, am decis ca vaccinarea să ţină locul testelor care se făceau până acum. Dacă eşti vaccinat cu cele două doze, după 10 zile poţi merge la orice competiţie fără niciun test", a mai afirmat ministrul.

Prezent la conferinţa de presă, subsecretarul de stat în cadrul MTS, Cristian Ghiţă, a explicat că spectatorii care au avut virusul vor putea intra pe arenele sportive doar dacă sunt vaccinaţi sau testaţi: "Spectatorii care au trecut prin boală vor efectua teste. Singurele condiţii pentru a intra pe stadion sunt vaccinarea sau testarea".

Întrebat dacă finala Cupei României de sâmbătă va fi primul meci cu spectatori, Ghiţă a răspuns: "Din momentul în care se publică în Monitorul Oficial acest ordin, şi e o chestiune de ore, orice meci se poate organiza cu spectatori în noile condiţii. În funcţie de cât de bine se vor mişca organizatorii. Dar e rezonabil să credem că finala Cupei României va fi unul dintre primele meciuri cu fani, dacă nu chiar primul".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te